Διεθνή

Συνεχίζονται οι επιθέσεις πριν την κατάπαυση του πυρός

Συμφώνησε το Ισραήλ στη συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός για 4 μέρες μετά από έντονες διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο

Parallaxi
συνεχίζονται-οι-επιθέσεις-πριν-την-κα-1072508
Parallaxi

Η συμφωνία μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός είναι πλέον γεγονός μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και εν μέσω έντονων διαφωνιών.

Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που δεν θα είναι εύκολη, αν και το πρώτο αυτό βήμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στη Δ. Όχθη.

Η ισραηλινή αστυνομία ετοιμάζεται να αποτρέψει εορτασμούς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ενόψει της απελευθέρωσης των κρατουμένων σε παλαιστινιακές φυλακές, ορισμένοι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Χαμάς, ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας διευκρίνισαν ότι οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να αποτρέψουν εορτασμούς και πανηγύρια εντός του ισραηλινού εδάφους.

Καταστροφική η κατάσταση στο νοσοκομείο Kamal Adwan της Γάζας

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan της Γάζας μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση που επικρατεί:

Η κατάσταση είναι καταστροφική και οι βομβαρδισμοί είναι παντού, με στόχο σπίτια πολύ κοντά στο νοσοκομείο.

Από χθες το βράδυ παραλάβαμε 60 σορούς και έχουμε περίπου 200 τραυματίες και ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Χρησιμοποιούμε φυτικά έλαια αντί για πετρέλαιο, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε τη γεννήτρια.

Οι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο με πρωτόγονα μέσα.

Πιθανή επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο

O Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανόν να ταξιδέψει σύντομα στην Αίγυπτο, αναφέρει το Reuters. Ο Ερντογάν στοχεύει στην εκκένωση ασθενών από τη Γάζα το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Μπεν Γκβιρ κατά της συμφωνίας με τη Χαμάς 

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γβιρ καυτηρίασε τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η παύση των μαχών δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Αν και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πλεονέκτημα» στη συμφωνία με την επιστροφή των αιχμαλώτων, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία να συμφωνήσουμε στην ιδέα του διαχωρισμού τους και της επιστροφής μόνο ενός μέρους».

«Η Χαμάς ήθελε αυτό το τάιμ άουτ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο Χ. «Το περίγραμμα της συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αλλάζει την εξίσωση και μπορεί να φέρει περισσότερα γεγονότα».

Ο Μπεν-Γβιρ ήταν μεταξύ των Ισραηλινών υπουργών που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας χθες το βράδυ. «Αυτή η απόφαση θα μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά για πολλές γενιές», ανέφερε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Επίθεση των IDF στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου. Μεταξύ των στόχων ήταν «τρομοκρατικές υποδομές και μια στρατιωτική τοποθεσία όπου δρούσαν τρομοκράτες της οργάνωσης», αναφέρουν οι IDF.

Βίντεο από επίθεση σε ασθενοφόρο

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές η επίθεση έγινε σε αμάχους που έφευγαν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

Πάπας Φραγκίσκος: Δεν είναι πόλεμος, είναι τρομοκρατία

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ξεπεράσει τον πόλεμο και έχει μετατραπεί σε «τρομοκρατία». Ο Πάπας προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις αφού συναντήθηκε χωριστά με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιους που έχουν συγγενείς στη Γάζα.

Είπε ακόμα ότι άκουσε από πρώτο χέρι πώς «και οι δύο πλευρές υποφέρουν»,

Η Ιορδανία ελπίζει ότι η εκεχειρία θα είναι ένα βήμα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Ιορδανία ελπίζει ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι ένα βήμα που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και θα αποτρέψει τη στοχοποίηση των Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό τους από τη γη τους.

Σε ανακοίνωσή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι η τετραήμερη παύση των μαχών που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Χαμάς θα επιτρέψει την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στον πολιορκημένο θύλακα.

Οι IDF παρατείνουν τις διακοπές για τους Ισραηλινούς στρατιώτες ενόψει της κατάπαυσης του πυρός

Οι IDF, σύμφωνα με τη Haaretz, άρχισαν να παρατείνουν τις διακοπές των στρατιωτών που συμμετέχουν στις μάχες στη Γάζα με φόντο τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να έχουν πλέον διακοπές τριών και τεσσάρων ημερών.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει μειωθεί. Στρατολογημένοι στην αρχή των εχθροπραξιών, ορισμένοι στρατιώτες υπηρετούν συνεχώς εδώ και ενάμιση μήνα. Η παύση από το μέτωπο για λίγες ημέρες τους επιτρέπει επίσης να επιστρέψουν στις δουλειές τους, για να αμβλυνθεί η ζημιά στην οικονομία.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα αγρόκτημα στη Χαν Γιουνίς έγινε στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών. Επίθεση έγινε και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Στη βόρεια Γάζα, περιοχές γύρω από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Kamal Adwan έγιναν στόχος επιθέσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera βομβαρδίστηκε ένα ασθενοφόρο.

Xτυπήθηκε επίσης ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia, ο οποίος είχε στο παρελθόν πληγεί πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιο αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, όπου οι ομάδες πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διάσωσή τους.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα