Σε εξέλιξη η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα – Εντείνονται οι φόβοι για γενίκευση του πολέμου

Το Ισραήλ περικυκλώνει με άρματα τη Γάζα.

Parallaxi
σε-εξέλιξη-η-χερσαία-επιχείρηση-στη-γά-1072231
Parallaxi

Το Ισραήλ άφησε να διαφανεί η πρόθεσή του να περικυκλώσει τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, δημοσιεύοντας φωτογραφίες αρμάτων μάχης στη δυτική ακτή του παλαιστινιακού θύλακα, 48 ώρες αφότου ξεκίνησε η διευρυμένη χερσαία επιχείρησή του εκεί.

Η «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της Χαμάς, όπως την αποκαλεί το Ισραήλ, αρχικά κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα διακόπηκαν. Η τηλεφωνική σύνδεση και το διαδίκτυο αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα, σύμφωνα με κατοίκους του θύλακα.

Εκτός από τις φωτογραφίες των αρμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός, άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας. Σε άλλες εικόνες, μπουλντόζες φαίνονται να ανοίγουν δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες εικονίζονται άρματα Merkava, συνοδευόμενα από πεζικάριους.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις φωτογραφίες αυτές.

Η Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε οβίδες όλμων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια Γάζα και έπληξε άρματα με πυραύλους, υποβαθμίζοντας τις αναφορές περί προέλασης του εχθρού της.

«Το Ισραήλ μας απέκοψε από τον κόσμο για να μας εξαφανίσει αλλά ακούμε τους ήχους των εκρήξεων και είμαστε υπερήφανοι που οι μαχητές της αντίστασης τους σταμάτησαν σε απόσταση κάποιων μέτρων» είπε ο Σαμπάν Άχμεντ, ένας δημόσιος υπάλληλος που παρέμεινε στην Πόλη της Γάζας παρά τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών δυνάμεων προς τους κατοίκους να φύγουν στα νότια.

Τις τελευταίες 24 ώρες μαχητικά αεροσκάφη των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) έπληξαν περισσότερους από 450 στόχους της Χαμάς, όπως κέντρα διοίκησης, παρατηρητήρια και θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν αντιαρματικές ρουκέτες, ανέφερε σήμερα ο στρατός. Πολλοί ένοπλοι βγήκαν από μια σήραγγα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, πρόσθεσε.

«Διευρύνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις των δυνάμεών μας στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις δίπλα στο νοσοκομείο Al Quds στη Γάζα

Πυραυλικό κτύπημα δέχθηκαν εγκαταστάσεις δίπλα στο νοσοκομείο Al Quds στη Γάζα.

Εικόνες από το σημείο καταγράφουν τον απόλυτο πανικό στο νοσοκομείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταυλισμός άστεγων Παλαιστινίων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αναφορές, αγγίζουν σε αριθμό τους 14.000.

Σε «στοχευμένο πλήγμα» από την πλευρά του Ισραήλ οφείλεται ο θάνατος του δημοσιογράφου Ισάμ Αμπντάλα

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν σήμερα ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου ήταν το αποτέλεσμα ενός «στοχευμένου πλήγματος» από την πλευρά του Ισράηλ.

«Με βάση τη βαλλιστική ανάλυση που έκαναν οι RSF, τα πυρά προήλθαν από τα ανατολικά του σημείου όπου στέκονταν οι δημοσιογράφοι – από την κατεύθυνση των συνόρων με το Ισραήλ. Δύο πλήγματα στο ίδιο σημείο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μόλις κάτι παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα), προερχόμενα από την ίδια κατεύθυνση, υποδηλώνουν σαφέστατα στόχευση ακριβείας» αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι δεν στοχοποίησε σκόπιμα τους δημοσιογράφους και ερευνά το συμβάν της 13ης Οκτωβρίου. Το πρακτορείο Reuters ζήτησε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να σχολιάσουν την έκθεση των RSF.

Μεγάλη διαδήλωση στην Καζαμπλάνκα: «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα»

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους και την αντίθεσή τους στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας τους με το Ισραήλ.

«Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα», «Ανοίξτε τη διάβαση της Ράφα» και «Κλείστε το σιωνιστικό γραφείο στο Ραμπάτ» έγραφαν στα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Η διαδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του «Μαροκινού μετώπου υποστήριξης στην Παλαιστίνη και κατά της εξομάλυνσης» στο οποίο μετέχουν αριστερά κόμματα και ισλαμιστές. Ο Τζαμάλ Ελ Άσρι, ο συντονιστής του μετώπου αυτού, έκανε λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες» συμμετέχοντες, σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση αυτή «αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι ο μαροκινός λαός μιλά με μία φωνή, αυτή της στήριξης στην Παλαιστίνη».

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική αρτηρία της πόλης κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. «Ήρθαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, να ζητήσουμε την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και τον τερματισμό του πολέμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αμίνα Μπουχελχάλ.

Το Μαρόκο και το Ισραήλ εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Δεκέμβριο του 2020, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, μιας διαδικασίας την οποία στήριξε η Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν “συνομιλεί με ηγέτες της Μέσης Ανατολής”

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε σήμερα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποιους ακριβώς.

«Είναι κάτι για το οποίο ήμουν κι εγώ στο τηλέφωνο αργά χθες το βράδυ. Κάτι για το οποίο θα εργαστεί σήμερα ο πρόεδρος, στις συνομιλίες που έχει με τους ηγέτες της περιοχής. Θα επιμείνουμε σε αυτό το πρόβλημα μέχρι να βγάλουμε από τη Γάζα όποιους Αμερικανούς θέλουν να φύγουν», είπε ο Σάλιβαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ προειδοποιεί ότι “εγείρεται ζήτημα ποινικών ευθυνών” όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των αμάχων

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου Καρίμ Χαν βρέθηκε σήμερα τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας και ανάρτησε ένα βίντεο στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την ελπίδα να επισκεφθεί τον παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ σε αυτό το ταξίδι του στην περιοχή.

Ο Καρίμ Χαν τόνισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με κανέναν τρόπο η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, στους αθώους αμάχους», υπογράμμισε.

Οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ ερευνά την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2021, εξετάζοντας πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί.

Ο Χαν έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ στις 7 Οκτωβρίου όσο και κατά την εισβολή του Ισράηλ στη Λωρίδα της Γάζας.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ieidiseis, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα