Διεθνή

Το 40% των νεκρών Παλαιστινίων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και το 70% των τραυματιών ήταν παιδιά

Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα- Nεκρός γνωστός δημοσιογράφος επίσης στη Γάζα.

Parallaxi
το-40-των-νεκρών-παλαιστινίων-από-τους-β-1072592
Parallaxi

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε σήμερα ότι από την 7η Οκτωβρίου οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 4.651 Παλαιστινίων εκ των οποίων το 40% ήταν παιδιά.

Περισσότεροι από 14.245 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν με το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ Αλ-Κούντρα δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 266 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ αυτών και 117 παιδιών.

Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στο Χαν Γιουνίς στη Γάζα

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ. Είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι εκεί. Δεν είναι γνωστό – μέχρι στιγμής – αν υπάρχουν θύματα.

Εικόνες καταστροφής κυκλοφορούν μέσω των διεθνών ΜΜΕ και των social media μετά τον βομβαρδισμό του σχολείου της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) από το Ισραήλ, εκεί όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί άμαχοι από το σφυροκόπημα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βίντεο, που έχει τραβήξει ένας Παλαιστίνιος, ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά ενώ φαίνεται ο κόσμος να τρέχει να σωθεί από το σημείο του βομβαρδισμού. Ο αέρας έχει γεμίσει σκόνη ενώ ο χώρος – πιθανότατα το προαύλιο του σχολείου – είναι γεμάτος συντρίμμια, μεταξύ των στρωμάτων των προσφύγων.

Άνθρωποι προσπαθούν να απεγκλωβίσουν άλλους ανθρώπους από τα χαλάσματα ενώ στο τέλος του βίντεο 2-3 άνδρες προσπαθούν να σηκώσουν μια γυναίκα. Το πρόσωπό της είναι θολό, πιθανότατα γιατί είναι νεκρή…

Γνωστός δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο Ρόσντι Σαράτζ, ιδρυτής της Ain Media, σκοτώθηκε στο σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινό χτύπημα, όπως επιβεβαιώθηκε την Κυριακή (22/10).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, ο δημοσιογράφος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς συντάκτες στη Λωρίδα της Γάζας και, μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε συνεργαστεί με διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για να προσπαθήσει να μεταφέρει υλικό.

Ακόμα, ο Ρόσντι Σαράτζ είχε γράψει, την Τρίτη (17/10), σε μια ανάρτησή του στο Χ το εξής: «Έλλειψη κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τη Γάζα λόγω της δολοφονίας περισσότερων από 12 δημοσιογράφων, των βομβαρδισμών και της διακοπής της ηλεκτροδότησης και του διαδικτύου. Ωστόσο, προσπαθούμε ακόμα να αντέξουμε και να συνεχίσουμε την κάλυψη ώστε ο κόσμος να δει τα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα».

Επισημαίνεται ότι άλλοι 22 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων, δηλαδή εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Η εν λόγω επιτροπή αναφέρει, ακόμα, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει συλλήψεις, απειλές, λογοκρισία και κυβερνοεπιθέσεις.

Δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας επιθεωρείται στη Ράφα, πριν από την είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε σήμερα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ επιθεωρείται πριν κατευθυνθεί προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, αλλά και ανθρωπιστικές πηγές στη Ράφα.

Συνολικός αριθμός περίπου 17 φορτηγών βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα για επιθεώρηση πριν την είσοδό τους στη Γάζα, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Μέση Ανατολή. «Προσεύχομαι και με πληγώνει το ότι και το αγγλικανικό νοσοκομείο, όπως και η ελληνορθόδοξη ενορία, επλήγησαν τις περασμένες ημέρες», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος

Στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αναφέρθηκε σήμερα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος. Ο ποντίφικας απευθυνόμενος στους πιστούς, υπογράμμισε:

«Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Εκφράζω τον ιδιαίτερο πόνο και την ανησυχία μου, προσεύχομαι και είμαι στο πλευρό των ομήρων, των θυμάτων και των οικογενειών τους. Σκέφτομαι την σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα. Με πληγώνει το ότι, τις περασμένες ημέρες επλήγησαν το αγγλικανικό νοσοκομείο και η ελληνορθόδοξη ενορία. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο πόλεμος αποτελεί πάντα μια ήττα, αναφέρομαι και στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αποτελεί καταστροφή της ανθρώπινης αδελφοσύνης, σταματήστε, αδέλφια».

Ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι η επόμενη Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, για την Καθολική Εκκλησία θα είναι ημέρα νηστείας, μετάνοιας και προσευχής, υπέρ της ειρήνης.

Στις 6 το απόγευμα, στον ‘Αγιο Πέτρο, θα πραγματοποιηθεί προσευχή, η οποία θα είναι και έκκληση για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να στοχεύει τη Χαμάς, όχι τους Παλαιστίνιους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά

Ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να στοχεύει τη Χαμάς, όχι τους Παλαιστίνιους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Tribune με αφορμή τη «σύσκεψη κορυφής για την Ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κάιρο.

Υπενθυμίζοντας τις «κτηνωδίες» που διέπραξαν στις 7 Οκτωβρίου οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος, η Κολονά υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ «έχει προφανώς το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αλλά έχει επίσης «το καθήκον να σέβεται το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι στην παρούσα φάση πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα. Μεταξύ των βασικών ανθρωπιστικών προτεραιοτήτων είναι η πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα» είπε η υπουργός.

Πηγές: Ν.Χ./ ΑΠΕ- ΜΠΕ, newsit.gr, ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα