Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
συνεχίζονται-οι-βομβαρδισμοί-στη-γάζ-1073542
Parallaxi

Νέα εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά από νέο μπαράζ φονικών βομβαρδισμών από το Ισραήλ, με τις IDF να έχουν αποκόψει το βόρειο από το νότιο κομμάτι του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα, στον οποίο για τρίτη φορά διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες που σταδιακά επανέρχονται.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανοίγει για λίγες ώρες ανθρωπιστικός διάδρομος από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με συλλήψεις και καταστροφές υποδομών που γεμίζουν οργή τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 9.770 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων θυρών τη Δευτέρα.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ιατρική βοήθεια από αέρος μετά από συνεννόηση με το Ισραήλ. Στην Τουρκία βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν για συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα.

Βομβαρδίστηκε και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Γάζα.

 Ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο με δημοσιογράφους – Τρεις τραυματίες

Τρεις τραυματίες δημοσιογράφοι υπάρχουν μετά από ισραηλινό χτύπημα στον Πύργο Άλ-Γκάφρι που φιλοξενεί και δημοσιογραφικά γραφεία.

Έφτασε στην Αίγυπτο το ελληνικό C-130 με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Στο αεροδρόμιο El Arish ,της Αιγύπτου, έφτασε το C-130 με φορτίο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας για άμαχους της Γάζας.

Η αποστολή έγινε αποδεκτή από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα η ΕΕ

H EE θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους αμάχους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι αυξάνουμε περαιτέρω την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη Γάζα θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει την αξιοπιστία να παρουσιάσει ιδέες για μια πολιτική λύση που βασίζεται στην επίλυση των δύο κρατών.

Μιλώντας για την Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί μια «βιώσιμη στρατιωτική δύναμη» ικανή να υπερασπιστεί τη χώρα και πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί στην Ουκρανία σταθερότητα και ευημερία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι η ένταξη στην ΕΕ».

Γερμανοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ισραηλινά στρατεύματα για τη συμπεριφορά τους στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη απείλησαν και έθεσαν υπό κράτηση ομάδα δημοσιογράφων του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, μετέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ το εν λόγω δίκτυο.

Ο ανταποκριτής του ARD Γιαν-Κρίστοφ Κίτσλερ επέστρεφε από μια συνέντευξη συνοδευόμενος από έναν παλαιστίνιο καθώς και από έναν Γερμανό εργαζόμενους του δικτύου, όταν τους σταμάτησαν ισραηλινοί στρατιώτες νότια της Χεβρώνας, σύμφωνα με το ARD.

Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά επιθετικά προς τους δημοσιογράφους και σκόπευσαν επανειλημμένα με τα όπλα τους το όχημα της ομάδας, μετέδωσε το ARD.

Η Βαυαρική Ραδιοφωνία (Bavarian Rundfunk), ραδιοσταθμός που είναι μέλος του ARD και εξασφαλίζει τη λειτουργία του στούντιο του δικτύου στο Τελ Αβίβ, περιέγραψε το επεισόδιο ως επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα των δημοσιογράφων του ARD έκανε ρεπορτάζ για τη βία από σκληροπυρηνικούς Εβραίους εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Τουρκία ζήτησε από τον Μπλίνκεν άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Η θέση της για τους ομήρους

Μετά τη συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν κοινές δηλώσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο το Al Jazeera, σε ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι τη συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών μονοπώλησε το θέμα της Γάζας.

Η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς και να την αναγκάσουν να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους.

Ωστόσο, η τουρκική θέση ήταν πολύ σαφής σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με το γνωστό αραβικό Μέσο. Η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι η απελευθέρωση αιχμαλώτων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, με τη Χαμάς να απελευθερώνει τους ομήρους από τις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ να απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Τουρκία ζήτησε επίσης μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διεθνής μηχανισμός για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, για την οποία η Άγκυρα θα είναι ο εγγυητής.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Μπλίνκεν δεν αναφέρθηκε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά χρησιμοποίησε και πάλι τον όρο «ανθρωπιστική παύση», κάτι το οποίο η Τουρκία χαρακτήρισε ως μη αρκετό.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν

Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ολοκληρώθηκε μετά από 2 ώρες και 30 λεπτά, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν έγιναν κοινές δηλώσεις από τους δύο ΥΠΕΞ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν – Προηγήθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα

Το μεσανατολικό κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος σήμερα είχε μαραθώνια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν συζητήθηκε και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από in.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα