Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου»

Parallaxi
σφοδροί-βομβαρδισμοί-στη-λωρίδα-της-γ-1074642
Parallaxi

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη Γάζα διακόπηκαν

Δύο μεγάλα παλαιστινιακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το Jawwal και το Paltel, ανακοίνωσαν ότι οι τηλεφωνικές τους γραμμές και οι υπηρεσίες διαδικτύου τους διακόπτονται μετά τα νέα έντονα πλήγματα.

Την τελευταία ώρα, οι δημοσιογράφοι δυσκολεύτηκαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους κατοίκους της Γάζας. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τηλέφωνα φαίνεται να είναι αποσυνδεδεμένα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει χάσει επαφή με όλες τις ομάδες της στη Λωρίδα της Γάζας

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα των ομάδων μας να συνεχίσουν να παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ειδικά επειδή αυτή η διακοπή επηρεάζει τον κεντρικό αριθμό έκτακτης ανάγκης “101” και εμποδίζει την άφιξη ασθενοφόρων στους τραυματίες. Ανησυχούμε επίσης για την ασφάλεια των ομάδων μας που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι συνεχείς και έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές όλο το εικοσιτετράωρο δείχνουν ότι οι ισραηλινές αρχές θα συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ενώ θα απομονώνουν τη Γάζα από τον έξω κόσμο. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στις ισραηλινές αρχές για την παροχή άμεσης προστασίας σε αθώους πολίτες, ιατρικές εγκαταστάσεις και τις ομάδες μας».

LIVE οι εξελίξεις

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα την ώρα που στην περιοχή εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα επεκτείνονται, καθώς οι βομβαρδισμοί του θύλακα εντείνονται απόψε.

Προσθέτει ότι οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν νότια, παρά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που συνεχίζονται εκεί.

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν την επίγεια δραστηριότητα απόψε. Οι IDF εργάζονται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Γάζα και τα περίχωρά της», προσθέτει, λέγοντας στους πολίτες ότι θα βρουν «καλύτερες συνθήκες» στα νότια της περιοχής.

Συνολικά 310 στρατιώτες των IDF έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, λέει, και 229 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Sky News για Γάζα: Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ είναι ακόμη πιο κοντά

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Γάζα αυτή τη στιγμή είναι «κάτι μεγαλύτερου μεγέθους» από ό,τι έχουμε δει εδώ και μερικές εβδομάδες, λέει ο ανταποκριτής του Sky στη Μέση Ανατολή Alistair Bunkall.

Ο Bunkall λέει ότι αυτό που γνωρίζουμε από τώρα είναι ότι υπάρχει «ένας πανίσχυρος βομβαρδισμός στη Γάζα».

Λέει επίσης ότι έχουν κοπεί οι γραμμές επικοινωνίας στη Γάζα.

«Το ερώτημα είναι γιατί και πολύ πιθανόν να είναι επειδή επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις απόψε», λέει.

«Αυτό σημαίνει ότι μετά από τις δύο τελευταίες νύχτες όπου είδαμε τον ισραηλινό στρατό να μπαίνει στη Γάζα με μάλλον περιορισμένο τρόπο, αυτό υποδηλώνει ότι ίσως έρχεται κάτι μεγαλύτερο. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η χερσαία εισβολή που έχει υποσχεθεί ο καθένας από τον πρωθυπουργό και κάτω πρόκειται να συμβεί; Ίσως», αναφέρει.

Ο Bunkall λέει ότι αν επρόκειτο να συμβεί μια χερσαία εισβολή θα ήταν έκπληξη για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην πει τίποτα, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το έχει καταστήσει «πολύ σαφές» ότι θα ήταν μια απόφαση για τον ίδιο και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αυτό που βλέπουμε απόψε είναι κάτι μεγαλύτερου μεγέθους από ό,τι έχουμε δει εδώ και δύο εβδομάδες θα έλεγα», λέει ο Bunkall.

Φόβοι ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει το νοσοκομείο Al Shifa

Το Ισραήλ δεν αποκλείεται να χτυπήσει το νοσοκομείο Al Shifa στην Γάζα μετά τους ισχυρισμούς πως κάτω από αυτό βρίσκονται εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα το αρχηγείο της Χαμάς.

Σχετικά με πιθανό ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, ο ΟΗΕ λέει ότι οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε την Παρασκευή το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα.

«Η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της Χαμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Έδειξε φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που, όπως είπε, δείχνουν πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Al Shifaγια να κρύψει μια ποικιλία από θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Ισχυροί βομβαρδισμοί

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν. Η πρώτη ιατρική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ομοβροντία ρουκετών από τη Χαμάς

Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο Ερντογάν καλεί για αύριο σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

«Θα δείξουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Η Χαμάς διαμηνύει ότι είναι «έτοιμη» για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Αναφορές για δραστηριότητα ισραηλινών τανκς εντός της Λωρίδας της Γάζας

Ισραήλ: Οι Χούθι της Υεμένης ευθύνονται για τους πυραύλους που έπεσαν στην Αίγυπτο

Οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που έπληξαν την Αίγυπτο εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι της Υεμένης και στόχευαν το Ισραήλ, υποστηρίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Ισραήλ καταδικάζει τους τραυματισμούς των μελών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας από τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση Χούθι σε σκοπό να βλάψει το Ισραήλ», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ερυθρά Ημισέληνος: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «αντιμετωπίζουν το απόλυτο σκοτάδι»

Ο διευθυντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε από τη Ραμάλα στην Δυτική Όχθη ότι έχασαν κάθε επαφή με τις ομάδες τους στη Γάζα πριν από περίπου δύο ώρες.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τους συναδέλφους μας», είπε ο Τζιλάνι, εξηγώντας ότι λίγο πριν κλείσουν οι επικοινωνίες, αναφέρθηκαν ισραηλινές επιθέσεις γύρω από δύο νοσοκομεία – το ένα στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και το άλλο στην πόλη της Γάζας.

Τόνισε ότι 12.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Al-Quds στην πόλη της Γάζας.

«Εκτός από την ανθρωπιστική καταστροφή που συμβαίνει μπροστά στα μάτια του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα απόλυτο σκοτάδι. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Είμαστε πραγματικά φοβισμένοι και έχουμε κλονιστεί».

«Η Γάζα αποσυνδέεται από τον έξω κόσμο»

Η Γάζα «έχει αφεθεί στο σκοτάδι χωρίς καμία σύνδεση με τον έξω κόσμο», λέει στο CNN αυτόπτης μάρτυρας στο νοσοκομείο Μαρτύρων Al Aqsa στο Deir al Balah.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο μετέφεραν τα πτώματα πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό στην κεντρική Γάζα, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο βομβαρδισμός επικεντρώθηκε στο Deir al Balah, τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat και την al Zawaida, είπε ο αυτόπτης, προσθέτοντας ότι τώρα γίνονται «έντονοι βομβαρδισμοί» στους καταυλισμούς Al-Maghazi και Al-Bureij.

Λευκός Οίκος: Δέκα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα

Άλλα δέκα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, εν μέσω των βομβαρδισμών από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Σημείωσε ότι είναι πλέον διαθέσιμες κάποιες ποσότητες καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, όμως χρειάζονται περισσότερες.

Τόνισε ότι έχει δει τις αναφορές για την επέκταση των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, μαζί με τους εταίρους τους, να ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά τη Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι εάν για να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Γάζα χρειάζεται μια τοπική, προσωρινή παύση (των συγκρούσεων), τότε «είμαστε υπέρ».

Η Ουάσινγκτον θα στήριζε επίσης μια διακοπή των βομβαρδισμών ώστε να σταλούν στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Γκουτέρες: Η ιστορία μας κρίνει όλους

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας. Η ιστορία μας κρίνει όλους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Προειδοποίησε ότι στη Γάζα «υπάρχει μια ολοκληρωτική κατάρρευση με ασύλληπτες συνέπειες για περισσότερους από 2 εκατομμύρια αμάχους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα