Διεθνή

Σουηδία: Ένας στους τρεις πολιτικούς λέει ότι έχει υποστεί βία ή απειλές

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από την έρευνα Politicians’ Security Survey 2023, στην οποία απάντησαν περισσότεροι από 8.000 αιρετοί αξιωματούχοι.

Parallaxi
σουηδία-ένας-στους-τρεις-πολιτικούς-λ-951368
Parallaxi

Ένας στους τρεις σουηδούς αιρετούς αξιωματούχους δηλώνει ότι αντιμετώπισε μια μορφή απειλής, βίας ή ζημίας από απλούς πολίτες ή τους συχνά επονομαζόμενους «συστημικούς παράγοντες απειλών» κατά το προηγούμενο έτος. Ένας στους 10 δήλωσε ότι συστημικοί παράγοντες απειλούν ή προκαλούν ζημία εναντίον τους κάθε χρόνο, αποκάλυψε την Πέμπτη το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Τα εγκληματικά δίκτυα, οι αριστεροί και δεξιοί εξτρεμιστές, οι περιβαλλοντικές ομάδες, οι ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές εμπίπτουν στην κατηγορία «συστημικών παραγόντων απειλών» κατά το Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Επίσης, σχεδόν το ένα τρίτο των Σουηδών πολιτικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι είχε υποστεί κάποια μορφή απειλής, βίας ή ζημίας το προηγούμενο έτος, όχι απαραίτητα από συστημικούς παράγοντες, αλλά και από απλούς πολίτες.

Οι πιο συνηθισμένες απειλές είναι προφορικές ή γραπτές στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το συμβούλιο πρόληψης του εγκλήματος της χώρας, υπερεκπροσωπούνται στο διαδίκτυο άτομα που θεωρούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές.

Όσον αφορά τη βία και τους βανδαλισμούς, που είναι λιγότερο συχνές, ως δράστες θεωρούνται συχνότερα αριστεροί εξτρεμιστές ή εγκληματικές ομάδες.

Σχεδόν το 60% των αναφερόμενων επιθέσεων από συστημικούς παράγοντες απειλών συνδέονται με τον δεξιό εξτρεμισμό, ενώ λίγο πάνω από το 30% με τον αριστερό εξτρεμισμό και λιγότερο από το 5% με εγκληματικά δίκτυα. Οι περιβαλλοντικές ομάδες ή οι ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές αντιπροσωπεύουν επίσης μικρότερα ποσοστά.

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από την έρευνα Politicians’ Security Survey 2023, στην οποία απάντησαν περισσότεροι από 8.000 αιρετοί αξιωματούχοι. Βασίζεται επίσης σε συνεντεύξεις περισσότερων από 25 εκλεγμένων αντιπροσώπων που έχουν πέσει θύματα εγκλήματος από συστημικούς φορείς απειλών.

Η έρευνα για την ασφάλεια των πολιτικών διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2012 και, σύμφωνα με τον οργανισμό πρόληψης του εγκλήματος της Σουηδίας, η ευπάθεια των πολιτικών δεν έχει αλλάξει.

Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας κυβερνητικής επιτροπής που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα