Διεθνή

Γαλλία: Περισσότεροι από 3,5 εκατ. άνθρωποι στη «μητέρα όλων των απεργιών»

«Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας»: Οι Γάλλοι απέναντι στον Μακρόν

Parallaxi
γαλλία-περισσότεροι-από-35-εκατ-άνθρωπ-987931
Parallaxi

Στη «μητέρα όλων των απεργιών», όπως την ονόμασαν τα συνδικάτα που την προανήγγειλαν, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στον νέο νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση Μακρόν μία εβδομάδα νωρίτερα και ο οποίος αυξάνει το όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι, με το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο να κατεβάζει το νούμερο σε λίγο παραπάνω από 1 εκατ.

Μόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με το CGT διδήλωσαν 800.000 εργαζόμενοι, ο υψηλότερος αριθμος από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο.

Τα συνδικάτα έδωσαν νέο ραντεβού στους δρόμους με νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη η οποία θα συμπέσει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Κάρολου Γ’ στη χώρα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία ήταν και πάλι σφοδρές στο Παρίσι με τις Αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ χρειάστηκε και επέμβαση της Πυροσβεστικής, καθώς πυρπολήθηκαν οι μεγάλοι σωροί σκουπιδιών από τα οποία έχει πνιγεί το Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Μπορντό το δημαρχείο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media εμφανίζεται αστυνομικός λιπόθυμος να τον σέρνει συνάδελφός του μακριά από το οργισμένο πλήθος.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή συνελήφθησαν 172 άτομα, μόνο στο Παρίσι 103, ενώ τραυματίστηκαν 149 αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, επισκεπτόμενος το αρχηγείο της αστυνομίας την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένες γειτονιές του Παρισιού, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφαλείας την Τρίτη κατά την επίσκεψη του Καρόλου και ότι ο Βρετανός μονάρχης θα τύχει σωστής υποδοχής.

«Υπάρχουν ταραχοποιοί, συχνά ακροαριστεροί, που θέλουν να καταλύσουν το κράτος, να σκοτώσουν αστυνομικούς και τελικά να καταλάβουν τους θεσμούς», είπε ο υπουργός.

Προβλήματα σε αεροπλάνα και τρένα

Η διακοπή του εφοδιασμού από τα διυλιστήρια έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων για τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια του Παρισιού, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο. Περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού ακυρώθηκαν την Πέμπτη. Και ο Πύργος του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών έκλεισαν επίσης λόγω των απεργιών, σύμφωνα με τη Le Monde.

Χθες, Πέμπτη, διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle της πρωτεύουσας. Τα μισά δρομολόγια από όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν, δήλωσε ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF, μετά από συνδικαλιστικές πηγές που ανέφεραν ότι περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού θα απεργούσε.

Οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια πετρελαίου επρόκειτο επίσης να συνεχιστούν, με μόνο ένα από τα τέσσερα εργοστάσια της TotalEnergies να λειτουργεί στη χώρα.

Το υπουργείο Ενέργειας την Πέμπτη προειδοποίησε ότι ο εφοδιασμός με κηροζίνη στην πρωτεύουσα και τα αεροδρόμιά της έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο καθώς τα αποθέματα καυσίμων στα δύο κύρια αεροδρόμια του Παρισιού βρίσκονται «υπό πίεση» και προέτρεψε τα αεροπλάνα να γεμίζουν τα ντεπόζιτά τους σε στάσεις στο εξωτερικό.

Σε μια τελευταία σφυγμομέτρηση, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει πέσει στο 28%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την κορύφωση του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων το 2018-2019.

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αλλαγές στο εξωτερικό, καθώς είχε ήδη αποτύχει μια φορά το 2020, με τον κόσμο να βρίσκεται και πάλι στους δρόμους.

Ποιο είναι το επιχείρημα του Μακρόν;

Το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας επιβάρυνε επί μακρόν την οικονομία και το εργατικό δυναμικό.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 113,4% του ΑΕΠ – περισσότερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (100,2%), τη Γερμανία (66,6%) και παρόμοιο με τις οικονομίες που αγωνίζονται, όπως η Ισπανία (115,6%) και η Πορτογαλία (120,1%).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Υπάρχουν μόνο 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο στη Γαλλία, από 2,1 το 2000.

«Αυτή είναι η εμβληματική πολιτική του Μακρόν», λέει στο Sky News ο David S Bell, ομότιμος καθηγητής γαλλικής κυβέρνησης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Θέλει να την προωθήσει πριν αποχωρήσει στο τέλος αυτής της θητείας. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μια άμεση κρίση – είναι μια μελλοντική επιβάρυνση που βασίζεται σε οικονομικές προβλέψεις. Είναι το αντίθετο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική, που είναι να εστιάζει στα άμεσα, φλέγοντα ζητήματα. Το επιχείρημά του είναι ότι αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αν δεν επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος των Γάλλων, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά», τόνισε.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται [το έλλειμμα]», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Έχουν τελικά δίκιο οι Γάλλοι;

Στα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης είναι πλέον τα 65 ή και τα 67 έτη, όπως στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να συμμορφωθούν οι Γάλλοι στις επιταγές της οικονομίας; Ή μήπως, τελικά, έχουν δίκιο;

Υπάρχουν οικονομολόγοι οι οποίοι με σειρά παραδειγμάτων επιμένουν ότι με το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη το σύστημα θα παραμείνει οικονομικά βιώσιμο. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία το ποσοστό εκείνων οι οποίοι είναι άνω των 55 ετών και έχουν τεθεί εκτός απασχόλησης είναι ένα από τα υψηλότερα καθώς ενώ οι ίδιοι ψάχνουν εργασία οι εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να τους προσλάβουν ή σε διαφορετική περίπτωση όσοι εργάζονται απολύονται.

Οι Γάλλοι κρίνουν την εν λόγω μεταρρύθμιση ως άδικη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους επισφαλείς εργαζόμενους καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος και αυτό γιατί αντί να διορθώνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, τις διογκώνει.

Ειδικότερα, για τις γυναίκες υπογραμμίζουν ότι είναι διπλά τιμωρητικό. Τα χρόνια ασφάλισης τα οποία απαιτούνται στη Γαλλία για έξοδο στη σύνταξη θα είναι τα 43 χρόνια αυξημένα κατά ένα έτος. Οι γυναίκες όμως έχουν τις περισσότερες ασυνέχειες στην επαγγελματική τους πορεία γιατί πχ αποκτούν παιδιά. Είτε θα σταματήσουν να εργάζονται για ένα χρονικό διάστημα για να αφοσιωθούν στο μεγάλωμά τους είτε θα λαμβάνουν πχ τις περισσότερες γονικές και ειδικές άδειες. Επομένως αυξάνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τις ίδιες σημαίνει με βεβαιότητα ότι τα 64 έτη δεν αφορούν εκείνες. Εάν συνυπολογίσουμε δε, ότι η σύνταξη για τις γυναίκες στη Γαλλία είναι κατά 40% χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών τότε το «όχι» τους στη μεταρρύθμιση Μακρόν βγάζει νόημα.

«Όλοι πιστεύουν ότι ο νόμος είναι άδικος αλλά ότι κυρίως τιμωρεί τις γυναίκες από τις οποίες αναμένουν να μεγαλώσουν τις επόμενες γενιές της χώρας και στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι τιμωρούνται γι’ αυτό», τόνισε η Μαρί, Κοινωνική Λειτουργός, στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

«Θέλουν να αυξήσουν το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη σήμερα. Αύριο; Θα το πάνε στα 66; Ή μήπως στα 67 και τα 68; Θα πρέπει να δουλεύουμε μέχρι να μην μας κρατάνε άλλο τα πόδια μας;» λέει η Ζουλιέτ, 51 ετών και δασκάλα στο επάγγελμα εκφράζοντας τη βαθιά ριζωμένη στη γαλλική κοινωνία άποψη οι Γάλλοι να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίς όσο ακόμη η υγεία τους είναι καλή για να απολαύσουν ακόμη μία δεκαετία καλής ζωής.

ΠΗΓΕΣ: ieidiseis.gr / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα