Διεθνή

Σουηδία: Συμφωνούν τα κόμματα στην άμεση καταπολέμηση της εγχώριας βίας

Tι αποφάσισαν σε σχέση με τη νομοθεσία.

Parallaxi
σουηδία-συμφωνούν-τα-κόμματα-στην-άμε-993617
Parallaxi

Οι ηγέτες των κομμάτων της Σουηδίας αποφάσισαν να εισπεύσουν τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών στη χώρα, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Ulf Kristersson σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Πέμπτη.

Αν και η αστυνομία έχει αποτρέψει περίπου 30 πυροβολισμούς και εκρήξεις από συμμορίες τις τελευταίες 30 ημέρες, εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν καθημερινές αναφορές για πυροβολισμούς, εμπρησμούς και θανάτους που προέρχονται από συμμορίες στη Σουηδία, ιδίως στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα, δήλωσε ο Kristersson σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

«Έχω συχνά παρομοιάσει τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις με εγχώριους τρομοκράτες, και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Τα εγκληματικά δίκτυα ενσταλάζουν φόβο και τρόμο στις κοινωνίες. Διαθέτουν ένα μεγάλο κεφάλαιο βίας που πλήττει εντελώς αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο επίσης ο Σουηδός πρωθυπουργός.

«Ζητήσαμε σήμερα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμμετάσχουν στην επίσπευση της νομοθεσίας επιταχύνοντας τις εργασίες του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντική συρρίκνωση του χρονοδιαγράμματος για την υιοθέτηση των δύο νομοσχεδίων: το ένα για τις προσωρινές ζώνες έρευνας και το άλλο για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η πρόταση για προσωρινές ζώνες ελέγχου και έρευνας, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025, θα τεθεί τελικά σε ισχύ την 1η Μαρτίου του 2024. Σε αυτές τις ζώνες, η αστυνομία μπορεί να ερευνήσει οποιονδήποτε χωρίς να υπάρχει υποψία διάπραξης εγκλήματος.

Η πρόταση για τις απαγορεύσεις διαμονής, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους, θα επισπευσθεί για την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι δυνατόν να απαγορεύεται σε ένα άτομο να μένει σε ένα συγκεκριμένο μέρος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ιδέα είναι να αποτραπούν οι παρορμητικοί πυροβολισμοί και οι πράξεις εκδίκησης.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση. Οι συμμορίες βρίσκουν νέους τρόπους να σοκάρουν, ξεπερνώντας νέα όρια, όταν δολοφονούνται μικρά παιδιά, στοχοποιούνται μητέρες και επιτίθενται σε μέλη οικογενειών», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ebba Busch, προσθέτοντας ότι η σημερινή κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

Διπλές ποινές για τα αδικήματα που τελέσθηκαν με όπλα και το σοβαρό λαθρεμπόριο όπλων επίσης προωθήθηκαν. Επιπλέον, θα διπλασιαστούν οι ποινές για τις παραβάσεις άδειας χρήσης εκρηκτικών υλών.

Ο Kristersson τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ενώ τα διάφορα κόμματα μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε αρκετές πτυχές της ανάγκης για περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Magdalena Andersson, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς.

«Ήταν καλό που είχαμε τη συνάντηση, αλλά είμαι βαθιά απογοητευμένη που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει νέα μέτρα», δήλωσε.

Η ανασφάλεια και η αύξηση της βίας που προέρχεται από τις συμμορίες ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην προεκλογική εκστρατεία του περασμένου έτους, κατά την οποία έληξε η οκταετής διακυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα