Διεθνή

Το χριστουγεννιάτικο δίλημμα της Ευρώπης

Οι εορταστικές αγορές επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια με την σκιά της ενεργειακής κρίσης.

Νίκος Γκάγιας
το-χριστουγεννιάτικο-δίλημμα-της-ευρ-942024
Νίκος Γκάγιας

Για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν παράδοση να φιλοξενούν μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές, το 2022 είναι μία χρονιά που πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές. Από την μία πλευρά το υψηλό κόστος ενέργειας αναγκάζει πολλές χώρες να μειώνουν τα έντονα φώτα και να περιορίσουν τις διακοσμήσεις, ενώ άλλα μέρη ελπίζουν ότι η επιστροφή των αγορών μετά από δύο χρόνια λόγω covid, θα τους ενισχύσει.

Απόκοσμες σπηλιές, φαράγγια και υπαίθρια θέατρα στήνουν το σκηνικό για τις φετινές εορταστικές αγορές. Από την Κροατία μέχρι την Σουηδία και από την Ελβετία μέχρι την Ολλανδία.

Ακολουθούν οι 10 πιο δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης.

Zrinjevac Park, Ζάγκρεμπ, Κροατία

Το συγκεκριμένο πάρκο στο Ζάγκρεμπ γίνεται μια χριστουγεννιάτικη χώρα των θαυμάτων, με φανάρια να φωτίζουν τις λεωφόρους και μια όμορφη αγορά με ξύλινες καλύβες που πωλούν δώρα από ντόπιους καλλιτέχνες και εορταστικά φαγητά και ποτά. Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την πόλη ως μέρος του Zagreb Advent, το οποίο διαρκεί έξι εβδομάδες.

Στην πλατεία Ban Josip Jelačić υπάρχει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με ζωντανή μουσική, παγοδρόμια και πάγκους σε πάρκα και πλατείες σε όλη την πόλη.

Valkenburg Christmas market, Ολλανδία

Η είσοδος σε αυτήν την χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Cauberg, με πάγκους πάνω από το έδαφος και στις απόκοσμες σπηλιές του Valkenburg. Στην κορυφή, η αγορά είναι αρκετά παραδοσιακή, με πωλητές να πωλούν τα συνηθισμένα στολίδια και μπιχλιμπίδια. Όμως από κάτω βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης, στις σήραγγες του λατομείου Gemeentegrot.

Ravenna Gorge Christmas market, Black Forest, Γερμανία

Η Νυρεμβέργη και η Δρέσδη έχουν παραδοσιακές, μεγάλης κλίμακας χριστουγεννιάτικες αγορές. Αλλά για ποιότητα και όχι ποσότητα δοκιμάστε την χριστουγεννιάτικη αγορά του φαραγγιού της Ραβέννα στη νοτιοδυτική Γερμανία. Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει ακόμη και τους διοργανωτές να χαμηλώσουν τα φώτα και αυτή είναι μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Σε ένα φαράγγι κάτω από μια οδογέφυρα ύψους 40 μέτρων, περισσότερα από 40 ξύλινα σαλέ πωλούν τοπικά προϊόντα, όπως πλεκτά από μαλλί αρνιού και σκαλιστές στο χέρι ξύλινες μάσκες.

Paris night market, Paris, Γαλλία

Υπάρχουν πολλές ασυνήθιστες χριστουγεννιάτικες αγορές στο Παρίσι, από τη χριστουγεννιάτικη αγορά Station F, η οποία γιορτάζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις έως αυτές που επικεντρώνονται στους τεχνίτες της Λατινικής Αμερικής. Η νυχτερινή αγορά του Παρισιού δίνει έμφαση στην ηθική κατανάλωση και στους τοπικούς δημιουργούς. Βρίσκεται στο Cité Fertile πίσω από το La Grande Halle και είναι εμπνευσμένο από νυχτερινές αγορές στην Ασία, με περισσότερους από 80 ανεξάρτητους πωλητές.

Münsterhof Christmas market, Ελβετία

Υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές διάσπαρτες σε όλη τη Ζυρίχη, με την αγορά Bellevue ίσως την πιο δημοφιλή, για πάγκους με φαγητό (που διευθύνονται από σεφ της πόλης) και μοντέρνα πιάτα σχεδιαστών. Ωστόσο, αυτό που θα δείτε φέτος είναι στο Münsterhof – η νεότερη προσθήκη, με το σλόγκαν «Από τη Ζυρίχη για τη Ζυρίχη». Απολαύστε ζεστό κρασί από ένα τοπικό οινοποιείο και αγοράστε κάλτσες από ντόπιους σχεδιαστές.

Vilnius Uptown Christmas market, Λιθουανία

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι σχετικά νέες στο Βίλνιους, με πολλές από αυτές να εμφανίζονται την τελευταία δεκαετία, με φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από βελανίδι αντί για ζεστό κρασί. Οι περισσότερες είναι μοντέρνες στη διακόσμησή τους. Η χριστουγεννιάτικη αγορά Uptown στο Loftas Art Center είναι το μέρος για να βρείτε μοντέρνα μπουφάν, χοντρά κοσμήματα και μια ανοιχτή γκαλερί που γιορτάζει τους νέους καλλιτέχνες της πόλης.

Liseberg Christmas marketGothenburg, Σουηδία

Οι κήποι Liseberg του Gothenburgφιλοξενούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά το πιο διασκεδαστικό (ιδιαίτερα για τα παιδιά) είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά που πραγματοποιείται στο θεματικό πάρκο Liseberg. Υπάρχει ένα παγοδρόμιο, το Santa’s Village με εργαστήρια ξωτικών, πάγκοι στην αγορά και εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακό σουηδικό χριστουγεννιάτικο φαγητό. Το Γκέτεμποργκ έχει καταταχθεί ως η πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου για έκτη συνεχή χρονιά, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη τα 5 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που φωτίζουν το πάρκο τροφοδοτούνται από την ίδια την ανεμογεννήτρια του Liseberg.

Berner Sternenmarkt, Berne, Ελβετία.

Το Berner Sternenmarkt προσφέρει πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα της Ελβετίας και 80 επιμελημένους πάγκους, οι οποίοι αλλάζουν εβδομαδιαία όλο τον Δεκέμβριο, πουλώντας οτιδήποτε, από ελβετικά δοχεία σαπουνιού και αρωματικά κεριά από το χωριό Mürren μέχρι βρώσιμες λιχουδιές που ωφελούν τις κοινότητες στην Τανζανία και το Μπαλί.

Fulpmes Christmas market, Αυστρία

Το Fulpmes στην κοιλάδα Stubai φιλοξενεί μια χαριτωμένη χριστουγεννιάτικη αγορά με το δικό της υπαίθριο θέατρο. Τα τοπικά προϊόντα που προσφέρονται περιλαμβάνουν το kiachl, ένα γλυκό και αλμυρό πιάτο που παρασκευάζεται με μαρμελάδα και ξινολάχανο, που τρώγεται μόνο τα Χριστούγεννα. Αλλά το αποκορύφωμα είναι το υπαίθριο Theatre in der staden Zeit, όπου οικογένειες συγκεντρώνονται υπό το φως των κεριών για να απολαύσουν το Krampus, μια λαϊκή ιστορία ενός τέρατος μισής κατσίκας, μισού δαίμονα που τιμωρεί τα άτακτα παιδιά τα Χριστούγεννα.

Fira de Santa Llúcia, Βαρκελώνη, Ισπανία

Το Fira de Santa Llúcia είναι μια παραδοσιακή καταλανική χριστουγεννιάτικη αγορά με όλα τα στολίδια, που πραγματοποιείται στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού, με 20 φωτισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, σκηνές της γέννησης και πάγκους που πωλούν εορταστικά γλυκά και διακοσμητικά. Χρονολογείται από το 1786, είναι μια ευχάριστη υπόθεση, με οικογένειες να μαζεύονται για να ακούσουν παραδοσιακή μουσική και να δοκιμάσουν χριστουγεννιάτικα φαγητά, συμπεριλαμβανομένης της escudella, μιας ειδικής γιορτινής σούπας. Αποκορύφωμα για τα παιδιά είναι ένα γιγάντιο κούτσουρο, το Caga Tió (μεταφράζεται ως το «κούτσουρο που ξεχειλίζει»), το οποίο είναι γεμάτο με μαντολάτο και άλλα γλυκά – και στη συνέχεια θρυμματίζεται από τα πεινασμένα για ζάχαρη παιδιά.

Με πληροφορίες από theguardian.gr / The Atlantic

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα