Σφοδρές μάχες γίνονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά από όσα σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019.

Parallaxi
σφοδρές-μάχες-γίνονται-στη-βόρεια-λωρ-1071450
Parallaxi

Σοκάρει ο τρομακτικός απολογισμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά το διάστημα τριών εβδομάδων στη Γάζα, καθώς ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019 και μετά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children τουλάχιστον 3.195 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερα από 3.257 παιδιά έχουν αναφερθεί ως νεκρά, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.195 στη Γάζα, 33 στη Δυτική Όχθη και 29 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας της Γάζας και του Ισραήλ αντίστοιχα.

Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως – σε περισσότερες από 20 χώρες – κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, για τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα παιδιά αποτελούν πάνω από το 40% των 7.703 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και πάνω από το ένα τρίτο όλων των νεκρών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ. Με άλλα 1.000 παιδιά να έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και να θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Την Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν «εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Save the Children να προειδοποιεί ότι θα επιφέρει περισσότερους θανάτους, τραυματισμούς και δυστυχία, ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των παιδιών και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, όπως είναι υποχρέωσή της», είπε ακόμα.

6.360 παιδιά στη Γάζα έχουν επίσης τραυματιστεί Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 6.360 παιδιά στη Γάζα έχουν επίσης τραυματιστεί, καθώς και τουλάχιστον 180 παιδιά στη Δυτική Όχθη και τουλάχιστον 74 παιδιά στο Ισραήλ. Περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, παραμένουν όμηροι μέσα στη Γάζα.

Ο κίνδυνος να πεθάνουν παιδιά από τραυματισμούς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι το ένα τρίτο των νοσοκομείων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω των διακοπών της ηλεκτροδότησης και της «απόλυτης πολιορκίας» από την κυβέρνηση του Ισραήλ που εμποδίζει την είσοδο αγαθών όπως καύσιμα και φάρμακα. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα/Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η έλλειψη αναισθησίας που προέκυψε σήμαινε ακρωτηριασμό παιδιών χωρίς ανακούφιση από τον πόνο.

Όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα έφθασε τους 8.005, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.324 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νέο μήνυμα από τον ισραηλινό στρατό στους κατοίκους της Γάζας: Μετακινηθείτε νότια – Στους 239 οι όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε απόψε ότι η έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους της Πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη κατευθυνόμενοι προς τα νότια είναι πλέον «επείγουσα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαγκάρι ανέφερε εξάλλου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος ανήλθε στους 239.

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Η Χαμάς «χειραγωγεί ψυχολογικά» τους Ισραηλινούς πολίτες εκμεταλλευόμενη το θέμα των ομήρων

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα (29/10) τη Χαμάς για «ψυχολογική χειραγώγηση» των Ισραηλινών πολιτών, εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά και για τους οποίους δηλώνει ότι είναι έτοιμη να τους απελευθερώσει, εφόσον αποφυλακιστούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

«Οι ιστορίες που λέει η Χαμάς αποτελούν μέρος της ψυχολογικής χειραγώγησής της και αυτό ασκεί μεγάλη πίεση σε όλο το έθνος. Η Χαμάς χρησιμοποιεί κυνικά τους αγαπημένους μας, καταλαβαίνει την οδύνη και την πίεση που προκαλείται», είπε ο Γιοάβ Γκαλάντ στη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των ομήρων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περίπου 230 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε το Σάββατο «έτοιμος» να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ. Μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτών των κρατουμένων υπολογίζει ότι 5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές και οι 559 από αυτούς εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Οι ενέργειές μας επί του πεδίου αποτελούν μέρος της προσπάθειάς μας για την επιστροφή των ομήρων. Αν η Χαμάς δεν αισθανθεί τη στρατιωτική πίεση, τίποτα δεν θα γίνει. Επιδιώκει την κατάρρευση της ισραηλινής κοινωνίας και χρησιμοποιεί τους ομήρους με βάναυσο τρόπο», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Ρωσία: Διαδηλωτές αναζητούν σε αεροδρόμιο επιβάτες πτήσης από το Ισραήλ

Το αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα, της πρωτεύουσας της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν, έκλεισε απόψε καθώς πολλοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό όταν ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να προσγειωθεί εκεί ένα αεροσκάφος προερχόμενο από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Izvestia και RT, πολλοί άνδρες μπήκαν δια της βίας στο αεροδρόμιο και σκαρφάλωσαν στη στέγη του τερματικού σταθμού ενώ άλλοι έφτασαν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Βίντεο που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα Telegram δείχνουν δεκάδες άτομα να ανοίγουν δια της βίας τις πύλες του τερματικού σταθμού και άλλους να προσπαθούν να ελέγξουν τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από το αεροδρόμιο. Σε ένα βίντεο ένας άνδρας έχει σκαρφαλώσει στο φτερό ενός αεροπλάνου της ρωσικής εταιρείας Red Wings.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Flightradar ανέφερε ότι μια πτήση αυτής της εταιρίας, προερχόμενη από το Τελ Αβίβ, προσγειώθηκε στις 19.00, τοπική ώρα. Το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο Sota μετέδωσε ότι επρόκειτο για μια πτήση τράνζιτ που θα απογειωνόταν ξανά στις 21.00, συνεχίζοντας το ταξίδι προς τη Μόσχα.

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν το αεροσκάφος παραμένει στον διάδρομο του αεροδρομίου και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι επιβάτες του.

Πολλοί από τους διαδηλωτές, προτού να διεισδύσουν στον τερματικό σταθμό, επιχείρησαν να ελέγξουν τα διαβατήρια ανθρώπων που έβγαιναν από το αεροδρόμιο, αναζητώντας ανάμεσά τους Ισραηλινούς πολίτες. Ένας από αυτούς διακρίνεται σε ένα βίντεο να κρατά ένα πλακάτ με το σύνθημα «Οι δολοφόνοι παιδιών δεν έχουν θέση στο Νταγκεστάν» ενώ άλλοι φωνάζουν «Αλλάχ ακμπάρ».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Πληροφοριών της Τσετσενίας, ο Άχμεντ Ντουντάγιεφ, έκανε έκκληση για «ηρεμία» και ζήτησε να αποφευχθούν οι «προκλήσεις» καθώς η ατμόσφαιρα στον ρωσικό Καύκασο είναι τεταμένη. Με τις επιθέσεις εναντίον Εβραίων «παίζετε το παιχνίδι των εχθρών μας που προκαλούν σκόπιμα τον κόσμο με φόντο την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση» ανέφερε σε ένα βίντεο.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μαχατσκάλα είναι κακό. Πολύ, πολύ κακό», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ η διευθύντρια του καναλιού RT, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

Ερντογάν στη γιορτή Δημοκρατίας της Τουρκίας: Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στη Γάζα

Η Τουρκία «ανοίγει πανιά» προς τον δεύτερο αιώνα της, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του για την επέτειο αυτή ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι ο σημαντικότερος στόχος της χώρας του για τα επόμενα χρόνια θα είναι η τροποποίηση του Συντάγματος. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας, την οποία κηρύξαμε στις 29 Οκτωβρίου 1923 συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα και ανοίγει πανιά για τον δεύτερο αιώνα της, τον οποίο αποκαλούμε Αιώνα της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Όπως επιθυμούσε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, η χώρα του σήμερα λειτουργεί ως φύλακας για τους εγκαταλελειμμένους σε αυτήν την περιοχή και στον κόσμο, πρόσθεσε. Η Τουρκία «σπεύδει σε βοήθεια όσων έχουν ανάγκη, από τον Καύκασο μέχρι την Ασία, από το Τουρκεστάν μέχρι την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία διατηρεί σθεναρή στάση υπέρ της Παλαιστίνης και της Γάζας. «Σήμερα, δείχνουμε την ίδια αποφασιστική στάση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα, για την οποία ο Ατατούρκ είπε ότι ”κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι” και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας. Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που οργανώσαμε χθες, με τη συμμετοχή 1,5 εκατ. ατόμων, ήταν ένα μέρος (της στάσης μας) αυτής».

Τόνισε, δε, ότι «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη» δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μια «ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα χώρα».

Να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, ζητά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι είναι αναγκαίο το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, με τρόπο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.

Ισπανία: Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Μαδρίτη, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας

Περίπου 35.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία υπουργός, διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, ζητώντας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας. Η σημερινή ήταν μια από τις μεγαλύτερες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στην Ισπανία από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

«Όλος ο κόσμος ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», είπε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ και επικεφαλής του συνασπισμού Sumar της ριζοσπαστικής αριστεράς.

«Ανησυχώ πολύ για την οικογένειά μου, εδώ και δύο ημέρες δεν τους έχω μιλήσει, δεν έχω κανένα μήνυμα από την πλευρά τους», είπε στην τηλεόραση του AFP η Νισρίν Μασάλ, μια 45χρονη καθηγήτρια, εξηγώντας ότι έχει συγγενείς τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, οργανώθηκε άλλη μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, new247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα