Σφοδρές μάχες στη Γάζα

«Κοντά σε σοβαρό λάθος η Χεζμπολάχ - Μπορούμε να κάνουμε τον Λίβανο νέα Γάζα», λέει το Ισραήλ.

Parallaxi
σφοδρές-μάχες-στη-γάζα-1078106
Parallaxi

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες στη Γάζα κι ενώ συμπληρώνονται πέντε εβδομάδες από την επίθεση της Χαμάς. Το Ισραήλ είναι σε αυξημένη ετοιμότητα με εντατικούς ελέγχους, διότι εκφράζονται φόβοι για προβοκάτσια σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ Γιώργος Σιδέρης οι δυνάμεις του Ισραήλ σφίγγουν τον κλοιό σε σημεία που βρίσκονται στελέχη της Χαμάς και ένα από αυτά στο οποίο εστιάζουν είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ Σάτι όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ασφαλίσει την περίμετρο για τις χερσαίες δυνάμεις και επιχειρούν ακόμη πιο κοντά σε σημεία που βρίσκονται τα μέλη της Χαμάς τα οποία και αντιστέκονται.

Ένα νέο μέτωπο έχει φουντώσει τις τελευταίες ώρες νότια της Γάζας, στην περιοχή που βρίσκεται σημαντικός αριθμός, όπως λέει το Ισραήλ, στελεχών της Χαμάς. Κάποιοι από τους μαχητές της Χαμάς έχουν μετακινηθεί προς προς το νότιο τμήμα της πόλης προκειμένου να αντισταθούν από εκείνα τα σημεία. Οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν στέλεχος της Χαμάς, το οποίο λέγεται ότι κρατούσε 1.000 αμάχους, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και ανακοινώθηκε από το Ισραήλ ότι τα πλήγματα προς την λιβανική οργάνωση έγιναν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Προειδοποίηση Ισραήλ: «Κοντά σε σοβαρό λάθος η Χεζμπολάχ – Μπορούμε να κάνουμε τον Λίβανο νέα Γάζα»

Με τη Χεζμπολάχ να συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε το Σάββατο ότι «η τρομοκρατική ομάδα είναι κοντά στο να κάνει ένα σοβαρό λάθος που θα τελειώσει με τους κατοίκους της Βηρυτού να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

Η Χεζμπολάχ συγκρούεται με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα από τις 8 Οκτωβρίου, και τουλάχιστον 90 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 70 ήταν μαχητές της, έχουν σκοτωθεί. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί έξι στρατιώτες και δύο άμαχοι. Η αντιπαράθεση αυτή επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη μεθόριο και η σιιτική οργάνωση πλήττει κυρίως στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ.

50.000 άμαχοι μετακινήθηκαν το Σάββατο από την πόλη της Γάζας σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Λέω εδώ στους πολίτες του Λιβάνου, βλέπω ήδη τους πολίτες στη Γάζα να περπατούν με λευκές σημαίες κατά μήκος της ακτής και να κινούνται νότια», δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια στρατιωτική βάση στα βόρεια σύνορα.

«Η Χεζμπολάχ παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο που μπορεί να συμβεί, και κάνει λάθη. Αν κάνει λάθη αυτού του είδους, αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι πρώτα από όλα οι πολίτες του Λιβάνου. Αυτό που κάνουμε στη Γάζα ξέρουμε πώς να το κάνουμε στη Βηρυτό», διεμήνυσε ο Γκάλαντ.

Δήλωσε δε, ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1/10 της ισχύος της στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι πιλότοι μας κάθονται στο πιλοτήριο, οι μύτες των αεροπλάνων δείχνουν βόρεια. Έχουμε αρκετά να κάνουμε στο νότο, αλλά η Πολεμική Αεροπορία είναι στραμμένη προς τον βορρά, και η δύναμή της είναι πολύ μεγάλη» σημείωσε.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένα από τα άρματα μάχης τους βομβάρδισε μια ομάδα κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, που προετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση κοντά στο βόρειο χωριό Αράμπ αλ Αράμσε.

Νωρίτερα, ένας «εναέριος στόχος» – που πιστεύεται ότι ήταν ένα drone – αναχαιτίστηκε πάνω από το κιμπούτς Γκαμπρί ανακοίνωσαν οι IDF. Οι σειρήνες συναγερμού είχαν ηχήσει στην κοινότητα.

Άλλοι δύο στόχοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Επίσης, το Σάββατο εκτοξεύτηκαν όλμοι και αντιαρματικοί πύραυλοι σε θέσεις των IDF κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ισραηλινός Στρατός δηλώνει ότι τα στρατεύματα απαντούν με βομβαρδισμούς πυροβολικού στις πηγές των πυρών και στις τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Νασράλα: «Το μέτωπο στον νότιο Λίβανο θα παραμείνει ενεργό»

Ο επικεφαλής της πανίσχυρης σιιτικής οργάνωσης δήλωσε ότι η ένοπλη οργάνωσή του χρησιμοποίησε νέου τύπου όπλα και έπληξε νέους στόχους στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, δεσμευόμενος ότι το μέτωπο στα νότια εναντίον του «ορκισμένου εχθρού» του θα παραμείνει ενεργό.

Αυτή ήταν η δεύτερη ομιλία του Νασράλα αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τον Οκτώβριο. Στο πρώτο διάγγελμά του, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Λιβάνου να μετατραπούν σε κανονικό πόλεμο.

Σήμερα ο Νασράλα είπε ότι «αναβαθμίστηκαν» οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο μέτωπο με το Ισραήλ. «Υπήρξε ποσοτική βελτίωση όσον αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων, το μέγεθος και τον αριθμό των στόχων αλλά και αύξηση του είδους των όπλων» ανέφερε σε αυτήν την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Είπε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Μπουρκάν (ή «Ηφαίστειο»), που μπορεί να φέρει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 300-500 κιλών, και επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά η οργάνωση χρησιμοποίησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Νασράλα είπε ότι η οργάνωση έπληξε επίσης για πρώτη φορά, με πυραύλους Κατσιούσα, την πόλη Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο τριών κοριτσιών και της γιαγιάς τους, στις αρχές του μήνα. «Αυτό το μέτωπο θα παραμείνει ενεργό», διεμήνυσε.

Ο Νασράλα αποκάλυψε ότι στο εξής θα στέλνονται καθημερινά «αναγνωριστικά drones» στο ισραηλινό έδαφος, ορισμένοι εκ των οποίων θα φτάνουν μέχρι τη Χάιφα, την Άκρα και το Σάφεντ στα βόρεια.

Οι Ισραηλινοί διέψευσαν στο μεταξύ αναφορές δυτικών ΜΜΕ ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, με τους αμάχους να αδυνατούν να διαφύγουν. Στο Αλ Σίφα έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι – ανάμεσά τους 2.500 ασθενείς, σοβαρά τραυματίες, εγχειρισμένοι και νεογέννητα.

Συνάντηση Ανδρουλάκη με νεαρή Ισραηλινή που ο παππούς της κρατείται όμηρος της Χαμάς

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, δημοσίευσε στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τη νεαρή Ισραηλινή Συνάντηση με νεαρή Ισραηλινή της οποίας η γιαγιά σκοτώθηκε και ο παππούς της κρατείται όμηρος της Χαμάς, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώρισε την κοπέλα στο πλαίσιο της συνάντησής του με την πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Merav Michaeli.

Ο ίδιος δήλωσε συγκλονισμένος από όσα η νεαρή του περιέγραψε, κάτι που εκφράζει με ανάρτησή στο λογαριασμό του στο facebook.

Η Ανάρτηση προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«Στο πλαίσιο της συνάντησης μου με την Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Merav Michaeli γνώρισα την Άνατ. Η περιγραφή της για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Kibbutz Nir Oz ήταν συγκλονιστική. Ο παππούς της σκοτώθηκε και η γιαγιά της κρατείται όμηρος από τη Χαμάς στη Γάζα».

Δηλώσεις Ερντογάν για τη Γάζα στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αντικείμενο τον πόλεμο στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της συνόδου ηγέτες των ισλαμικών και αραβικών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι έχουν θυσιάσει τις αξίες, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, στον βωμό των φιλοδοξιών του Ισραήλ.

«Ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου διαδήλωναν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στο Charlie Hebdo, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι, περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στη Γάζα, αλλά κανένας από αυτούς δεν κουνάει ούτε ένα δάχτυλο» είπε για να προσθέσει: «Όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές. Η Αμερική και οι δυτικές χώρες έχουν θυσιάσει τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται στις φιλοδοξίες της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Είναι ντροπή που οι δυτικές χώρες, οι οποίες μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σιωπούν μπροστά στις συνεχιζόμενες σφαγές στην Παλαιστίνη. Σχεδόν 12 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σχεδόν όλη η Γάζα έχει καταστραφεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος, όπως είχε πράξει και προ ημερών, χαρακτήρισε τη Χαμάς οργάνωση μαχητών αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη «επεισόδιο» για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η ισραηλινή κυβέρνηση παίρνει την εκδίκηση για το επεισόδιο της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο πολλοί από εμάς δεν βρίσκουν σωστό, από μωρά της Γάζας, τα αθώα παιδιά και τις γυναίκες της Παλαιστίνης» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους με τους κατακτητές».

O Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ακόμη να διερευνηθεί αν το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα που δεν είναι εν γνώση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Όπως είπε, «το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, την ύπαρξη των οποίων παραδέχθηκαν Ισραηλινοί υπουργοί, πρέπει να διερευνηθεί. Αν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες που έχουν διαφύγει από τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, πρέπει να αποκαλυφθούν. Ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απειλήσει όχι μόνο την περιοχής μας, αλλά και την επιβίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».

«Από τις 7 Οκτωβρίου, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη στη Γάζα και τη Ραμάλα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στην Ιστορία βαρβαρότητα, όπου νοσοκομεία, χώροι λατρείας, σχολεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, ασθενοφόρα βομβαρδίζονται, άμαχοι που μετακινούνται στις λεγόμενες “ασφαλείς” περιοχές σφαγιάζονται» ανέφερε. Ωστόσο, παρατήρησε πως υψώνονται φωνές «ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ σε όλες τις γωνιές του κόσμου ελπιδοφόρες για την ανθρωπότητα» και ζήτησε από τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ να ακούσουν αυτή την κραυγή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, τέλος, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων, επαναφέροντας την πρόταση του να είναι η χώρα του εγγυήτρια του παλαιστινιακού κράτους σε μία μελλοντική διευθέτηση του Παλαιστινιακού. «Διαφαίνεται ότι χρειάζονται νέοι μηχανισμοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Παλαιστινίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την προστασία της ειρήνης που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί. Η μόνιμη ειρήνη θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του λαού του Ισραήλ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πέθαναν δύο πρόωρα νεογνά λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος

Eδώ και πολλές ημέρες οι γιατροί στη Γάζα είχαν προειδοποιήσει ότι τα πρόωρα μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία κινδύνευαν άμεσα λόγω της έλλειψης ενέργειας.

Το Σάββατο (11/11), η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel ανέφερε πως “δύο πρόωρα μωρά πέθαναν” μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.

Υπάρχει επίσης “αληθινός κίνδυνος για άλλα 37 πρόωρα μωρά” της υπηρεσίας αυτής, προειδοποίησε η ΜΚΟ, καθώς οι μάχες είναι έντονες ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, δύο παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων, κοντά στις εγκαταστάσεις αυτού του νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.

Σφυροκόπημα στη Γάζα: Χωρίς ρεύμα το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Κινδυνεύουν δεκάδες μωρά

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), γιατροί των οποίων εξακολουθούν να εργάζονται στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως “στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών (…) το νοσοκομείο αλ Σίφα επλήγη κατ΄επανάληψη, κυρίως το μαιευτήριο”.

Ο γιατρός Μάρουα Αμπού Σάαντα, επικεφαλής της χειρουργικής υπηρεσίας του αλ Σίφα, τον οποίο επικαλείται η ΜΚΟ Medical aid for Palestinians (MAP), προσθέτει πως “κανείς δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο αλ Σίφα”.

“Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να βγουν τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών. Ορισμένοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν”, συνεχίζει.

“Το προσωπικό μας που βρίσκεται επί τόπου αναφέρει πως άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το νοσοκομείο τίθενται στο στόχαστρο πυρών”, λένε οι MSF.

Ο ισραηλινός στρατός λέει από την πλευρά του δεν υπάρχουν “πυρά στο νοσοκομείο και καμία πολιορκία” των εγκαταστάσεών του. “Υπάρχουν μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς γύρω από το νοσοκομείο”, προσθέτει ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μόσε Τέτρο. “Ακόμη και τώρα, αν κάποιος θέλει να φύγει, μπορεί (…), ο στρατός μπορεί να διασφαλίσει έναν συντονισμό για οποιονδήποτε θέλει να φύγει από το νοσοκομείο με ασφάλεια”, συνεχίζει.

Οι MSF “καταδικάζουν σθεναρά το διάταγμα θανάτου που υπεγράφη από τον ισραηλινό στρατό απέναντι στους αμάχους που είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο αλ Σίφα”, ζητώντας “άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός”.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μια άλλη ΜΚΟ, δήλωσε σοκαρισμένο “από τις πληροφορίες για αδιάκοπες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Γάζας”.

“Ασθενείς, κυρίως παιδιά, και άμαχοι που αναζητούν καταφύγιο είναι εγκλωβισμένοι”, λέει.

“Το κακό που προκαλείται στους πολιορκούμενους ασθενείς στα νοσοκομεία και η στέρηση από τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα ιατρικών υποδομών στη διάρκεια μιας σύγκρουσης μπορεί να θεωρηθούν παράνομα”, συνεχίζει η ΜΚΟ.

Βέλγιο: 21.000 συμμετείχαν σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στις Βρυξέλλες

Περίπου 21.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας που μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην «ευρωπαϊκή πορεία για την Παλαιστίνη», όπως ονομάστηκε, συμμετείχαν πολλοί παράγοντες της βελγικής κοινωνίας των πολιτών ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σημειώνoυν τα βελγικά μέσα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα