Στις κάλπες για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών οι Γάλλοι
Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 (ώρα Γαλλίας) και τα πρώτα exit polls αναμένονται αργά το απόγευμα.
Στις κάλπες για τον β’ γύρο των εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, σε μία από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.
Είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό RN της Μαρίν Λεπέν έχει πιθανότητες να αναλάβει την εξουσία, κερδίζοντας και την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Μετά τη νίκη του RN στον α΄ γύρο των γαλλικών εκλογών, εκατοντάδες υποψήφιοι αποχώρησαν από την κούρσα επιδιώκοντας να δώσουν αντιπάλους τους μια ευκαιρία να κερδίσουν τους ακροδεξιούς διεκδικητές.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 (ώρα Γαλλίας) και τα πρώτα exit polls αναμένονται αργά το απόγευμα.
Η εκλογική διαδικασία για τον Μακρόν δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς την προηγουμένη Κυριακή το κόμμα του βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Μελανσόν.
Πριν από τέσσερις εβδομάδες, χαρακτήρισε ως υπεύθυνη λύση την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ως απάντηση τη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, λίγα λεπτά αφότου ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Ζορντάν Μπαρντέλα τον προκάλεσε να το πράξει.
Όπως αναφέρει το BBC, η πρόωρες εκλογές προκάλεσαν σοκ στη χώρα που προετοιμάζεται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ήδη αυστηρά και τώρα έχουν αναπτυχθεί 30.000 αστυνομικοί για μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης.
Οι προβλέψεις μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής έδιναν στο RN πιθανότητα να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία 289 εδρών, αλλά οι δημοσκοπήσεις της Παρασκευής δείχνουν ότι ενδεχομένως αυτό δεν είναι εφικτό, λαμβάνοντας 205 έως 210 έδρες ως πιθανό μέγιστο όριο.
Εκλογές στη Γαλλία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Τα κόμματα που προσπαθούν να εμποδίσουν τη νίκη του RN κυμαίνονται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι τους κεντρώους και τους συντηρητικούς.
Κάθε μία από τις 500 εκλογικές μάχες είναι ένας «τοπικός διαγωνισμός» και οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν τις συστάσεις των πολιτικών κομμάτων.
Εάν το RN καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 250 έδρες, θα μπορούσε να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν έπρεπε να αρκεστεί σε παρόμοια ποσοστά μέχρι που δεν μπορούσε πια να περάσει μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο.
Αυτού του είδους η κυβέρνηση του RN είναι απίθανη, πιστεύει ο καθηγητής Άρμον Στέιμπαχ της σχολής επιχειρήσεων HEC στο Παρίσι. Σύντομα θα αντιμετώπιζε ψήφο δυσπιστίας, εκτιμά και σύμφωνα με το σύνταγμα, η Γαλλία δεν μπορεί να έχει άλλες γενικές εκλογές για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.
Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» στον οποίο θα συμμετείχαν τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα, εκτός από το ριζοσπαστικό κόμμα LFI, το οποίο η συμμαχία Μακρόν και οι συντηρητικοί απορρίπτουν ως εξτρεμιστές.
Η ιδέα αυτή έχει αποκτήσει κάποια δυναμική τις τελευταίες ημέρες, αλλά η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα υπάρξει πρωθυπουργός Μακρόν», ό,τι και αν συμβεί.
Ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για κυβέρνηση τεχνοκρατών, παρόμοια με αυτή που διοικούσε τη Ιταλία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητο έδαφος, λέει ο Ζαν Ιβ Ντορμασέν του ινστιτούτου Cluster 17.
Ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του.
«Θα έχουμε τον Μακρόν ως έναν πρόεδρο ανήμπορο που δημιούργησε αυτό το χάος χωρίς να χρειάζεται να το κάνει”» δήλωσε ο καθηγητής Στέινμπαχ στο BBC. «Και χάνει τη νομιμότητά του».
Το άμεσο μέλημα της Γαλλίας είναι να έχει κάποιο είδος κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο συνταγματολόγος Μπέντζαμιν Μόρελ πιστεύει ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το τέλος των Αγώνων.
«Αυτό θα έδινε χρόνο στα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε στη Le Figaro.
Πηγή: iefimerida.gr