Parallax View

Γαλλικές Βουλευτικές Εκλογές: Τα διδάγματα του A’ γύρου και τα νέα δεδομένα για το Β’ γύρο

Τα αποτελέσματα του Α' γύρου των εκλογών διαμόρφωσαν ένα σκηνικό αρκετά αινιγματικό.

Parallaxi
γαλλικές-βουλευτικές-εκλογές-τα-διδά-1185101
Parallaxi

Λέξεις: Στέφανος Γραβάνης

Κανείς δεν περίμενε ότι ο Μακρόν, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, θα διέλυε τη Βουλή προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδος Le Monde, όταν κάποιος του στενού του κύκλου τον ρώτησε γιατί πήρε αυτην την απόφαση απάντησε: ”Τους έριξα μια χειριβομβίδα μπροστά στα πόδια τους. Τώρα να δω τι θα κάνουν”. Πολλοί ισχυρίζονται πως υπάρχει σχέδιο πίσω από την απόφασή του ώστε να επανέλθει στο πολιτικό τοπίο με άλλον πολιτικό σχηματισμό, καθώς όλα δείχνουν πως είναι πολύ πιθανόν να έχουμε στη Γαλλία Προεδρικές εκλογές πριν το 2027.

Τα αποτελέσματα του Α’ γύρου των εκλογών διαμόρφωσαν ενα σκηνικό αρκετά αινιγματικό. Καθώς είναι πολύ πιθανό το σενάριο της πολιτικής συγκατοίκησης (Πρόεδρος διαφορετικού πολιτικού κόμματος από τη νέα κυβέρνηση) και προ του κινδύνου μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, με ένα πρόγραμμα σε κοινωνικό επίπεδο, διχαστικό και ρατσιστικό, υπήρξε η απόφαση από κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς για συγκρότητση ενός δημοκρατικού μετώπου. Στόχος το μέτωπο αυτό να σταθεί εμπόδιο στην επικράτηση της Ακροδεξιάς. Σε παρόμοιο επίπεδο κινήθηκε και ο Πρόεδρος Μακρόν ζητώντας να ψηφιστούν στο Β’ γύρο οι υποψήφιοι βουλευτές που αναμετρώνται με τον υποψήφιο της Λεπέν. Ωστόσο ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής του συμμαχίας δε φαίνεται να ειναι πρόθυμα να ψηφίσουν υποψήφιους βουλευτές που ανήκουν στην Ανυπότακτη Γαλλία που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Η άνοδος της Εθνικής Συσπείρωσης.

Η οργή, ο θυμός και η θέληση να αλλάξουν τα πράγματα, όπως ισχυρίζονται σε ρεπορτάζ οι ίδιοι οι Γάλλοι ψηφοφόροι, μετάφράστηκε σε ψήφο προς το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης. Δόθηκε η εντύπωση ότι με την ψήφο τους μπορούν να τιμωρήσουν όσες κυβερνησεις και πολιτικούς ιθύνοντες προηγήθηκαν έως τώρα. Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς πώς το κόμμα της Λεπέν θα βοηθήσει να ανασάνουν οι λαϊκές τάξεις σε αγροτικές, βιομηχανικές ή αστικές περιοχές, όταν δεν επιθυμεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν κατάψηφισε στο κοντινό παρελθόν τη σταθερή τιμή των βασικών αγαθών. Επίσης, θεωρεί πιθανή αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων στα 66 ενώ υπήρξαν ήδη μεγάλες αντιδράσεις, όταν η κυβέρνηση Μακρόν αύξησε το όριο απο τα 62 στα 64 χρόνια.

Σε κοινωνικό επίπεδο είναι χαρακτηριστική η οπισθοδρόμιση με διχαστικά μέτρα όπως η απαγόρευση απασχόλησης σε καίριες θέσεις του Δημόσιου τομέα για πολίτες διπλής υπηκοότητας, κοινωνικές παροχές μόνο για Γάλλους και απαγόρευση πρόσβασης σε αυτές από αλλοδαπούς, ενώ διαμένουν χρόνια στη Γαλλία, εργάζονται σε διάφορους τομείς, πληρώνουν εισφορές και είναι νομότυποι ως προς τις υποχρεώσεις τους προς το γαλλικό Δημόσιο. Σκοπός είναι να ταλαιπωρήσουν και να φερθούν απάνθρωπα και απαξιωτικά σε πολίτες που συνεισφέρουν στη γαλλική κοινωνία και προσπαθούν όπως όλοι, να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Παράλληλα, ένα χαρακτηριστικό του ακροδεξιού χαρακτήρα του προγράμματος ειναι η εμμονή με το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και ιδιωτικοποιησης της, χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωτικών ακροδεξιών καθεστώτων.

Το κατασκεύασμα Μπαρντελά

Καθώς ζουμε στην εποχή των μίντια και της εικόνας, ο Μπαρντελά, προερχόμενος από το στενό περιβάλλον της Μαρίν Λεπεν δεν επιλέχτηκε τυχαία. Νέος, ευπαρουσίαστος, προκαλεί θετική εντύπωση στους νέους μέσω της ενεργής συμμετοχής του στις διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, με στόχο να προσεγγίσει τους Γάλλους των λαϊκών τάξεων προβάλλει ένα αμφισβητούμενο παρελθόν σχετικά με την κοινωνική του καταγωγή. Τονίζει συνέχεια ότι προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά γαλλικά προάστια αλλά κανείς δεν τον έχει δει, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και ενώ πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο άλλης περιοχής. Παίρνοντας μαθηματα ρητορικής άρθρωσης και ύφους, ο λόγος του στοχεύει, συνήθως, να καθησυχάζει και να ηρεμεί τους Γάλλους ψηφοφόρους ενώ, παράλληλα, το σχέδιο της οικονομικής του πολιτικής δε θέλει να δυσαρεστήσει το Γαλλικό Κεφάλαιο .

Γενικότερα, δημιουργήθηκε η εντύπωση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υπερπροβολής Μπαρντελά και Μαρίν Λεπεν, πως το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα είχε αποβάλλει τα ρατσιστικά και φιλοναζιστικά ή φασιστικά στοιχεία που το απομάκρυναν από το μέσο γάλλο ψηφοφόρο .

Το να φορέσει όμως κάποιος κοστούμι παρουσιάζοντας ένα πιο ελκυστικό πρόσωπο, δε σημαίνει πως αλλάζει και ιδελογική πορεία. Μεσαία στελέχη , παράγοντες τοπικής αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι βουλευτές σε όλη τη Γαλλία έχουν δημοσιεύσει και αναρτήσει, όλα αυτά τα χρόνια, ρατσιστικές δηλώσεις ενάντια σε πολίτες και εργαζόμενους κυρίως αραβικής και αφρικανικής καταγωγής. Εχουν εκφράσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση τους σε δικτάτορες όπως ο Φράνκο ή ακροδεξιές οργανώσεις, νέες και παλαιότερες, με αναφορές στον δωσιλογισμό ή τον πόλεμο της Αλγερίας. Οι ήρεμοι βουλευτές με τον ξύλινο λόγο περί ενδιαφέροντος για την ευημερία του Γάλλου πολίτη είναι μόνο για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά τις Ευρωεκλογές, στη Γαλλία αυξήθηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις, σωματικές και λεκτικές, καθώς επίσης και οι πράξεις ρατσιστικού περιεχομένου σε όλη τη γαλλική επικράτεια από το Βορρά έως το Νότο (π.χ απειλές, προσβολές ή παρενοχλήσεις σε κατοίκους περιοχών και εργαζομένους αφρικανικής και αραβικής καταγωγής ή άτομα της lgbt κοινότητας). Σε πολλές των περιπτώσεων όσοι προέβησαν σε τέτοιες πράξεις ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τις εκλογές, εννοώντας τον ερχομό της Εθνικής Συσπείρωσης.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Το Νέο Λαϊκό μέτωπο συγκροτήθηκε με σκοπό να αποτελέσει εμπόδιο στην άνοδο ενος ρατσιστικού, μισαλλόδοξου και οικονομικά νεοφιλελεύθερου κόμματος στην εξουσία. Στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλές διαφωνίες αλλα ενώθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας έκρηξης αυταρχισμού και επικράτησης μισαλλόδοξων και αντιλαικών πολιτικών. Προκρίθηκε η ιδέα μιας συμμαχίας με κύριες εξαγγελίες την ανακούφιση των λαικών τάξεων και των ευάλωτων ομάδων και με στόχο μια αναδιοργάνωση της γαλλικής οικονομικής και πολιτικής ζωής. Επιθυμούν επίσης μια αλλη θεώρηση των σχέσεων με την Ευρωπαική Ενωση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

Η επόμενη μέρα της 7ης Ιουλίου θα βρει τη Γαλλία σε δύσκολα μονοπάτια. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί μια ακροδεξιά κυβέρνηση με ρατσιστικό και μισαλλόδοξο χαρακτήρα και να τεθούν οι βάσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις, με στόχο να μην εφαρμοστοπυν πολιτικές όπως της κυβέρνησης Μακρόν που έφθειρε οικονομικά και κοινωνικά το μέσο Γάλλο πολίτη. Καθώς δε φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι καποιος πολιτικός σχηματισμός θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, θα φανεί σύμφωνα με τις κινήσεις του Προέδρου Μακρόν αλλά και των κομμάτων, ποιά πορεία θα επιλέξουν μέχρι τις νεότερες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες δε θα αργήσουν.

*Ο Στέφανος Γραβάνης είναι Διδάσκων της γαλλικής γλώσσας στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα