Διεθνή

Το απόγευμα η άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

Για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και την ευρύτερη περιοχή.

Parallaxi
το-απόγευμα-η-άτυπη-τηλεδιάσκεψη-των-υ-1082408
Parallaxi

Σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άτυπη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την αποστολή του και τις επαφές που είχε στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου 2023.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας – Απομακρύνθηκαν 31 νεογνά από το Αλ Σίφα

Την επέκταση των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη της Γάζας με μαρτυρίες να αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το ινδονησιακό νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα παραμένουν περισσότεροι από 260 ασθενείς, μαζί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μοναδική αχτίδα ελπίδας είναι τα 31 νεογνά που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια νοτιότερα στη Ράφα και αναμένεται η μεταφορά τους στην Αίγυπτο, όπου και θα λάβουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Τουλάχιστον «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν και «δεκάδες τραυματίστηκαν» από ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ινδονησιακού νοσοκομείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα (20/11/2023) ο Άσραφ αλ Κιντρέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το ινδονησιακό νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί εκεί ό,τι και στο (νοσοκομείο) αλ Σίφα», ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν περίπου 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό στο ινδονησιακό νοσοκομείο», το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, συνέχισε ο αλ Κιντρέχ. «Οι ομάδες των υγειονομικών αποφάσισαν να παραμείνουν στο πλευρό των ασθενών τους», τόνισε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι «επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», κυρίως στον τομέα της Τζαμπαλίγια.

Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων», ενώ το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Εκατοντάδες ασθενείς, γιατροί και εκτοπισμένοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ειδικοί του οποίου μετέβησαν στο αλ Σίφα, χθες Κυριακή παρέμεναν στο νοσοκομείο 20 υγειονομικοί και περισσότεροι από 250 ασθενείς.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνες στο τεράστιο συγκρότημα του νοσοκομείου αναζητώντας σήραγγες και όπλα της Χαμάς. Χθες Κυριακή το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του αλ Σίφα που δείχνουν τη Χαμάς να μεταφέρει στο νοσοκομείο κάποιους από τους ομήρους που έπιασε κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης πρόσθεσε ότι εντόπισε σήραγγα 55 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο η οποία, όπως δήλωσε, χρησιμοποιούνταν «για τρομοκρατία».

Η Χαμάς διαψεύδει εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και απάντησε ότι οι εικόνες των ομήρων στο αλ Σίφα αποδεικνύουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί «για να λάβουν φροντίδα».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα