Διεθνή

SpaceX: Αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για απολύσεις μηχανικών – Kατηγόρησαν τον Μασκ για σεξισμό

Eπιχειρεί να μπλοκάρει την εκδίκαση της υπόθεσης - Τι γίνεται αν χάσει τη δίκη

Parallaxi
spacex-αντιμέτωπη-με-τη-δικαιοσύνη-για-απολ-932424
Parallaxi

Αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη είναι η εταιρεία κατασκευής πυραύλων SpaceX, μετά την καταγγελία ότι απέλυσε οκτώ μηχανικούς επειδή άσκησαν κριτική στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ίλον Μασκ, και τον κατηγόρησαν για σεξιστική συμπεριφορά σε επιστολή τους προς στελέχη της εταιρείας.

Στην υπόθεση που εκδικάζεται την Τρίτη (5/3) ενώπιον της διοικητικής δικαστού του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), Σάρον Στέκλερ, στο Λος Άντζελες, η SpaceX κατέθεσε αγωγή τον Ιανουάριο με σκοπό να εμποδίσει την εκδίκασή της, σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζοντας ότι οι εσωτερικές διαδικασίες του συμβουλίου παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο γενικός σύμβουλος του NLRB, ο οποίος ενεργεί ως εισαγγελέας, ισχυρίζεται ότι η SpaceX παραβίασε την εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ απολύοντας τους μηχανικούς το 2022, αφού κυκλοφόρησαν μια επιστολή που κατηγορούσε τον Μασκ για σεξιστική συμπεριφορά και υποστήριζε ότι η εταιρεία ανέχεται τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η SpaceX κατηγορείται για παραβίαση του Natonal Labor Relations Act, ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων να συσπειρώνονται και να υπερασπίζονται καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι μηχανικοί κατέθεσαν ξεχωριστά καταγγελίες σε μια υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων της Καλιφόρνιας, κατηγορώντας τη SpaceX ότι ανέχθηκε τις διακρίσεις λόγω φύλου και ότι άσκησε αντίποινα σε βάρος των εργαζομένων που διαμαρτυρήθηκαν.

Η SpaceX αρνήθηκε τις παραβάσεις, ενώ επιτέθηκε στις βασικές λειτουργίες του συμβουλίου εργασίας στην αγωγή, την οποία κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας. Δικαστής μετέφερε τον περασμένο μήνα την υπόθεση στην Καλιφόρνια, επικαλούμενος το γεγονός ότι η υπόθεση της επιτροπής εργασίας εκδικάζεται εκεί.

Η SpaceX αμφισβητεί την απόφαση αυτή στο εφετείο και ο δικαστής της Καλιφόρνιας έστειλε τη Δευτέρα την υπόθεση πίσω στο Τέξας εν αναμονή της έκβασης της έφεσης.

Η Kayla Blado, εκπρόσωπος του συμβουλίου, δήλωσε ότι η ακρόαση της Τρίτης “θα είναι κυρίως διαδικαστική”, εστιάζοντας στο εύρος των κλητεύσεων που μπορεί να εκδώσει το συμβούλιο για να λάβει πληροφορίες από τη SpaceX και σε ένα χρονοδιάγραμμα για μελλοντικές ακροάσεις. Η Steckler δεν θα ακούσει μαρτυρίες ή εναρκτήριες δηλώσεις, δήλωσε η Blado.

Τι θα γίνει αν χάσει τη δίκη η SpaceX

Εάν η SpaceX χάσει, θα μπορούσε να της επιβληθεί να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους αποζημιώσει για τις χαμένες αποδοχές και τα επιδόματα. Η απόφαση του Steckler στην υπόθεση μπορεί να προσβληθεί στο πενταμελές συμβούλιο και στη συνέχεια σε ομοσπονδιακό εφετείο.

Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία εκπροσωπείται από δικηγόρους του δικηγορικού γραφείου Morgan Lewis & Bockius, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Ρινγκ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του NLRB κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Η SpaceX είχε ζητήσει να αναβληθεί η ακρόαση εν αναμονή της προσπάθειας της εταιρείας στο δικαστήριο του Τέξας να εμποδίσει την υπόθεση της εργατικής επιτροπής να προχωρήσει. Περιφερειακός διευθυντής του NLRB απέρριψε την αίτηση αυτή τον περασμένο μήνα και το πενταμελές συμβούλιο, με μία κενή θέση, επικύρωσε την απόφαση αυτή σε μία μονοσέλιδη απόφαση.

Στην αγωγή της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η διοικητική διαδικασία του συμβουλίου εργασίας για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν παράνομες εργασιακές πρακτικές παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμά της σε δίκη με ενόρκους. Η SpaceX αναφέρει επίσης ότι οι περιορισμοί στη δυνατότητα του προέδρου να απομακρύνει διοικητικούς δικαστές και μέλη του συμβουλίου είναι αντισυνταγματικοί.

Η Starbucks (SBUX.O), η Amazon.com (AMZN.O) όπως επίσης και η Trader Joe’s, έχουν προβάλει παρόμοια επιχειρήματα σε εκκρεμείς υποθέσεις του συμβουλίου.

Το συμβούλιο εργασίας έχει δηλώσει σε δικαστικές καταθέσεις ότι οι προστασίες απομάκρυνσης που είναι παρόμοιες με εκείνες για τους δικαστές και τα μέλη του συμβουλίου έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ότι το δικαίωμα σε δίκη με ενόρκους δεν επεκτείνεται σε υποθέσεις που υποβάλλονται βάσει της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας.

Πηγή: News24/7

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα