Θα υπάρξουν συνέπειες λέει το Τελ Αβίβ – Για αντίποινα μιλάει η Τεχεράνη

Απειλές για νέες επιθέσεις μετά το μπαράζ πυραύλων - Όλες οι εξελίξεις - LIVE εικόνα

Parallaxi
θα-υπάρξουν-συνέπειες-λέει-το-τελ-αβίβ-1222488
Parallaxi

Το Ιράν ξεκίνησε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης (01/10/2024) με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το IDF.

Το Ιράν έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δόθηκε εντολή ο κόσμος να μεταβεί στα καταφύγια ενώ σχεδόν δυο ώρες αργότερα οι IDF κήρυξαν λήξη συναγερμού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν “πρόσθετη αμυντική υποστήριξη” στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

“Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή” μετά τη συμμετοχή τους στην “αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δύο τραυματίες από την επίθεση του Ιράν

Δύο τραυματισμοί έχουν αναφερθεί σε όλο το Ισραήλ από την ιρανική πυραυλική επίθεση αναφέρει η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Η υπηρεσία υποστηρίζει ότι περιέθαλψε μόνο δύο άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Τελ Αβίβ.

Αρκετοί άλλοι αντιμετωπίστηκαν για μικροτραυματισμούς αφού έπεσαν ενώ έτρεχαν για καταφύγιο, και για οξύ άγχος.

Αντίποινα

Με αντίποινα εναντίον του Ιράν απειλεί ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι σε δηλώσεις του, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εκτοξεύτηκαν. Χαρακτήρισε «σοβαρή επίθεση» στο Ισραήλ από το Ιράν και δεσμεύτηκε ότι το χτύπημα αυτό «θα έχει συνέπειες».

Δείτε ζωντανή εικόνα:

Από το Al Jazeera

Το Ιράν ενημέρωσε ΗΠΑ και Ρωσία για την επίθεση

Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τεχεράνης, μιλώντας στο πρακτορείο.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Σε δύο κύματα η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον Συριακό Στρατό, πάντως, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος.

Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Το Ιράν όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν δύο κύματα επιθέσεων και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πέτυχαν τους στόχους τους.

Λίγο μετά τις 20:30, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο κίνδυνος έχει προς το παρόν τελειώσει και πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια.

«Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται πλέον η έξοδος από τους προστατευόμενους χώρους σε όλες τις περιοχές σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει ότι η επίθεση του Ιράν συνεχίζεται και ζήτησε από τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας.

«Οι εκρήξεις που ακούτε προέρχονται από αναχαιτίσεις ή πτώσεις. Το σύστημα αεράμυνας εντοπίζει και αναχαιτίζει απειλές όλη την ώρα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Έκλεισαν στρατιωτική περιοχή – Απαγορεύεται η είσοδος

Μετά την επίθεση του Ιράν, ο ισραηλινός στρατός διέταξε το κλείσιμο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Ντοβόβ, Τιβμπόν και Μαλκία στο βόρειο Ισραήλ.

Η είσοδος στην περιοχή αυτή απαγορεύεται αυστηρά, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Έκλεισε και άνοιξε ξανά ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Εξαιτίας της κατάστασης έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια του Ισραήλ, καθώς και ο εναέριος χώρος της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο εναέριος χώρος άνοιξε ξανά, ανέφερε η Ισραηλινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη ώρα.

Παράλληλα η Ιορδανία και το Ιράκ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους.

Τι ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν την επίθεση του Ιράν

Οι New York Times επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφεραν ότι η ιρανική επίθεση θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Επίσης επικαλούμενοι έναν Αμερικανό αξιωματούχο ανέφεραν πως προέβλεπε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περίπου εννέα ώρες.

Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times και μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας τους δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο, όπως είπε, έχει εκκενωθεί.

Παρόλο που ο ολοκληρωτικός πόλεμος απετράπη τον Απρίλιο, οι Times επικαλούνται διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που λένε ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να ανταποδώσει σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, προσέθεσε.

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σε στόχους εντός 12 λεπτών, και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ανέφερε στο X ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του Axios, επικαλούμενος μία δυτική πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Μόσχα και Ουάσινγκτον ενημερώθηκαν λίγο πριν την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Λίγο πριν την εκτόξευση των πυραύλων στο Ισραήλ, η Τεχεράνη είχε ενημερώσει Μόσχα και Ουάσινγκτον. Αυτό δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν νωρίτερα πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, με πάνω από 200 πυραύλους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα