Διεθνή

Το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση της βόρειας Γάζας

Αναζητούν επιζώντες στα ερείπια στη Γάζα.

Parallaxi
το-ισραήλ-καλεί-σε-εκκένωση-της-βόρεια-1072418
Parallaxi

Το Ισραήλ εξέδωσε νέο «επείγον μήνυμα για τους κατοίκους της Γάζας», καλώντας τους να απομακρυνθούν από το βόρειο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα και να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια της περιοχής.

Το Ισραήλ, το οποίο λέει πως η Χαμάς έχει τοποθετήσει τα όπλα και τις δυνάμεις της ανάμεσα στους αμάχους, λέει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο για τη δική τους ασφάλεια.

“Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. “Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας [Λωρίδας της] Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο”.

“Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα”, είπε.

ΟΗΕ: Φόβοι για χιλιάδες αμάχους νεκρούς από τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε “χιλιάδες θανάτους”, κυρίως μεταξύ των αμάχων.

“Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους” κυρίως μεταξύ των “αμάχων”, ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

“Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους”, υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως “η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν”.

“Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς”, σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

“Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση”, είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί “όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη”.

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

“Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αναζητούν επιζώντες στα ερείπια στη Γάζα – Συγκλονίζει βίντεο του Al Jazeera

Συγκλονιστικό βίντεο δημοσίευσε το Al Jazeera αποτυπώνοντας την προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν δικούς τους μέσα στα ερείπια στη γειτονιά Yarmouk της πόλης της Γάζας.

Προειδοποίηση Σίσι: «Η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα, λέγοντας πως η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε “ωρολογιακή βόμβα”.

Είπε επίσης πως κυριαρχία της χώρας του πρέπει να γίνει σεβαστή μετά την αναχαίτιση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που εισήλθαν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο χθες, Παρασκευή.

Το Ισραήλ ανέφερε την Παρασκευή ότι ήταν ο στόχος των drones την ευθύνη για την εκτόξευση των οποίων επέρριψε στο υπστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χούθι της Υεμένης. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε πως τα drones, που έπεσαν στις αιγυπτιακές πόλεις Τάμπα και Νουβέιμπα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους, είχαν προέλευση τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Δεν ανέφερε ποιος εκτόξευσε τα ντρόουν.

“Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, έχω προειδοποιήσει για την επέκταση της σύγκρουσης. Η περιοχή θα μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα που μας επηρεάζει όλους”, δήλωσε ο Σίσι, ο οποίος μιλούσε σε ένα συνέδριο.

“Η Αίγυπτος είναι κυρίαρχη χώρα και η κυριαρχία και η θέση της θα πρέπει να γίνουν σεβαστές… Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα και δεν την αγγίζει κανείς”, πρόσθεσε.

Ο Σίσι διοργάνωσε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής το περασμένο Σάββατο και έχει καλέσει να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας στη Γάζα, για απελευθέρωση των ομήρων και για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Τουρκία: Πάνω από 500.000 στη συγκέντρωση για τους Παλαιστίνιους – Ισραήλ & Δύση ένοχοι για τις σφαγές στη Γάζα, δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε πολυπληθή συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη πως το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη, και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

“Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό (…). Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη, ο Ερντογάν μιλά καθαρά επειδή η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα”, είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι είναι “ο κύριος ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα”.

“Οι κύριοι ένοχοι για τις σφαγές στη Γάζα είναι οι Δυτικοί. Με την εξαίρεση ορισμένων συνειδήσεων που ύψωσαν τη φωνή, (αυτές) οι σφαγές είναι ολοκληρωτικά έργο της Δύσης”, είπε ο Ερντογάν.

IDF: Μέλη της Χαμάς ομολόγησαν ότι το στρατηγείο τους είναι κάτω από το νοσοκομείο Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ (ISA) επιβεβαίωσαν μέσω ομολογιών μελών της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν το νοσοκομείο Shifa για τρομοκρατική δραστηριότητα.

«Η κύρια επιχειρησιακή βάση της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας».

Οι ISA ανέκριναν δύο τρομοκράτες της Χαμάς οι οποίοι συμμετείχαν στη βάναυση σφαγή στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Το Ριάντ προειδοποιεί το Ισραήλ για τον κίνδυνο συνέχισης των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων που μπορεί να απειλήσουν τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων.

“Το βασίλειο [της Σαουδικής Αραβίας] καταδικάζει και καταγγέλλει τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να συνεχίσει να διεξάγει αυτές τις κατάφωρες και αδικαιολόγητες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εναντίον των αδελφών μας Παλαιστινίων” αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια Γάζα και διεύρυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εντείνει την επίθεσή του εναντίον της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

CPJ: Οι τελευταίες 3 εβδομάδες ήταν οι πιο θανατηφόρες για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει ότι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν οι πιο θανατηφόρες που έχουν καταγραφεί για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις από τότε που η οργάνωση άρχισε να παρακολουθεί το 1992.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου που πυροδοτήθηκε, συμπεριλαμβανομένων 24 Παλαιστινίων, τεσσάρων Ισραηλινών και 1 Λιβανέζου. Επιπλέον, άλλοι 8 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες και 9 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι ή κρατούμενοι.

Η CPJ επέκρινε επίσης τη διακοπή των υπηρεσιών επικοινωνίας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι η διακοπή είναι επίσης μια “διακοπή ειδήσεων” που έχει θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του κοινού να “γνωρίζει και να κατανοεί τι συμβαίνει σε αυτή τη σύγκρουση”.

“Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με ένα ανεξάρτητο, τεκμηριωμένο κενό πληροφόρησης που μπορεί να γεμίσει με θανατηφόρα προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση”, ανέφερε.

Η οργάνωση τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι που πρέπει να γίνονται αποδέκτες σεβασμού και να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτοντας ότι “η σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων ή υποδομών μέσων ενημέρωσης συνιστά πιθανό έγκλημα πολέμου”.

New York Times: Η Χαμάς έχει πυρομαχικά, τρόφιμα και καύσιμα για άλλους 4 μήνες στα τούνελ κάτω από τη Γάζα

Τη στιγμή που οι προμήθειες σχεδόν κάθε βασικής ανθρώπινης ανάγκης μειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας, μια ομάδα στον πολιορκημένο από τον στρατό του Ισραήλ θύλακα παραμένει καλά εφοδιασμένη: η Χαμάς, τονίζουν οι New York Times.

Άραβες και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει ουσία στους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει αποθηκεύσει προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των απελπιστικά απαραιτήτων τροφίμων και καυσίμων.

Η Χαμάς, λένε, έχει ξοδέψει χρόνια χτίζοντας σήραγγες κάτω από τη λωρίδα όπου έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για μια σκληρή μάχη.

Είναι μια πραγματικότητα με την οποία το Ισραήλ μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπο εάν πραγματοποιήσει την απειλή του να εισβάλει στη Γάζα.

Η Χαμάς διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια καυσίμων για οχήματα και πυραύλους, κρύπτες πυρομαχικών, εκρηκτικών και υλικών για την παραγωγή περισσότερων, καθώς και αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί μεταξύ 35.000 και 40.000 μαχητών, έχει αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει να μάχεται για τρεις έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό, καταλήγουν οι New York Times.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ieidiseis, skai.gr, news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα