Στα κόκκινα όλη η Μέση Ανατολή-Τουρκία-Ισραήλ απέναντι

Στην Ευρώπη βγαίνουν στους δρόμους για να σταματήσει ο πόλεμος

Parallaxi
στα-κόκκινα-όλη-η-μέση-ανατολή-τουρκία-1077750
Parallaxi

Ο αμερικανός ΥΠΕΚ Αντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Άγκυρα μετά την «διαγραφή Νετανιάχου» από τον Ερντογάν και την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Ισραήλ

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή και για δύο ήμερες, κι ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στο Αμάν της Ιορδανίας και η επίσκεψή του στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σκοπός της επίσκεψης Μπλίνκεν είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να συζητήσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών εκεί. Θα συζητήσει επίσης την ευρωατλαντική ασφάλεια, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία και την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βολές κατά πάντων, ενώ λέγοντας ότι ο «Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε» και στη συνέχεια ανακάλεσε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ, χωρίς να βγάλει από το στόχαστρό του και τις ΗΠΑ.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η πλήρης διακοπή των δεσμών, ιδίως στη διεθνή διπλωματία, δεν είναι δυνατή.

Ανέφερε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διπλωματικά μέσα.

Ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά, ενώ συνομιλεί τόσο με την Παλαιστινιακή πλευρά όσο και με τη Χαμάς.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», είπε.

Νωρίτερα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην ‘Αγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρστο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, δίνοντας συνέχεια στο τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με το Ισραήλ με αφορμή τον πόλεμο με την Χαμάς.

«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην ‘Αγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει εκτάκτως στην Τουρκία την Κυριακή όπως αναφέρει νέα ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Η Άγκυρα προστέθηκε τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα του Αμερικανού διπλωμάτη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, μετά το Τελ Αβίβ, το Αμμάν, το Τόκιο, τη Σεούλ και το Νέο Δελχί.

Αυτό έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της ανάκλησης του Τούρκου πρέσβη από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση:

Στην Τουρκία, ο υπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας των ζωών αμάχων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και την κοινή μας δέσμευση να διευκολύνουμε την αυξημένη, διαρκή παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα, την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών και διασφαλίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν εκτοπίζονται βίαια εκτός της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει εκτάκτως στην Τουρκία την Κυριακή όπως αναφέρει νέα ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Η Άγκυρα προστέθηκε τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα του Αμερικανού διπλωμάτη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, μετά το Τελ Αβίβ, το Αμμάν, το Τόκιο, τη Σεούλ και το Νέο Δελχί.

Nέα επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ Νέα επίθεση κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφοντας από την πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, κατηγορώντας τον ως τον νούμερο ένα υπεύθυνο για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «παρόλο που οι κρατικοί άρχοντες σιωπούν, οι λαοί δεν σιωπούν. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια στους δρόμους της Ευρώπης, ο λαός βρίσκεται στις πλατείες και απαιτεί δικαιοσύνη. Ορισμένες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ επιεικώς τους μαχητές των τρομοκρατικών οργανώσεων με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, προσπάθησαν να απαγορεύσουν ακόμη και την παλαιστινιακή σημαία, το σύμβολο ενός λαού. Ευτυχώς, οι άνθρωποι με συνείδηση δεν έδωσαν σημασία σε αυτές τις απαγορεύσεις».

Όσον αφορά το ζήτημα του πώς πρέπει να προχωρήσουν ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το Ισραήλ έχει κάνει ένα πολύ λάθος βήμα. Μπορώ να πω ότι με αυτό το βήμα, ουσιαστικά σκοτείνιασε το ίδιο του το μέλλον. Πρόκειται για μια κατάσταση που ενοχλεί όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τις προεκτάσεις του εκτός Ισραήλ. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σταματήσουμε αυτό το έργο».

«Φυσικά, ο νούμερο ένα υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και από τώρα έχουν αρχίσει οι ομιλίες εναντίον του Νετανιάχου στο Ισραήλ» συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «ο ίδιος κρίνεται επίσης από την παγκόσμια πολιτική. Το πιο σημαντικό είναι ότι 121 χώρες τάχθηκαν κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του στην ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για την έκτακτη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα… Μόνο 45 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και 14 χώρες πήραν θέση υπέρ του Ισραήλ».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην απομόνωση του Ισραήλ, λέγοντας ότι «αν αφήσουμε στην άκρη την Αμερική, δεν υπάρχει κανείς με το μέρος του Ισραήλ. Αυτό που δείχνει είναι ότι το να έχεις όσα όπλα θέλεις, να έχεις όσα χρήματα θέλεις δεν είναι αρκετό» προσθέτοντας ότι «η ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη ήταν πολύ σημαντική από αυτή την άποψη. Στην πραγματικότητα, αυτή η ψηφοφορία είναι μια κάρτα αξιολόγησης. Το Ισραήλ απέτυχε σε αυτό το δελτίο, δεν πήρε καλό βαθμό. Υπήρχαν παρόμοιες ψηφοφορίες πριν από αυτή, αλλά κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στο Ισραήλ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Συλλαλητήριο υπέρ της παλαιστίνης λέγοντας ότι «είπα κάτι στην ομιλία μου στο Συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη. Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο. Το παγκόσμιο σύστημα και το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζουν τώρα μια σκληρή δοκιμασία. Εάν το Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει, εάν το Ισραήλ δεν μπορεί να λογοδοτήσει για όσα έχει κάνει, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο διεθνές δίκαιο και το παγκόσμιο σύστημα, η οποία ήδη μειώνεται, θα βρεθεί στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το διεθνές δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, για τις προσπάθειές του να κρατήσει τη χώρα του μακριά από τον πόλεμο, την ώρα που η πανίσχυρη εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ απειλεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει έδρα τον Λίβανο, στηρίζεται σε επίπεδο χρηματοδότησης και εξοπλισμού από το Ιράν.

Με τις πυραυλικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ που πιστεύεται ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, η λιβανέζικη πολιτοφυλακή αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν και Μικάτι έγινε στο ξενοδοχείο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Αμμάν της Ιορδανίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, «ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον κ. Μικάτι για την ηγεσία του που απέτρεψε τον Λίβανο από το να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο που ο λιβανέζικος λαός δεν θέλει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ συζήτησε επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Νατζίμπ Μικάτι δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Θέλω να πεθάνω με την οικογένειά μου» – Αβέβαιο το μέλλον για χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ο Μοχάμεντ πέρασε όλη του τη ζωή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αδυνατώντας να περάσει στην ισραηλινή πόλη Herzliya για να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση σε φυλάκια του ισραηλινού στρατού και γύρω χωριά στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων. Περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί — συμπεριλαμβανομένων διπλών υπηκόων — αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τότε, περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 3.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και, τώρα, από χερσαία εισβολή.

Αλλά ο πόλεμος έχει επίσης χωρίσει χιλιάδες μέλη της οικογένειας των Παλαιστινίων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών όπως ο Μοχάμεντ, ο οποίος αναγκάστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες να περάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στη Γάζα.

Σειρήνες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Σειρήνες ακούγονται στη Σντερότ και σε άλλες δύο κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Χαμάς εμποδίζει τους ξένους να φύγουν από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ να επιτρέψει στα ασθενοφόρα να φτάσουν στα σύνορα

Η Χαμάς εμποδίζει τους ξένους υπηκόους να αναχωρήσουν από τη Γάζα έως ότου το Ισραήλ εγγυηθεί ότι τα ασθενοφόρα από τον παλαιστινιακό θύλακα μπορούν να φτάσουν στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, δήλωσε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την κατάσταση το Σάββατο.

 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ακόμα ένα βήμα του Ερντογάν υπέρ της «τρομοκρατικής οργάνωσης» της Χαμάς

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απάντησε στην απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς και δήλωσε ότι αυτό είναι «ένα ακόμη βήμα του Προέδρου της Τουρκίας που τάσσεται στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν, έσφαξαν και εκτέλεσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν 240 στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» έγραψε ο Lior Hayit στο X.

«Επιπλέον, οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούν τον πληθυσμό της Γάζας ως ασπίδες. Η Χαμάς είναι ο πραγματικός εχθρός του παλαιστινιακού λαού που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ιορδανός ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» και ότι δεν θα πρέπει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.

Αν και καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ότι, αν και «κανείς λογικός άνθρωπος» δεν θα «υποτιμούσε» τον πόνο που ένιωσε το Ισραήλ εκείνη την ημέρα, ο πόλεμος στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους που θα καθορίσει τις επόμενες γενιές», είπε ο Σαφάντι μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Αιγύπτου.

 Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Αίγυπτος καταβάλλει προσπάθειες να παραδώσει βοήθεια και να περιθάλψει τους τραυματίες της Γάζας, είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμεχ Σούκρι, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μπλίνκεν-ΥΠΕΞ αραβικών χωρών.

Ο Σούκρι επανέλαβε την έκκληση των αραβικών χωρών για «άμεση και εντατική» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «χωρίς κανέναν όρο».

Ισραηλινός στρατός: «Τρομοκράτες» της Χαμάς μας επιτέθηκαν όταν ανοίγαμε τον διάδρομο εκκένωσης

Ότι «τρομοκράτες» της Χαμάς επιτέθηκαν στον ισραηλινό στρατό την ώρα που επιχειρούσε να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια προς το Νότο, υποστηρίζουν οι IDF.

«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται τον πληθυσμό της Γάζας» υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

Μπλίνκεν: 105 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι περίπου 105 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια μπήκαν σήμερα στη Γάζα.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το επίπεδο των προμηθειών δεν είναι «ούτε κατά διάνοια αρκετό».

Οι ΗΠΑ είναι «έντονα επικεντρωμένες» στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ πιέζουν για μια παύση ώστε να μπουν καύσιμα στη Γάζα.

Μπλίνκεν: Κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει ανασύνταξη της Χαμάς – Μόνος δρόμος η λύση δύο κρατών

«Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο θεμελιώδες συμφέρον» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά το πέρας της συνάντησής του με τους ΥΠΕΞ αραβικών χωρών και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επίτευξη ειρήνης.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης οι χώρες σε όλο τον κόσμο έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσής της» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ «επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων» και ανέφερε ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να αποτρέψουμε τη δαιμονοποίηση του άλλου. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε κάνουμε τη δουλειά της Χαμάς».

Ο Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και ότι «μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο μηχανισμό» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός στην ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα επιτρέψει στη Χαμάς να αναδιοργανωθεί και να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις με αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η λύση των δύο κρατών με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν σε ένα δικό τους κράτος» ανέφερε και τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

 Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

Μαζική φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ

«25.000 τόνοι εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα»

Πάνω από 25.000 τόνους εκρηκτικών έχει ρίξει το Ισραήλ στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας το Σάββατο.

«Ντροπή»: Οικογένειες ομήρων της Χαμάς αποδοκίμασαν Ισραηλινό αξιωματούχο

Ο Γκαλ Χιρς, υπεύθυνος της ισραηλινής κυβέρνησης για τους αιχμαλώτους, αποδοκιμάστηκε από τις οικογένειες όσων κρατούνται από τη Χαμάς κατά τη συμμετοχή του σε μια διαμαρτυρία που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ.

«Είσαι ντροπή» του είπε μια γυναίκα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Πήγαινε σπίτι σου» του φώναξε κάποιος άλλος.

 Γκάλαντ: Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, περιόδευσε στα βόρεια σύνορα και δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της στην περιοχή του Λιβάνου, εναντίον της Χεζμπολάχ, αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο σε αυτό το μέτωπο.

Ο Γιαχία Σινουάρ έκανε ένα λάθος και σφράγισε τη μοίρα της Χαμάς και τη μοίρα της Γάζας. Αν ο Νασράλα κάνει λάθος, θα σφραγίσει τη μοίρα του Λιβάνου» είπε επίσης ο Γκάλαντ.

16:29 Διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης έκλεισαν την Oxford Circus στο Λονδίνο.

 Τρομοκρατημένος ο Γκουτέρες από  την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «τρομοκρατημένος» από τη βομβιστική επίθεση που έπληξε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χθες, Παρασκευή.

«Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι άμαχοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, πολιορκούνται, δεν λαμβάνουν βοήθεια, τους σκοτώνουν και τους βομβαρδίζουν έξω από τα σπίτια τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκουτέρες.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του al-Shifa, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η Χαμάς λέει ότι πέντε ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ της Χαμάς δηλώνουν ότι οι μαχητές της σκότωσαν άλλους πέντε ισραηλινούς στρατιώτες στη βόρεια Γάζα.

Το Κατάρ καταδικάζει τον βομβαρδισμό σχολείου και  νοσοκομείων στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δηλώνει ότι «καταδικάζει έντονα» τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου και των νοσοκομείων στη Γάζα, που περιπλέκουν τις προσπάθειές τδιαμεσολάβησης για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν.

Σειρήνες στο νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στις νότιες παράκτιες πόλεις Άσκελον και Άσντοντ, καθώς και σε πολλές γύρω κοινότητες.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

«Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έχει σχεδόν καταρρεύσει. Χειρουργούν στο πάτωμα. Χωρίς αναισθησία. Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Η βία πρωτοφανής» αναφέρει το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα σε νοσοκομεία και σπίτια, κόβοντας τη μόνη εναπομείνασα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για πολλούς Παλαιστίνιους
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης τη γεννήτρια του νοσοκομείου al-Wafa και κατέστρεψαν μια δημόσια δεξαμενή νερού ανατολικά της Ράφα, η οποία τροφοδοτούσε αρκετές γειτονιές.
  • Η είσοδος του νοσοκομείου παίδων al-Nasser και δύο τζαμιά στην πόλη της Γάζας επλήγη από ισραηλινή επίθεση.
  • Το πρωί του Σαββάτου ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
  • Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Γάζα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει μοντέλα που «διαγράφουν σταδιακά τους Παλαιστίνιους από την ιστορία».

«Έντονη αύξηση του μίσους στον κόσμο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου»

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «έντονη αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τουρκ εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.

«Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης (…) έχει επιπτώσεις παντού, καθιστώντας ταυτόχρονα απάνθρωπους τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Εβραίους. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στη ρητορική μίσους, τη βία και τις διακρίσεις, ένα βαθύτερο κοινωνικό ρήγμα και πόλωση, καθώς και την άρνηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάνθροισης. Έχω ακούσει Εβραίους και Μουσουλμάνους να λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και αυτό με λυπεί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Κάθε τέσσερα λεπτά σκοτώνεται ένας Παλαιστίνιος στη Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, ένας Παλαιστίνιος σκοτώνεται κάθε τέσσερα λεπτά στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Mai al-Kala, Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του, στοχεύοντας σκόπιμα τα νοσοκομεία και ότι όλοι οι νόμοι που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ιατρικών ομάδων και των ασθενοφόρων έχουν παραβιαστεί από την ισραηλινή κατοχή.

Πρόσθεσε επίσης ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις στη Γάζα «δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να χύσει παλαιστινιακό αίμα και να διαπράξει άλλες φρικαλεότητες».

 Συναντήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια με τον Χαμενεΐ;

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισκέφθηκε την Τεχεράνη πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανέζικου ειδησεογραφικού καναλιού Al Mayadeen.

Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς στο Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως αναμεταδίδει η haaretz, ο Χανίγια συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Al Jazeera: Το Ισραήλ βομβάρδισε το Πανεπιστήμιο Al Azhar στη Γάζα

Το πανεπιστήμιο al-Azhar στη Γάζα βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επίσης βομβαρδίσει το Πανεπιστήμιο της Γάζας, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και το Πανεπιστήμιο Αλ Άκσα.

Ανησυχία Μπλίνκεν για τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ότι «συμμερίζεται τη βαθιά ανησυχία του» για τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης τη σημασία να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα επεκταθεί.

Η βρετανική κυβέρνηση φακελώνει πανεπιστημιακούς για τις απόψεις τους για τη Γάζα

Το Συνδικάτο των Πανεπιστημιακών στην Βρετανία διαμαρτύρεται έντονα ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι η βρετανική κυβέρνηση φακελώνει πανεπιστημιακούς για τις απόψεις τους με έμφαση και στη Γάζα.

Ισραηλινό χτύπημα σε φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά που βρίσκονταν σε σπίτια στην περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός.

Το ίδιο πράγμα συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κοντά στο νοσοκομείο Nasser στη δυτική πόλη της Γάζας.

Στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν αύριο Κυριακή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χαμάς: «Σκοτώσαμε πέντε στρατιώτες και τραυματίσαμε άλλους» στην πόλη της Γάζας

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε στρατιώτες των IDF που βρίσκονταν σε κτίριο στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας άλλους.

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ανακλήθηκε στην Άγκυρα αφού η ισραηλινή πλευρά δεν δέχθηκε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνέχισε τις επιθέσεις της κατά αμάχων».

Ξεκίνησε η συνάντηση του Μπλίνκεν με τους ΥΠΕΞ πέντε αραβικών χωρών και τον αντιπρόσωπο της Παλαιστίνης

Όπως μεταδίδει ο Τζακ Χούρι από τη Haaretz, ξεκίνησε η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τους τους ΥΠΕΞ πέντε αραβικών χωρών και τον αντιπρόσωπο της Παλαιστίνης στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ, ενώ εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής παίρνει μέρος ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έξω από τα γραφεία του BBC

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του BBC υπέρ της Παλαιστίνης και καταγγέλλοντας το γνωστό βρετανικό Μέσο για το πώς παρουσιάζει τα γεγονότα στη Γάζα.

Σκηνές πανικού το πρωί του Σαββάτου μετά το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Quds

Μετά από το νέο ισραηλινό χτύπημα το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο Al-Quds, προκλήθηκε πανικός, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Πηγές: in.gr/ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα