Διεθνή

Συμβούλιο της Ευρώπης κατά Γαλλίας για «υπερβολική βία» εναντίον διαδηλωτών

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Parallaxi
συμβούλιο-της-ευρώπης-κατά-γαλλίας-γι-988190
Parallaxi

Στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στη βία. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης δηλώνει ότι ανησυχεί για την «υπερβολική χρήση βίας» στη Γαλλία.

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, δήλωσε ότι ανησυχεί για μια «υπερβολική χρήση βίας» εναντίον διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, καλώντας τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμα διαδήλωσης.

«Έχουν λάβει χώρα βίαια επεισόδια, μερικά από τα οποία στόχευσαν την επιβολή του νόμου», ανέφερε η επίτροπος σε δήλωση. Αλλά οι σποραδικές πράξεις βίας από ορισμένους διαδηλωτές ή άλλες κατακριτέες πράξεις που διαπράττονται από άλλους κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς παράγοντες. Ούτε αυτές οι πράξεις επαρκούν για να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές την απόλαυση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνέρχεσθαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές σε ορισμένους κλάδους, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του. Όπως είπε την Παρασκευή (24/3), είναι «στη διάθεση της διασυνδικαλιστικής οργάνωσης» μόλις το Συνταγματικό Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Είμαι στη διάθεση του διασυνδικάτου αν θέλει να έρθει να με συναντήσει για να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα. Για τα υπόλοιπα και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που βρίσκεται ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου, είναι προφανές ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου. Αλλά «η χώρα δεν μπορεί να είναι σε αδιέξοδο», «συνεχίζουμε να προχωράμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εξαιρετικά βίαιοι οι διαδηλωτές»

Ο Μακρόν κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι ξέχασε τη «νέα μέθοδο» για διάλογο και διαβούλευση, όπως υποσχέθηκε κατά την επανεκλογή του το 2022.

Από τη χρήση του άρθρου 49.3, που επέτρεπε την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι διαδηλώσεις, που συχνά συνοδεύονται από συμπλοκές και σκληρή αστυνομική καταστολή, γίνονται τόσο στο Παρίσι όσο και στην επαρχία, σημειώνει η Le Monde. Ερωτηθείς για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη (23/3) κατά τη διάρκεια της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων, ο κ. Μακρόν τις καταδίκασε με «τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», ενώ μίλησε για πλήρη» σεβασμό της ηθικής στη διατήρηση της τάξης.

«Είδα ειδικά σκηνές όπου πολλοί από τους αστυνομικούς μας, οι χωροφύλακες μας, έγιναν αντικείμενο εντελώς δυσανάλογης επίθεσης από την πλευρά εξαιρετικά βίαιων και εξοπλισμένων διαδηλωτών (…) Δεν θα υποχωρήσουμε τίποτα σε αυτή τη βία», τόνισε ο Μακρόν.

Έρευνες από εισαγγελείς για την αστυνομική βία στη Γαλλία

Έντεκα δικαστικές έρευνες έχουν ανατεθεί στη γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας (IGPN), όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (24/3). «Έχουν γίνει έντεκα έρευνες από τη γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας υπό την εποπτεία των δικαστών είναι σε εξέλιξη εδώ και μια εβδομάδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών στο CNews.

«Μπορεί, μεμονωμένα, η αστυνομία και οι χωροφύλακες, συχνά υπό την επήρεια κούρασης, να διαπράττουν πράξεις που δεν είναι σύμφωνες με όσα τους έχουν διδαχθεί στην εκπαίδευση», παραδέχτηκε και πρόσθεσε: Οι έρευνες γίνονται «για αυτές τις περιπτώσεις [για να] κυρωθούν».

Τουλάχιστον τρεις έρευνες για βία από άτομο που κατέχει δημόσια εξουσία διεξάγει η εισαγγελία του Παρισιού, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, μετέδωσε η Le Monde.

Μία από αυτές, ξεκίνησε μετά την υποβολή καταγγελίας από τη μητέρα της Φάνι, μιας 15χρονης μαθήτριας λυκείου που δέχτηκε κάτι, το οποίο πιστεύει ότι ήταν χειροβομβίδα κρότου, στο μέτωπο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 11 Μαρτίου, κοντά στην Place de la Bastille.

Μια άλλη έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία μιας γυναίκας που ξυλοκοπήθηκε με ρόπαλο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τη Δευτέρα στη συνοικία Châtelet. Σύμφωνα με το βίντεο ενός δημοσιογράφου, η καταγγέλλουσα χτυπήθηκε με ρόπαλο από έναν κρανοφόρο αστυνομικό, ενώ φαινόταν ακίνητη, ακινητοποιημένη στον τοίχο μαζί με άλλα άτομα.

Μια τρίτη έρευνα έχει αντικείμενο μια γροθιά που έδωσε ένας αστυνομικός στο πρόσωπο ενός διαδηλωτή το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι, που καταγράφηκε σε βίντεο που μεταδόθηκε ευρέως στο Διαδίκτυο.

Τον Ιανουάριο, ξεκίνησε η πρώτη έρευνα για αστυνομικό που χτύπησε με ρόπαλο έναν 26χρονο, ο οποίος στη συνέχεια χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί ο όρχις του, την πρώτη μέρα της κινητοποίησης, στις 19 Ιανουαρίου.

Συνεχίζουν την απεργία στο διυλιστήριο της TotalEnergies

Εν τω μεταξύ, η απεργία στο διυλιστήριο Total Normandie συνεχίζεται. Οι απεργοί υπάλληλοι του διυλιστηρίου Total Normandie ψήφισαν για την ανανέωση της απεργίας για 72 ώρες, μέχρι τη Δευτέρα στη 13:00, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος από το «76 actu».

Τα διυλιστήρια έλαβαν την υποστήριξη μιας συνοδείας «150 Παριζιάνων» που ήρθαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, αναφέρει η βουλευτής του LFI Alma Dufour, που ήταν παρούσα επί τόπου. Η ηθοποιός Adèle Haenel συμμετείχε στη συγκέντρωση. Στο Gonfreville ήρθε και ο ράπερ Médine.

Αναβολή της επίσκεψης του Καρόλου στη Γαλλία

«Δεν θα ήμασταν σοβαροί και θα μας έλειπε μια κοινή λογική» αν στη Γαλλία γινόταν η προγραμματισμένη επίσκεψη του Βρετανού βασιλιά για τις 26 έως τις 29 Μαρτίου, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η νέα μέρα διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου.

Αδύνατον να φανταστούμε «μια κρατική επίσκεψη στη μέση των διαδηλώσεων», σύμφωνα με τον ένοικο των Ηλυσίων, για τον οποίο «η κοινή λογική και η φιλία μας οδηγούν να προτείνουμε αναβολή» . «Αυτό που θα ήταν μίσος θα ήταν αν προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε [αυτή την επίσκεψη] σαν να μην είχε συμβεί τίποτα με τα επεισόδια στο κλειδί».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα