Τελεσίγραφο Χαμάς: Συνδέει τη χερσαία επιχείρηση με την τύχη ομήρων Ισραηλινών στρατιωτικών
Μία στις πέντε ρουκέτες στη Γάζα σκότωσαν Παλαιστίνιους - «Σκοτώνουν δικούς τους», λέει το Ισραήλ.
Τελεσίγραφο της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο. H ισλαμιστική οργάνωση διεμήνυσε σήμερα Σάββατο ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων που είναι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.
Σημειώνεται ότι μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση.
Πρόκειται για τη Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.
«Σκοτώνουν τους δικούς τους»
Το ένα πέμπτο των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) την τελευταίες ώρες, έπεσαν στη Γάζα σκοτώνοντας πολίτες, ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) σε ενημέρωσή του νωρίτερα.
Ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι έκανε λόγο για περισσότερες από 500 ρουκέτες.
«Σκοτώνουν τους δικούς τους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε το Αραβικό Νοσοκομείο Αλ-Αχλί της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού και διεθνείς ερευνητές ο πύραυλος προερχόταν από την Ισλαμική Τζιχάντ.
Βίντεο με τη συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τις δύο Αμερικανίδες ομήρους
Με τις ομήρους συνομίλησε ο αμερικανός πρόεδρος «Είμαι χαρούμενος που είστε σπίτι» τους είπε.
Judith and Natalie, I’m so glad you’re coming home. pic.twitter.com/c7az0PcYXn
— President Biden (@POTUS) October 21, 2023
Επιδρομή στο σπίτι ενός από τους ηγέτες της Χαμάς – 10 συλλήψεις
Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στο σπίτι ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και συλλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Ο Saleh al-Aruri είναι ο αναπληρωτής του γενικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh και ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής τρομοκρατικής
🛑🚨( Fontes locais: As forças israelenses invadem a casa do líder do Hamas, Saleh al-Aruri, na cidade de Arura, em Baramallah, e a transformam em quartel militar) pic.twitter.com/OgCorNP3rE
— margoberndpin (@margopinbernard) October 21, 2023
Χαμάς: Δεν συζητάμε για τους ομήρους μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα
Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς δήλωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των αιχμαλώτων του ισραηλινού στρατού μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την «επιθετικότητά» του στη Γάζα.
«Η στάση μας όσον αφορά τους αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με μια (πιθανή) ανταλλαγή αιχμαλώτων και δεν θα το συζητήσουμε έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τον Λίβανο, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.
Μπλίνκεν: Να μείνει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε «όλες τις πλευρές να κρατήσουν ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για να καταστεί δυνατή η συνεχής μεταφορά της βοήθειας, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ευημερία του λαού της Γάζας», σύμφωνα με δήλωση που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο AFP.
«Ήμασταν σαφείς: η Χαμάς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην παροχή αυτής της σωτήριας βοήθειας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή τρομοκρατία της Χαμάς και δεν πρέπει να υποφέρουν για τις διεφθαρμένες πράξεις της», πρόσθεσε.
Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ και Ερντογάν
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για την τρομοκρατία και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
«Συμφωνούμε ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί και οι πολίτες να προστατεύονται. Χαιρετίζω ότι η επείγουσα βοήθεια φτάνει τώρα στη Γάζα», υπογραμμίζει ο γ.γ. της Συμμαχίας.
Μεταβαίνει στο Ισραήλ η Μελόνι – Συνάντηση με Νετανιάχου και Χέρτζογκ
Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης που οργανώθηκε στο Κάιρο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είχε διμερή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Το βράδυ αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.
Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την πρώτη της απώλεια σε μάχες με το Ισραήλ στα σύνορα με το Λίβανο το Σάββατο. Σύμφωνα με το Al Jazeera, το στέλεχος Ismail Ahmed al-Zin σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού πυροβολικού στο χωριό Khula στο νότιο Λίβανο
Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια: Μόνο το 3% αυτής πέρασε τα σύνορα και έφτασε στη Γάζα
Μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας που χρειάζεται η Λωρίδα της Γάζας εισήλθε σήμερα στον πολιορκημένο θύλακα, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται πως 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο. Η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της DW ότι η παροχή βοήθειας ήταν σημαντική, αλλά τη χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό».
“These trucks are not just trucks.
They are a lifeline.
They are the difference between life & death for so many people in Gaza.”
At the Rafah crossing, @antonioguterres appeals once again for aid trucks to be allowed into Gaza as soon as possible. https://t.co/L4fXVI2eBF pic.twitter.com/2j8epS29ku
— United Nations (@UN) October 20, 2023
Γκουτέρες: Ο λαός της Γάζας χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε σήμερα στο Twitter ότι οι Παλαιστίνιοι “χρειάζονται δέσμευση για πολλά περισσότερα – χρειάζεται συνεχή παροχή βοήθειας” μετά την είσοδο των πρώτων φορτηγών με βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα σήμερα.
A 20-truck convoy of the Egyptian Red Crescent is moving today into Gaza.
The people of Gaza need a commitment for much more – a continuous delivery of aid at the scale that is needed.
We are working nonstop with all relevant parties to make it happen.
— António Guterres (@antonioguterres) October 21, 2023
Φανερό το ψυχικό τραύμα στα παιδιά της Γάζας λένε γονείς και ψυχίατροι
Τα παιδιά της Γάζας εμφανίζουν όλο και περισσότερα σημάδια τραύματος, δύο εβδομάδες μετά την αρχή των βομβαρδισμών του Ισραήλ, λένε γονείς και ψυχίατροι.
“Τα παιδιά … έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα τραύματος, όπως σπασμούς, βρέξιμο του κρεβατιού, φόβο, επιθετική συμπεριφορά, νευρικότητα και δεν φεύγουν από το πλευρό των γονιών τους”, δήλωσε στο Reuters ο ψυχίατρος της Γάζας Φαντέλ Αμπού Χιν.
“Τα παιδιά μου υποφέρουν πολύ τη νύχτα. Κλαίνε όλη τη νύχτα, κατουριούνται χωρίς να το θέλουν και δεν έχω χρόνο να τα καθαρίσω, το ένα μετά το άλλο”, δήλωσε η Tahreer Tabash, μητέρα έξι παιδιών που έχουν βρει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ.
This shell shocked little boy in Gaza broke me. 💔 pic.twitter.com/NiC6SgBGwK
— Chelsea Hart (@chelseahartisme) October 20, 2023
«Για όνομα του Θεού, σώστε τη Γάζα»: Στο πλευρό των Παλαιστινίων της Γάζας οι οπαδοί της Λίβερπουλ
Στον σημερινό αγώνα της Premier League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Έβερτον, οι οπαδοί των Reds ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε “Για όνομα του Θεού, σώστε τη Γάζα”.
Τόσο οι οπαδοί όσο και οι παίκτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από τη σέντρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όσους πλήττονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Οι παίκτες, οι μάνατζερ και οι αξιωματούχοι του αγώνα στο Άνφιλντ φορούσαν επίσης όλοι μαύρα περιβραχιόνια.
“FOR GOD’S SAKE SAVE GAZA”
Liverpool fans banner at Anfield 🇵🇸 pic.twitter.com/yYxMOzJZlo
— Total Football (@TotalFootbol) October 21, 2023
21 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των βομβαρδισμών
Είκοσι ένα δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό συνδικάτο των δημοσιογράφων.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρα (16/10) ένας πύραυλος χτύπησε το σημείο όπου είχε καταφύγει η Jamileh Tawfiq με την οικογένειά της – καθώς και περίπου 25.000 άλλους ανθρώπους – σε ένα συγκρότημα του ΟΗΕ στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.
Η Tawfiq είδε ένα σύννεφο καπνού να ανεβαίνει στον αέρα. Μετά από λίγο χρόνο έγινε γνωστό ότι δύο οικογένειες είχαν σκοτωθεί.
Για την Tawfiq, μια 26χρονη ανεξάρτητη δημοσιογράφο που κάνει ρεπορτάζ για τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera και τώρα είναι μία από τις λίγες φωνές που εξακολουθούν να βγαίνουν από τη Γάζα, η επίθεση ήταν μία από τις δεκάδες που έχει δει – και αναφέρει – από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον παράκτιο θύλακα πριν από δύο εβδομάδες.
Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εδώ μέχρι στιγμής και άλλοι 13.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων αναφέρει ότι 17 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι 21 έχουν πεθάνει συνολικά από το πρωί της Παρασκευής, με τρεις ισραηλινούς δημοσιογράφους νεκρούς και έναν δημοσιογράφο του Reuters νεκρό στο νότιο Λίβανο.
Δεν υπάρχει διέξοδος από τη Γάζα, ούτε ανοιχτά σύνορα – ούτε για την Tawfiq, ούτε για τους άλλους δημοσιογράφους, ούτε για κανέναν.
«Οι εκρήξεις είναι αμείλικτες», λέει, εξηγώντας ότι προσπαθούσε να συνεχίσει τη δουλειά της ως παρουσιάστρια τηλεοπτικών ειδήσεων, αλλά το περιορισμένο διαδίκτυο και οι συχνές επιθέσεις έκαναν τη δουλειά της δύσκολη.
«Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Νιώθουμε σαν να προσπαθούν να ελέγξουν τη μοίρα μας. Μας ανάγκασαν ακόμη και να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, χωρίς να ξέρουμε αν μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε. Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί, αλλά δεν έχουμε πια ελπίδα», λέει στον Βρετανικο Guardian.
Η εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ είναι μια απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους και τραυμάτισε 3.800 στο Ισραήλ, ενώ τουλάχιστον 200 άνθρωποι απήχθησαν, λένε οι αρχές. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έκτοτε έριξε χιλιάδες βόμβες με στόχο τη Χαμάς.
Ακόμη και για εκείνους που ζουν κάτω από πυραύλους, η απόφαση να εκκενώσουν τη νότια Γάζα δεν ήταν εύκολη. Για την Tawfiq, το να εγκαταλείψει το σπίτι της οικογένειας στην κεντρική Γάζα για να μετακομίσει νότια – μαζί με τους γονείς, τον αδελφό, την κουνιάδα και τις ανιψιές της – ήταν πολύ δύσκολο.
Ο πατέρας της Tawfiq – ο Tawfiq Wasfi, 69 ετών, συνταξιούχος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος – είχε αρχικά αρνηθεί να φύγει, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να πεθάνει στο σπίτι που είχε χτίσει με τα χέρια του πριν από 27 χρόνια. Γι’ αυτόν – όπως και για την κόρη του – δεν ήταν απλώς ένα σπίτι, αλλά ένας τόπος γεμάτος αγάπη και αναμνήσεις.
Αλλά όταν η ισραηλινή αεροπορία έριξε φυλλάδια που προειδοποιούσαν τους πολίτες στην κεντρική Γάζα να κινηθούν νότια, η οικογένεια απρόθυμα – και φοβισμένη – μάζεψε το αυτοκίνητο. Διαβατήρια, χαρτιά, φαγητό, λίγα ρούχα και μερικά πράσινα φύλλα από το δέντρο της αυλής ως ανάμνηση του σπιτιού.
«Πήραμε την οδό Al-Rasheed νότια», λέει η Tawfiq, αναφερόμενη στην κάποτε ζωντανή με κόσμο και αυτοκίνητα οδική αρτηρία που αποτελεί μέρος της παραθαλάσσιας corniche της Γάζας, όπου οι οικογένειες συγκεντρώνονταν για να φάνε ενώ τα παιδιά έπαιζαν στην παραλία, φτιάχνοντας κάστρα στην άμμο και βουτώντας τα πόδια τους στη Μεσόγειο.
Τα Σαββατοκύριακα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν εδώ: ένας σπάνιος τόπος χαλάρωσης στον στενό θύλακα που, από το 2007, βρίσκεται υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό.
«Η θάλασσα μας έδωσε ελπίδα. Ήταν ένα από τα λίγα μέρη που οι άνθρωποι μπορούσαν να απολαύσουν τη ζωή και τον οικογενειακό χρόνο – τώρα η corniche μας έχει φύγει», λέει η Tawfiq. «Όταν ο δρόμος βομβαρδίστηκε, έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «καταστρέψαμε τη μοναδική σας διαφυγή, τη μόνη σας ελπίδα»».
Το συγκρότημα του ΟΗΕ όπου μένει τώρα η Tawfiq είναι υπερπλήρες αλλά βρώμικο. Υπάρχουν πολύ λίγα μπάνια – «και πάρα πολλοί άνθρωποι για να φιλοξενήσουν», λέει. Η μυρωδιά είναι αφόρητη και οι ασθένειες εξαπλώνονται.
Οικογένειες κοιμούνται έξω και έχουν χρησιμοποιήσει τα ρούχα τους για να χτίσουν αυτοσχέδιες σκηνές. Η Tawfiq, όπως και πολλοί άλλοι, κοιμάται στο οικογενειακό αυτοκίνητο. Τα τρόφιμα διανέμονται με δελτίο και το νερό είναι δύσκολο να βρεθεί.
«Οι άνθρωποι περπατούν χιλιόμετρα για να βρουν νερό. Δεν ξέρω καν από πού το παίρνουν, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι σύντομα τελειώνει», λέει η Tawfiq.
Κάθε μέρα, πληροφορίες για αεροπορικές επιδρομές και νέα ονόματα πλημμυρίζουν: λίστες συγγενών, φίλων, γειτόνων – τραυματίες, αγνοούμενοι, νεκροί.
Ο δρόμος πίσω στην πόλη της Γάζας – συμπεριλαμβανομένης της οδού Al-Rasheed – έχει περιγραφεί ως ο «κόκκινος θάνατος», λέει η Tawfiq. Είναι γεμάτο με ερείπια. Τα πτώματα παγιδεύονται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων.
«Υπάρχουν βόμβες όπου κι αν πας. Ολόκληρη η περιοχή καταστρέφεται. Πουθενά δεν είναι ασφαλές. Ζωή και θάνατος, είναι όλα ίδια τώρα – τίποτα δεν είναι σίγουρο».
Από την αρχή του πολέμου, έχει κοιμηθεί ελάχιστα.
«Προσπαθώ να αντέξω, ως δημοσιογράφος και άνθρωπος – μια αδελφή, μια κόρη, μια φίλη. Θέλω να είμαι εκεί για την οικογένειά μου, ειδικά για τους γονείς μου, και θέλω να συνεχίσω να μοιράζομαι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα», λέει.
«Γι’ αυτό τα καταφέρνω και προσπαθώ να είμαι δυνατή. Βγαίνω ζωντανά στην κάμερα και λέω στον κόσμο για το σπίτι μου. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ των Παλαιστινίων
Χιλιάδες συμμετέχουν σε διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ του λαού της Γάζας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
“#Gaza is not alone!”
Thousands of protesters take part in a pro-#Palestine march in #Barcelona #now. pic.twitter.com/0VaXMTly2k
— Quds News Network (@QudsNen) October 21, 2023
Συνοπτικά τι έχει συμβεί σήμερα
- Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και 20 φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται
- «Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισαν την ανθρωπιστική βοήθεια οργανώσεις.
- Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας μεταφέρει μόνο φάρμακα και τρόφιμα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Γάζα.
- Στο Κάιρο της Αιγύπτου βρίσκεται σε εξέλιξη ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την αποκλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ενώ πολλοί ηγέτες στη σύνοδο ζητούν κατάπαυση του πυρός, αναλυτές λένε ότι η σύνοδος αυτή δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τερματιστεί ο πόλεμος, αφού το Ισραήλ δεν είναι παρόν στη συνάντηση.
- Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει ανέλθει σε 4.385 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.756 παιδιά και 967 γυναίκες. Περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.