Συρία: Ποιοι είναι οι αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ
Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν φέρει το τέλος του καθεστώτος του Άσαντ που κυβέρνησε τη Συρία για περίπου 25 χρόνια
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία καθώς δυνάμεις των ανταρτών εισήλθαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα.
Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν φέρει το τέλος του καθεστώτος του Άσαντ που κυβέρνησε τη Συρία για περίπου 25 χρόνια, λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο μετά την έναρξη της επίθεσής τους.
Μία αναδρομή στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες κάνει το BBC υπενθυμίζοντας ότι Ισλαμιστές μαχητές ανέλαβαν τον έλεγχο της βόρειας πόλης του Χαλεπίου στα τέλη Νοεμβρίου πριν περάσουν νότια μέσω της Χάμα και της Χομς – περιοχές που προηγουμένως τελούσαν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, οι ντόπιοι αντάρτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Deraa, εκεί όπου το 2011 είχε ξεκινήσει η εξέγερση κατά του Άσαντ.
Σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρεται ότι ο συριακός στρατός είτε εγκατέλειψε τις θέσεις του είτε αυτομόλησε στους αντίπαλους.
Η αρχική επίθεση έγινε υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η εμπλοκή της οποίας στη συριακή σύγκρουση είναι μακρά. Η HTS έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλες χώρες.
Συρία: Ποιοι είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ
Το HTS ιδρύθηκε υπό διαφορετικό όνομα, Jabhat al-Nusra, το 2011 ως άμεσο παράρτημα της Αλ Κάιντα.
Στη συγκρότησή του συμμετείχε και ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Θεωρούνταν μια από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες από τις ομάδες που τάχθηκαν εναντίον του προέδρου Άσαντ.
Όμως, η τζιχαντιστική ιδεολογία της φαινόταν να είναι η κινητήρια δύναμή της και όχι ο επαναστατικός ζήλος – και θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ασύμβατη με τον κύριο συνασπισμό των ανταρτών υπό τη σημαία της Ελεύθερης Συρίας.
Και το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, Abu Mohammed al-Jawlani, διέκοψε δημόσια τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Jabhat al-Nusra και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ όταν συγχωνεύθηκε με πολλές άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.
Εδώ και λίγο καιρό, το HTS έχει εδραιώσει τη δύναμή του του στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου αποτελεί την de facto τοπική διοίκηση, αν και οι προσπάθειές του για νομιμότητα έχουν σπιλωθεί από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έχει επίσης εμπλακεί σε κάποιες σκληρές εσωτερικές διαμάχες με άλλες ομάδες.
Οι φιλοδοξίες της πέρα από την Ιντλίμπ ήταν ασαφείς. Από τότε που διέκοψε σχέσεις με την Αλ Κάιντα, ο στόχος του περιορίστηκε στην προσπάθεια να εγκαθιδρύσει ένα φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος στη Συρία και όχι ένα ευρύτερο χαλιφάτο, όπως προσπάθησε και απέτυχε το Ισλαμικό Κράτος. Δεν είχε δείξει σημαντικά σημάδια προσπάθειας να αναζωπυρώσει τη συριακή σύγκρουση σε μεγάλη κλίμακα και να ανανεώσει την αμφισβήτησή της προς την εξουσία του Άσαντ σε μεγάλο μέρος της χώρας – μέχρι τώρα.
Πηγή: BBC