Διεθνή

Σκέψεις να στηθούν αντίσκηνα για φιλοξενία μεταναστών στο Σέντραλ Παρκ

Η φιλοξενία μεταναστών σε προσωρινά καταλύματα είτε στο Σέντραλ είτε στο Πρόσπεκτ Παρκ, θα κάνει πιο ορατή μια κρίση που ταλανίζει εδώ και μήνες την τοπική διοίκηση

Parallaxi
σκέψεις-να-στηθούν-αντίσκηνα-για-φιλο-337594
Parallaxi

Καθώς οι αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους 15 μήνες, ξεπερνούν τις 95.000, οι αρχές της Νέας Υόρκης εξετάζουν ως πιθανό καταφύγιο φιλοξενίας τους, μεταξύ άλλων, το Σέντραλ Παρκ.

«Όλα είναι στο τραπέζι» ανέφερε η αντιδήμαρχος Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, Αν Γουίλιαμ-Άισομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο διάθεσης πάρκων της πόλης στους μετανάστες.

Σύμφωνα με το σάιτ Gothamist, οι αρχές φέρεται να εξετάζουν το σενάριο να στήσουν αντίσκηνα στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν και το Πρόσπεκτ Παρκ του Μπρούκλιν, καθώς και στο Ράνταλ’ς Άιλαντ.

H Γουίλιαμ-Άισομ απέρριψε τις αιτιάσεις πως η δημοτική αρχή αφήνει τους ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους σε μια προσπάθεια να «εκβιάσει» τη συνδρομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το πόσο άμεσο είναι το σχέδιο στέγασης του δήμου.

Το σύστημα στέγασης της Νέας Υόρκης φιλοξένησε 107.900 ανθρώπους -εκ των οποίων πάνω από τους 56.000 μετανάστες- έως τις 30 Ιουλίου, αριθμός – ρεκόρ, σχεδόν διπλάσιος από τον Ιανουάριο του 2022 – όταν η συνολική απογραφή των καταλυμάτων σε όλη την πόλη κατέγραφε 45.000 άτομα.

Η φιλοξενία μεταναστών σε προσωρινά καταλύματα είτε στο Σέντραλ είτε στο Πρόσπεκτ Παρκ, θα κάνει πιο ορατή μια κρίση που ταλανίζει εδώ και μήνες τη διοίκηση του δημάρχου Έρικ Άνταμ.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Σέντραλ Παρκ χρησιμοποιείται για έκτακτη στέγαση ανθρώπων. Ο εμβληματικός δημόσιος χώρος του «Μεγάλου Μήλου» είχε αξιοποιηθεί κατά τη Μεγάλη Ύφεση, τη δεκαετία του 1930, από τους αστέγους που έφτιαξαν εκεί παράγκες, τα λεγόμενα Hoovervilles.

Επίσης, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, στο σημείο στήθηκε ένα υπαίθριο νοσοκομείο για τις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των πρώτων κρουσμάτων.

Πηγή: Bloomberg / Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα