Τανκς στα περίχωρα της Γάζας – Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Μεσανατολικού.

Parallaxi
τανκς-στα-περίχωρα-της-γάζας-οι-ηπα-δ-1073495
Parallaxi

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με ιδιαίτερη έμφαση στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να επιχειρούν να προελάσουν.

«Σημαντικές ζημιές» έχουν αναφερθεί στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Γάζα, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε κοντινούς στόχους. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι.

Συνεχίζεται η ένταση στη Δ. Όχθη με επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και επιθέσεις εποίκων, με τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet να δηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει «έκρηξη» βίας.

Νέα πλήγματα του Ισραήλ σε Συρία και Λίβανο τα ξημερώματα εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση.

Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου το ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση της ΓΣ για ανθρωπιστική εκεχειρία έπεσε στο κενό.

Ισραηλινά τανκς χωρίζουν τη Γάζα σε δύο μέρη

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν στο Al Jazeera ότι τα ισραηλινά τανκς χωρίζουν τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο μέρη μετά την εισβολή τους προς την οδό Salah al-Din, η οποία διασχίζει κάθετα τον θύλακα.

Μάρτυρες δήλωσαν επίσης στο AFP ότι τα ισραηλινά τανκς εισήλθαν στην άκρη της πόλης της Γάζας και απέκοψαν έναν βασικό δρόμο που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της εμπόλεμης παλαιστινιακής επικράτειας.

Επεκτείναμε τη στρατιωτική επιχείρηση – Η επίθεση θα ενταθεί

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας έχουν επεκταθεί με ενίσχυση δυνάμεων, και ότι η επιχείρηση θα ενταθεί ανάλογα με τους στόχους του πολέμου.

Ειδικότερα ανέφερε: «Την τελευταία ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, επεκτείναμε την επιχείρηση των δυνάμεων και επιπλέον δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένων, πυροβολικού και μηχανικού εισήλθαν στη Λωρίδα.

Η επιθετική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ανάλογα με τα στάδια του πολέμου και τους στόχους του».

Ο εκπρόσωπος των IDF σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε ειδοποιήσει τις οικογένειες 312 θυμάτων των IDF και τις οικογένειες 239 απαχθέντων. Η επιστροφή των απαχθέντων αποτελεί ύψιστη εθνική αποστολή και η χερσαία δραστηριότητά μας στη Γάζα εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, αυτόν τον σκοπό».

Βρετανός ΥΠΕΞ: Εργαζόμαστε εκτενώς για μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στο Reuters σήμερα Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται πάνω σε μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια στον λαό της Γάζας.

«Δουλεύουμε εκτενώς μαζί με τους Αιγύπτιους, τους Ισραηλινούς και άλλους για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια ανθρωπιστική παύση – μια προσωρινή παύση – ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», είπε ο Κλέβερλι στο Reuters.

«Η βοήθεια περνάει σταδιακά, αλλά χρειαζόμαστε σημαντική αύξηση της ποσότητας», πρόσθεσε.

Εντοπίστηκε η σορός της Σάνι Λουκ, της Γερμανο – Ισραηλινής που ήταν στο μουσικό φεστιβάλ

Σύμφωνα με την Jerusalem Post αλλά και σχετική ανάρτηση της αδερφής της, η Σάνι Λουκ βρέθηκε νεκρή, με τη σορό της να βρίσκεται στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο μεγάλο μουσικό φεστιβάλ, με εκατοντάδες νεκρούς αλλά και ομήρους, η τύχη της Σάνι Λουκ αγνοείτο.

Η μητέρα της είχε λάβει την πληροφορία ότι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Χαμάς στη Γάζα, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Εκρήξεις ακούγονται τακτικά και ο καπνός έχει σκεπάσει τα πάντα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Tal al-Hawa της Γάζας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Al-Quds.

Ασθενείς, εργαζόμενοι και άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στο νοσοκομείο ανησυχούν για πιθανό χτύπημα, αφού το Ισραήλ διέταξε την «άμεση» εκκένωσή του την Κυριακή ενόψει πιθανής επίθεσης.

Ρουκέτες στην πόλη Νετιβότ έπληξαν κτίριο – Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Στην τελευταία επίθεση με ρουκέτες προς τη Νετιβότ στο νότιο Ισραήλ επλήγη ένα κτίριο, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Παράλληλα, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες χτυπήθηκαν υποδομές από τμήματα ρουκετών.

Το ένοπλο σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

 Θρήνος στα χαλάσματα εν μέσω βομβαρδισμών

Το αδιάκοπο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα άφησε πίσω του νέους νεκρούς. Οι Παλαιστίνιοι κηδεύουν τους δικούς τους όταν κοπάσουν για λίγο οι βομβαρδισμοί πριν ξεκινήσουν εκ νέου. Οι επικοινωνίες στη βόρεια Γάζα τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά τη χθεσινοβραδινή επιδρομή του Ισραήλ.

Στις παρακάτω εικόνες που δημοσιεύει το Quds News Network, που συνδέεται με τη Χαμάς, φαίνονται οι κάτοικοι της Γάζας να θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους στις μαζικές κηδείες που λαμβάνουν χώρα τις πρωινές ώρες.

Τι αναμένεται από τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το απόγευμα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεδρίαση, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή, ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επεξεργάζονται ένα νέο ψήφισμα σχετικά με τον πόλεμο.

Το Συμβούλιο απέρριψε προηγουμένως τέσσερα σχέδια ψηφίσματος – ένα με βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα με βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα και δύο που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις ελάχιστες εννέα «ναι» ψήφους.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Παρασκευή ψήφισμα με ψήφους 120 υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές, με το οποίο ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγούσε σε παύση των εχθροπραξιών.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νομικά δεσμευτικά. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι, αλλά αποτελούν σημαντικό βαρόμετρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Καταρρίψαμε ισραηλινό drone λέει η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το νότιο Λίβανο με πύραυλο εδάφους-αέρος. Πρόσθεσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτυπήθηκε κοντά στο Κιάμ, περίπου 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα και εθεάθη να πέφτει σε ισραηλινό έδαφος.

Δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Παλαιστίνιοι απαντούν με πέτρες στην επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Δ. Όχθη

Πλάνα που το Al Jazeera έχουν επιβεβαιώσει δείχνουν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων στη Δ. Όχθη που η ένταση οξύνεται μέρα με τη μέρα.

Αυτόπτες μάρτυρες δημοσίευσαν το πρωί της Δευτέρας βίντεο από την πόλη Silwad, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Ραμάλα.

Καμάλα Χάρις: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ ή στη Γάζα.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση, ούτε έχουμε κανένα σχέδιο, να στείλουμε στρατεύματα μάχης στο Ισραήλ ή στη Γάζα, τελεία και παύλα», δήλωσε η Χάρις σε συνέντευξή της στο CBS.

Ζήτησε επίσης την προστασία των αμάχων, ενώ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί είναι νεκροί. Το Ισραήλ, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε.

«Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει ταύτιση μεταξύ της Χαμάς και των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ίσα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας και είμαστε πολύ σαφείς ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του πολέμου και να υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια».

Το Ισραήλ, η Δύση και το «σύνδρομο της Ουκρανίας»

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον 21ο μήνα πια, αυτός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα.

Αν και μεταξύ τους έχουν πολλές διαφορές και οι δύο χώρες διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες, ο κίνδυνος επέκτασης είναι κοινός παρονομαστής.

Πολλώ μάλλον όταν για κανέναν εκ των δυο πολέμων δεν είναι ορατό το τέλος.

 OHE: Περισσότερα από 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας

Τριάντα τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε το Ocha.

«Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών», επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη», συνέχισε η έκθεση.

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι θα τα εκμεταλλευθεί η Χαμάς προκειμένου να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν ανήλθε στην εξουσία η Χαμάς, διακόπηκε μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ocha, τα περισσότερα από τα οποία (70) μετέφεραν ιατρικά εφόδια. Τα 60 περιείχαν τρόφιμα και προϊόντα διατροφής και 13 νερό και εξοπλισμό υγιεινής.

Πριν την 7η Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια και άλλα εμπορεύματα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι – εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένοι– έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες κτίρια.

Προτού φτάσουν στη Ράφα τα φορτηγά επιθεωρούνται στο συνοριακό πέρασμα Νιτζάνα, μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα, επεσήμανε το Ocha.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «το Ισραήλ δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται 100 φορτηγά την ημέρα».

 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε “δεκάδες” μαχητές στη διάρκεια νυκτερινών επιχειρήσεων στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «δεκάδες» μαχητές στη διάρκεια επιχειρήσεων χθες Κυριακή το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς έκανε λόγο από την πλευρά της για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τρίτη συνεχή νύκτα, αφού το Ισραήλ αύξησε και διεύρυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν».

Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Εξάλλου άλλο αεροσκάφος έπληξε χώρο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στον τομέα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ.

Το αλ Άζχαρ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Γάζας και στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (…) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

πηγές: απε/in.gr/ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα