Το Ισραήλ απομακρύνει διπλωμάτες από την Τουρκία – Συνεχίζεται η έρευνα για τη βόμβα στο νοσοκομείο της Γάζας

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
το-ισραήλ-απομακρύνει-διπλωμάτες-από-1067953
Parallaxi

Μια φονική έκρηξη στο πολυσύχναστο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας φαίνεται πως σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα κατηγόρησαν αμέσως το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ αρνήθηκε την εμπλοκή του.

Εν μέσω των ισχυρισμών και των αντεγκλήσεων, το να φτάσουμε στην αλήθεια είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Το BBC επιχειρεί να ξεδιαλύνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό – εξετάζοντας βίντεο, εικόνες και άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων. Επιπλέον, ένας δημοσιογράφος του BBC έχει πάει στο σημείο της έκρηξης, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση.

Το βρετανικό μέσο σημειώνει ότι εκτός από τις φυσικές μάχες, η σύγκρουση αυτή εξελίσσεται και ως πόλεμος πληροφοριών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές του Ισραήλ και της Γάζας δίνουν εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες για μια έκρηξη. Το BBC εξετάζει επίσης τους διάφορους ισχυρισμούς και τις δηλώσεις τους.

Η έκρηξη Η έκρηξη στο νοσοκομείο σημειώθηκε περίπου στις 19:00 τοπική ώρα (16:00 GMT) την Τρίτη. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι δείχνει την έκρηξη ήταν το πρώτο σημαντικό οπτικό στοιχείο που προέκυψε από το περιστατικό.

Σε αυτό, ακούγεται ο σφυριχτός ήχος ενός εισερχόμενου βλήματος, ακολουθούμενος από μια έκρηξη και μια τεράστια φωτιά.

Ζωντανά πλάνα από το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Αλ Τζαζίρα που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειξαν ένα λαμπρό φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα. Αναβοσβήνει δύο φορές πριν αλλάξει δραστικά κατεύθυνση και στη συνέχεια εκρήγνυται. Μια έκρηξη φαίνεται στη συνέχεια στο έδαφος μακριά, ακολουθούμενη από μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη πιο κοντά στον χειριστή της κάμερας, την οποία το BBC έχει γεωεντοπίσει. Ορισμένοι σχολιαστές έχουν λένε ότι πρόκειται για ρουκέτα η οποία φαίνεται να εκρήγνυται ή να διαλύεται.

Άλλα πλάνα που εμφανίστηκαν σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι η ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις. Το BBC ήρθε σε επαφή με 20 δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια και εταιρείες με εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των όπλων. Εννέα από αυτές δεν έχουν ακόμη απαντήσει, πέντε δεν ήθελαν να σχολιάσουν, αλλά βρετανικό μέσο μίλησε με εμπειρογνώμονες στις υπόλοιπες έξι.

Ρώτησε αν τα διαθέσιμα στοιχεία – συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της έκρηξης και των ήχων που ακούστηκαν προηγουμένως – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η αιτία της έκρηξης στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, τα ευρήματα είναι ασαφή. Τρεις εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησαν λένε ότι δεν συνάδει με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με ένα μεγάλο πυρομαχικό. Ο J Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι οι εκρήξεις στο έδαφος φάνηκαν να είναι μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από υπολείμματα καυσίμων πυραύλων και όχι από έκρηξη πολεμικής κεφαλής.

Ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σε τόσο πρώιμο στάδιο, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα τμήμα πυραύλου που χτύπησε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά καυσίμου και προωθητικού υγρού.

Ο κ. Gannon λέει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αν το βλήμα έπληξε τον προβλεπόμενο στόχο του από το υλικό που έχει δει. Προσθέτει ότι οι λάμψεις στον ουρανό πιθανόν να δείχνουν ότι το βλήμα ήταν πύραυλος με κινητήρα που υπερθερμάνθηκε και σταμάτησε να λειτουργεί.

Η Βαλέρια Σκούτο, επικεφαλής αναλύτρια για τη Μέση Ανατολή στην Sibylline, μια εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων, σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άλλες μορφές αεροπορικής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους Hellfire. Οι πύραυλοι αυτοί παράγουν σημαντική ποσότητα θερμότητας, αλλά δεν θα άφηναν απαραίτητα μεγάλο κρατήρα. Αλλά λέει ότι ανεπιβεβαίωτο υλικό δείχνει ένα μοτίβο πυρκαγιών στο χώρο του νοσοκομείου που δεν συνάδει με αυτή την εξήγηση.

Οπτικά στοιχεία από τον τόπο της έκρηξης

Το BBC μπόρεσε να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείου Al-Ahli με δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, για να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν ο τόπος της έκρηξης.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι η έκρηξη συνέβη σε μια αυλή που αποτελεί μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες του εδάφους μετά την έκρηξη δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου. Αυτό που δείχνουν οι εικόνες είναι καμένα σημάδια και καμένα αυτοκίνητα.

Το νοσοκομείο ανήκει και διοικείται από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Ο Canon Richard Sewell, πρύτανης του Κολλεγίου του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν στην αυλή του νοσοκομείου όταν αυτό χτυπήθηκε, ενώ περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Τα θύματα

Ο δημοσιογράφος του BBC Rushdi Abualouf επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al-Ahli. Οι μάρτυρες εκεί αναφέρουν σκηνές καταστροφής και λένε ότι τα πτώματα εξακολουθούν να συλλέγονται.

Ένας άνδρας του είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν έγινε η έκρηξη.

Το βρετανικό μέσο εξακολουθεί να αναλύει εικόνες και πλάνα των θυμάτων για να διαπιστώσει τι μπορούν να «πουν» για την έκρηξη από τη φύση των τραυμάτων τους.

Το BBC έχει δει εξαιρετικά σκληρές εικόνες των θυμάτων και των επιζώντων στον τόπο της έκρηξης, οι οποίες δείχνουν καταστροφικά τραύματα.

Ο παθολόγος Derrick Pounder, ιδρυτικό μέλος των Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικός στον τομέα των τραυματισμών από συγκρούσεις, είδε ορισμένες από τις εικόνες.

«Το συνολικό μοτίβο των διάσπαρτων τραυματισμών είναι αυτό που θα αναμενόταν από θραύσματα που προέρχονται από έκρηξη», δήλωσε.

Αλλά είπε επίσης ότι δεν ήταν δυνατόν να διακρίνει κανείς με σαφήνεια όλους τους τραυματισμούς στον περιορισμένο αριθμό των επαληθευμένων εικόνων που είναι διαθέσιμες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός έχει διογκωθεί σκόπιμα, αλλά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκτίμηση για το πόσοι έχασαν τη ζωή τους. Λόγω της έλλειψης πρόσβασης ανεξάρτητων οργανώσεων στην περιοχή, είναι δύσκολο να επαληθευτεί ο αριθμός των νεκρών.

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Οι IDF λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από την έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα τους.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα είναι συχνά αναγνωρίσιμα από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της προέλευσης του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχου αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση μιας υποκλαπείσας, όπως λένε, συνομιλίας μεταξύ δύο μαχητών της Χαμάς που αναγνωρίζουν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από βλήμα που εκτοξεύθηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ). Η PIJ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική ομάδα στη Γάζα και υποστήριξε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί ανεξάρτητα αυτή η καταγραφή. Σε ανακοίνωσή της, η PIJ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη.

Το Ισραήλ απομακρύνει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία

Όπως μεταδίδει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, το Ισραήλ αποσύρει τους διπλωμάτες του από την Τουρκία για λόγους ασφάλειας.

Δείτε live εικόνα

Ευρωκοινοβούλιο / Καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς, εκφράζει ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζει τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, με 500 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές, το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τις βάναυσες επιθέσεις, εκφράζει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και στον λαό του και υπογραμμίζει «ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί».

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδώσε η Ευρωομάδα του  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διευκρίνιζει ότι η ίδια τάχθηκε υπέρ ενός ψηφίσματος που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές της τρέχουσας κρίσης και του Παλαιστινιακού (δείτε στο τέλος του κείμενου).

Επιπλέον, το ΕΚ ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «όπως κατοχυρώνεται και περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο». Επισημαίνεται, ακόμη, ότι τόσο οι επιθέσεις της Χαμάς όσο και η ισραηλινή αντίδραση κινδυνεύουν να ενισχύσουν έναν κύκλο βίας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και τονίζουν ότι η επίθεση σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον βαθύ πένθος τους για την απώλεια εκατοντάδων αθώων ζωών και για όσους τραυματίστηκαν στην πρόσφατη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα. Το ψήφισμα ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εσκεμμένη επίθεση και έγκλημα πολέμου, καθώς και, αν αυτό αποδειχθεί, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, το ΕΚ τονίζει τη σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και των θεμιτών προσδοκιών του αφενός και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς αφετέρου. Οι ευρωβουλευτές καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει και να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Καλούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα τη στήριξη του Ιράν στη Χαμάς και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να συμπεριληφθεί ολόκληρος ο στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ και ζητούν έρευνες για τον ρόλο του Ιράν και χωρών όπως το Κατάρ και η Ρωσία στη χρηματοδότηση και τη στήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή

Καταγγέλλουν επίσης τις επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο και τη Συρία στο Ισραήλ και ζητούν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Εκφράζοντας ισχυρή υποστήριξη για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή να επανεξετάσει διεξοδικά όλη τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, το ψήφισμα επαναλαμβάνει την αταλάντευτη στήριξή του στη λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων, με βάση τα σύνορα του 1967, κατά την οποία δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και εγγυημένης ασφάλειας, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα αμφοτέρων των κρατών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, το ΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των αντισημιτικών ομιλιών, συλλαλητηρίων και επιθέσεων κατά των Εβραίων από την αρχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Καλεί την Επιτροπή και όλες τις χώρες της ΕΕ να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων πολιτών.

Η ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το ψήφισμα:

Η Ευρωομάδα του  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τάχθηκε υπέρ ενός ψηφίσματος που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές της τρέχουσας κρίσης και του Παλαιστινιακού. Επιπλέον υποστήριξε σειρά τροπολογιών της LEFT και άλλων πολιτικών ομάδων, που μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι:

– Η επίθεση της Χαμάς είναι καταδικαστέα αλλά δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση του Ισραήλ που προκαλεί νέα σφαγή χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων,

– Το δικαίωμα στην αυτο-άμυνα πρέπει να ασκείται μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο,

– Το Ισραήλ επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού,

– Η παραβίασή του διεθνούς δικαίου και η μακροχρόνια καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, γεννούν νέα βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους τους λαούς στην περιοχή.

– Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε διπλωματική προσπάθεια για άμεση κατάπαυση πυρός ή και ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, η οποία και εγκρίθηκε.

Άλλες τροπολογίες έγιναν αποδεκτές και άλλες όχι.  Παρ’ όλα αυτά προχωρήσαμε σε υπερψήφιση θεωρώντας αυτονόητη την καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον αμάχων, διατηρώντας τη διαφωνία μας για πτυχές του ψηφίσματος και τονίζοντας την ανάγκη ανάδειξης και άλλων σημαντικών θέσεων από το Ευρωκοινοβούλιο για τις εξελίξεις.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τον εντεινόμενο κύκλο της βίας στον οποίο βυθίζονται Ισραήλ και Παλαιστίνη, ιδιαίτερα μετά τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου στην Γάζα, με εκατοντάδες νεκρούς και, ιδιαίτερα, αμάχους, που σύμφωνα με ΜΜΕ διαπράχθηκε από την Ισραηλινή αεροπορία. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για κλιμάκωση και επέκταση της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο, όπως και το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και στηρίζουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης ενάντια στη δημιουργία τετελεσμένων με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και τους εποικισμούς, που ακολουθείται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες από το Ισραήλ και έχει εντείνει τον κύκλο της βίας.

Επισημαίνουμε την ανάγκη για επαναφορά στη διπλωματική οδό, με μοναδική διέξοδο της δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

Επισημαίνουμε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την αμήχανη στάση της, να μη διακόψει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστίνη και σε πλαίσιο στρατηγικής αυτονομίας να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με στόχο να προασπίσει την ειρήνη στην περιοχή και την ευημερία των λαών.

Πυρά ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ενώ αγνοείται ακόμα η βοήθεια για τη Γάζα

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, ακόμη και την πρέσβη Ίριτ Λίλιαν, λίγες μέρες μετά την ταξιδιωτική οδηγίας προς τους Ισραηλινούς πολίτες να φύγουν από την Τουρκία ή να μην ταξιδέψουν εκεί.

Σύμφωνα με το δίκτυο Middle East Eye, που επικαλείται πολλές πηγές με γνώση του θέματος, οι διπλωμάτες αποχώρησαν για λόγους ασφαλείας και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι η ταξιδιωτική οδηγία δεν ξεχώρισε τους διπλωμάτες από τους απλούς Ισραηλινούς υπηκόους και τους κάλεσε όλους να φύγουν.

ΠΟΥ: Πέντε φορτηγά με ιατροφαρμακευτικό υλικό περιμένουν να ανοίξει η Ράφα

Πέντε φορτηγά γεμάτα με ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι έτοιμα και περιμένουν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλωσορίζοντας την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι δεν θα μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τα φορτηγά μας είναι γεμάτα και έτοιμα να ξεκινήσουν» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι ελπίζει τα εφόδια αυτά να παραδοθούν αμέσως μόλις ανοίξει η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, αύριο».

Ισραήλ: Δεν θέλουμε να δούμε τη Χαμάς να κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια

Απάντηση στον εκπρόσωπο της Χαμάς για το πέρασμα της Ράφα, Ουαέλ Αμπού Ομάρ, που είπε λέει ότι δεν έχει εισέλθει βοήθεια ή εξοπλισμός επισκευής δρόμων στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είπε στο CNN ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου «κατ’ αρχήν», αλλά «δεν θέλουμε να δούμε τη Χαμάς να κλέβει βοήθεια που απευθύνεται στον άμαχο πληθυσμό. Είναι πραγματικό πρόβλημα».

Στρατηγός Πετρέους: Μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα είναι φρικτή και μακρόχρονη – Ίσως εξελιχθεί χειρότερα από τo Μογκαντίσου

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την επόμενη φάση της σύγκρουσης Ισραήλ- Χαμάς με όλα να δείχνουν πως επίκειται μία χερσαία επίθεση, ο Ντέιβιντ Πετρέους, κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν προειδοποιεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις πιο φρικτές και μακρόχρονες συρράξεις.

Σύμφωνα με το POLITICO, μετά τις βάρβαρες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν 1.400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι η συνέχιση των επιθέσεων του Ισραηλινού Στρατού με χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να εξελιχθείς σε Μογκαντίσου πολύ γρήγορα».

Επικαλούμενος το περιστατικό του 1993 κατά το οποίο καταρρίφθηκαν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, προκαλώντας αιματηρές αστικές μάχες καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν επιζώντες από τη συντριβή, ο Πετρέους είπε ότι οι IDF θα έρθουν αντιμέτωπες με μια παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν εμπλακούν σε χερσαία επιχείρηση.

«Αν οι μαχητές της Χαμάς είναι τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και παγίδες».

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες κατά εξεγέρσεων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ χειρότερο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν κάποιος που διοικούσε δυνάμεις σε μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», είπε ο Πετρέους. «Δεν κερδίζεις τις αντεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αξιωματούχος του στρατού σημείωσε πως το Ισραήλ, μόλις θεωρήσει ότι η μάχη κατά της Χαμάς έχει κερδηθεί, χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή.

Νέο βίντεο από το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα σοκαριστικό βίντεο από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, όπου δείχνει το μακελειό της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής. Συγκεκριμένα το ανατριχιαστικό βίντεο είναι από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και φαίνονται ισλαμιστές της Χαμάς να πυροβολούν κατά ριπάς νεαρούς ανθρώπους στο φεστιβάλ μουσικής «Nova Nature Party» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το απόσπασμα δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Jerusalem Post και είναι από το κιμπούτζ Ρεΐμ, όπου οι ισλαμιστές της Χαμάς έχουν κλείσει έναν δρόμο, έχουν ανέβει στα αυτοκίνητα και πυροβολούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους, την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ.

Στο πρώτο βίντεο, όπου είναι τραβηγμένο μέσα από αυτοκίνητο, ακούγονται πυροβολισμοί ενώ σε μια στιγμή φαίνεται ένας από τους ισλαμιστές να έχει ανέβει σε ένα όχημα και να πυροβολάει κατά ριπάς τους νεαρούς που τρέχουν να ξεφύγουν από τα πυρά της Χαμάς. Στο ανατριχιαστικό πλάνο βλέπουμε πτώματα να πέφτουν στο δρόμο, ενώ στο τέλος φαίνεται ένας ισλαμιστής να κρατά πυροβόλο τοποθετημένο στο αυτοκίνητο.

Στην συνέχεια φαίνεται ότι οι βαριά οπλισμένοι τρομοκράτες της Χαμάς στοχεύουν αυτούς που τράπηκαν σε φυγή στα χωράφια. Aρχίζουν να κατευθύνονται προς το μέρος τους και να πυροβολούν τον καθένα.

Έγγραφα αποκαλύπτουν τα σχέδια της Χαμάς για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Τα σχέδια της Χαμάς για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας μέσω ενός συγκλονιστικού βίντεο του CNN, όπου δείχνει καρέ καρέ τόσο στιγμές από τις εν ψυχρώ δολοφονίες πολιτών όσο και από τα έγγραφα που μοιράστηκαν στους ισλαμιστές μαχητές.

Στο βίντεο του CNN συμπεριλαμβάνονται και πλάνα από τους ίδιους τους μαχητές της Χαμάς, καθώς εισέβαλαν σε σπίτια του Ισραήλ και πυροβολούσαν κατά ριπάς όσους ήταν μέσα. Στα έγγραφα αναφέρονται ρητά μεταξύ άλλων οι φράσεις «πάρτε ομήρους» και να προκαλέσουν τις «μέγιστες δυνατές ανθρώπινες απώλειες».

Συνολικά, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα στα έγγραφα, η Χαμάς είχε σχεδιάσει εξ αρχής τις επιθέσεις τόσο σε στρατιωτικούς στόχους όσο και σε κέντρα πόλεων και Κιμπούτζ γεμάτα αμάχους ώστε να συλλάβει ομήρους και να καταστρέψει τα σπίτια τους.

Το CNN έλαβε τα έγγραφα του παρακάτω βίντεο από έναν ανώτερο ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο. Σε ένα από αυτά αναφέρονται τα σχέδια επίθεσης στο Σάαντ.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN, τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η Χαμάς είχε συλλέξει στοχευμένες πληροφορίες για την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, άσχετα αν δεν μπόρεσαν να πετύχουν όλα τα σχέδιά τους.

Δείτε το βίντεο του CNN:

«Η ακρίβεια της Χαμάς είναι εκπληκτική» στα σχέδιά της, δήλωσε ο Μάθιου Λέβιτ, διευθυντής προγράμματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις πληροφορίες στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον με ειδίκευση στην Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής.

«Τους ακούγαμε να καίνε σπίτια και να πυροβολούν» – Η δραματική έκκληση του Λίελ για την 18χρονη αδερφή του

Τις εφιαλτικές στιγμές της επίθεσης της Χαμάς στο κιμπούτζ Μπεερί στο Ισραήλ περιγράφει ο Λίελ στο Live News, ο οποίος ψάχνει την 18χρονη αδερφή του που αγνοείται.

Και οι δυο τους ήταν στο Κιμπούτς Μπεερί την ώρα της επίθεσης από την Χαμάς, κρύφτηκαν στα καταφύγια αλλά σε διαφορετικά σπίτια. Ο ίδιος σώθηκε όμως η αδερφή του αγνοείται και ακόμα δε έχουν κανένα στοιχείο για το που βρίσκεται.

Η Τθέλε είναι 18 ετών και ασχολούνταν με την εκπαίδευση. Φρόντισε τα περισσότερα από τα παιδιά μικρής ηλικίας στο κιμπούτζ πολλά όμως από τα οποία έχασαν την ζωή τους κατά την επίθεση.

«Ήταν σαν κόλαση»

Ο Λίελ περιγράφει στο Live News τις εφιαλτικές στιγμές της επίθεση της Χαμάς: «Είχα πάει επίσκεψη στο κιμπούτζ. Μεγάλωσα στο κιμπούτζ Μπεερί και επισκεπτόμουν την οικογένειά μου. Την μητέρα μου, την γιαγιά μου και την αδερφή μου. Η αδερφή μου ήταν στο δωμάτιό της και εγώ ήμουν στο σπίτι της γιαγιάς μας και όταν σηκωθήκαμε στις 6:30 ακούγαμε μια βροχή από ρουκέτες που δεν είχαμε ακούσει ποτέ ξανά. Και μετά μας ανακοίνωσαν ότι είχαν μπει τρομοκράτες στο κιμπούτζ.

Μπήκαμε στο καταφύγιο με λίγο νερό, και ξεκίνησαν 22 δύσκολες ώρες. Ήταν σαν κόλαση. Τους ακούγαμε να καίνε σπίτια, να πυροβολούν, να φωνάζουν και στις 11:30 το Σάββατο έχασα την επικοινωνία με την αδερφή μου. Μετά από 22 ώρες στις 4 το πρωί της Κυριακής διασωθήκαμε από μια ομάδα διασωστών. Πάθαμε σοκ καθώς περπατούσαμε προς την πύλη του κιμπούτζ. Η γιαγιά μου είχε ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και εγώ χτυπήθηκα στον μηρό. Με γρατζούνισε μια σφαίρα».

Η έκκλησή του να βρεθεί η 18χρονη αδελφή του

Σχετικά με την αδελφή του μέσα από την κάμερα του Live News απευθύνει την έκκλησή του: «Η αδερφή μου δεν έχει βρεθεί ακόμα. Εντόπισαν το τηλέφωνό της στη Γάζα, μας είπαν. Έτσι είναι εκεί μεταξύ των ομήρων. Είναι 18 ετών, εργαζόταν στο κιμπούτζ στην εκπαίδευση. Ασχολούνταν με τις μικρές ηλικίες και θα ξεκινούσε να εργαστεί και με μεγαλύτερα παιδιά. Αγαπά τα παιδιά, είναι πάντα χαμογελαστή, της αρέσει να διασκεδάζει, να κάνει πάρτι και να χορεύει. Δύο από τους καλύτερούς μου φίλους δολοφονήθηκαν, όμως από την οικογένειά όχι».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα