Το Ισραήλ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα εναντίον της Χαμάς – Τα νεότερα για τους ομήρους

Νέες συγκρούσεις του Ισραήλ με τον Λίβανο τα ξημερώματα - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
το-ισραήλ-ετοιμάζεται-για-το-επόμενο-β-1072434
Parallaxi

Με το «πράσινο φως» για τη χερσαία επιχείρηση να έχει δοθεί και την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη από χθες Σάββατο (21.10.2023) ότι θα «αυξήσει» τους βομβαρδισμούς κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, χθες το βράδυ. «Θα μπούμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ενόψει της επόμενης φάσης των επιχειρήσεων κατά της Χαμάς.

Ο στρατηγός Χαγκάρι επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία τουλάχιστον 210 ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειονότητα των οποίων είναι Ισραηλινοί. Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την «πολύ σύντομα» απελευθέρωση των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκαν χθες τα στρατεύματα, τονίζοντας την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων για πιθανή χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Χαμάς, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Χέρτζι Χαλέβι.

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι’ αυτόν», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός και συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε στο μυαλό τις φωτογραφίες και τις εικόνες, όπως και τους νεκρούς πριν από δύο εβδομάδες».

Επέκταση του σχεδίου εκκένωσης του Ισραήλ σε 14 κοινότητες

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (NEMA) του Υπουργείου Άμυνας και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοινώνουν την επέκταση του σχεδίου εκκένωσης που χρηματοδοτείται από το κράτος σε επιπλέον κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.

Η προσθήκη των κοινοτήτων εγκρίθηκε από τον Υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant. Πριν από λίγο, η Διοίκηση του Βορρά ενημέρωσε τους επικεφαλής των τοπικών αρχών για την απόφαση.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από τους επικεφαλής των τοπικών δήμων, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (ΝΕΜΑ) του υπουργείου Άμυνας.

Οι 14 κοινότητες που προστέθηκαν στο σχέδιο είναι: Snir, Dan, Beit Hillel, She’ar Yashuv, Hagoshrim, Liman, Matzuva, Eylon, Goren, Gornot HaGalil, Even Menachem, Sasa, Tziv’on και Ramot Naftali.

Το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι στη Συρία

Το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά νωρίς σήμερα Κυριακή (22.10.2023) το πρωί τα διεθνή αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι στη Συρία, με έναν εργαζόμενο να πέφτει νεκρός, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο εχθρός από το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και τραυματίζοντας έναν άλλο», δήλωσε η στρατιωτική πηγή για τον βομβαρδισμό στη Συρία.

«Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Έτσι, οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.

Η πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».

Το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει ξανά αυτά τα δύο αεροδρόμια της Συρίας, λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα του πολέμου εναντίον της Χαμάς, έχοντας ως στόχο τους αεροδιαδρόμους καθώς αναμένονταν να προσγειωθούν εκεί αεροπλάνα που θα μετέφεραν στρατιωτικό υλικό για τη Χεζμπολάχ.

Tο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συριακές αρχές είχαν επισημάνει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού εδάφους, από το 2011 όταν ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στοχοθετεί κυρίως θέσεις δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, συμμάχους της Δαμασκού και εχθρών του Ισραήλ, αλλά και του συριακού στρατού.

Νέες συγκρούσεις του Ισραήλ με τον Λίβανο τα ξημερώματα

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο το βράδυ μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέχικης Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν αρκετοί στρατιώτες στα σύνορα, μια περιοχή όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου εναντίον της Χαμάς.

Στον Λίβανο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι 6 μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.

Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββάτου σημειώθηκε σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Ο στρατός επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι. Δύο Ταϊλανδοί τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κοντά στο χωριό Μαργκαλιότ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την εκκένωση της Κιριάτ Σμόνα, μιας πόλης στη μεθόριο με τον Λίβανο που μετρά περίπου 25.000 κατοίκους.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι στοχοθέτησε τον τομέα Χανίτα με «κατευθυνόμενους πυραύλους», όπως και «το αλ Άμπαντ», σημειώνοντας ότι εκεί κατέστρεψε «τεχνικό εξοπλισμό». Πρόσθεσε ότι βομβάρδισε «τη θέση της Ρουγαϊσάτ αλ Άλαμ».

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Νάιμ Κάσεμ, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης: «Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.

Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Ναζίμπ Μικάτι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε «την αυξανόμενη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης» στα σύνορα και «υπογράμμισε τη συνεχή αμερικανική στήριξη» στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ, όπου καθημερινά υπάρχουν ανταλλαγές πυρών. Άλλωστε, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στα βόρεια σύνορα της χώρας για μια ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Από την ισραηλινή πλευρά, τρεις στρατιώτες και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, όπως έχει ανακοινώσει ο στρατός.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

Ένας πόλεμος που ξεκίνησε πριν από 16 ημέρες

Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς διεξήγαγε από τη Λωρίδα της Γάζας αιματηρή επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους πολίτες που πυροβολήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ακρωτηριασμούς την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Το Ισραήλ ξεκίνησε αμέσως βομβαρδισμούς στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος, που τελεί υπό τον αυστηρό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 4.385 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τότε σε αυτούς τους συνεχείς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται ως αντίποινα.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Γάζας μετά τη μονομερή αποχώρησή του από το έδαφος αυτό το 2005 έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή, που αποτελεί κυρίως στόχο των βομβαρδισμών του, και να κατευθυνθούν νότια.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε ότι οι βομβαρδισμοί και οι εντολές εκκένωσης «οδήγησαν στον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».

Το Σάββατο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως η βοήθεια αυτή πρέπει να μπορεί να εισέρχεται καθημερινά, προειδοποίησε αμέσως ο ΟΗΕ.

Γάζα: Αύξηση των βομβαρδισμών ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως σκοπεύει «να αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα», δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Κατάρ: «Πολύ σύντομα οι όμηροι θα ελευθερωθούν» – Ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο – Τι δείχνει δήλωση της Χαμάς

Συγκρατημένη αισιοδοξία για απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, τουλάχιστον των αμάχων, δημιουργούν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τον «άξονα» Ντόχα και Άγκυρας να δείχνει ότι ενεργοποιείται ενώ ο ισραηλινός στρατός, διαμηνύει ότι θέλει να εντείνει την πίεση στην ισλαμιστική οργάνωση λίγο πριν από την χερσαία επιχείρηση.

Η Ντόχα εκτιμά ότι πολύ σύντομα οι όμηροι θα απελευθερωθούν

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, και έχει αυξημένη επιρρόη στους Ισλαμιστές, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

“Προς το παρόν εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι”, πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων “μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε.

Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.

Περίπου 210 όμηροι σύμφωνα με νέα αναθεώρηση του IDF – Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας- απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.

Χαμάς: Συνδέει την χερσαία επιχείρηση με την τύχη ομήρων Ισραηλινών στρατιωτικών

Την ίδια στιγμή, η ισλαμιστική οργάνωση διεμήνυσε σήμερα Σάββατο ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων που είναι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, ευθυγραμμίζομενη κατά τα φαινόμενα με το Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν προτίθεται να κρατήσει αμάχους ομήρους.

«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων, και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Σημειώνεται ότι μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα για διαρκή ειρήνη»

Επικοινωνία με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιά είχε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο Χανίγια είναι ο «νο 1» καταζητούμενος των Ισραηλινών, και η Χαμάς θεωρείται από πολλά δυτικά κράτη τρομοκρατική οργάνωση. O Ερντογάν διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, που έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, κάτι που προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ.

«Η Άγκυρα εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Γάζα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, οι τραυματίες μπορούν να νοσηλευθούν στην Τουρκία όταν είναι απαραίτητο» δήλωσε ο Ερντογάν στον Ισμαήλ Χανίγια.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον διεθνή αγώνα για διαρκή ειρήνη, ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» διεμήνυσε ο πρόεδρος Ερντογάν στον Χανίγια σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Guardian: Ο «τοξικός Νετανιάχου», η μάχη πολιτικής επιβίωσης που δίνει και η παγίδα στον Μπάιντεν

Την πρόσφατη επτάωρη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ στην οποία «μοίρασε συμπάθεια και δολάρια» αναλύει ο Guardian.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο Σαίμον Τίσνταλ η επίσκεψη «αστραπή» του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ ήταν υψηλού ρίσκου, αλλά «τορπιλίστηκε» πριν καν πατήσει το πόδι του στο Τελ Αβίβ.

Αυτό που κατάφερε ήταν να απελευθερωθούν δύο όμηροι από τους 200 που έχει στα χέρια της η Χαμάς αλλά δεν επήλθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, «ανθρωπιστική παύση» ή ασφαλής ζώνη, τέλος στους βομβαρδισμούς και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Ο αρθογράφος σχολιάζει ότι: «Η δυτική πολιτική αταξία, η σύγχυση και η διστακτικότητα μπροστά σε αυτή την εξελισσόμενη καταστροφή είναι απογοητευτικές» και αναφερόμενος στην ΕΕ προσθέτει: «Οι διαφωνίες με ανώτερους αξιωματούχους έχουν καταστήσει την ΕΕ θεατή».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κουρελιασμένο θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, η Γαλλία μαζί με άλλα κράτη υποστήριξαν ένα σχέδιο ψηφίσματος για την παύση των εχθροπραξιών και την ανατροπή της εντολής εκκένωσης του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα. Αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα «δέσει» τα χέρια του Ισραήλ. Δυστυχώς, το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε μαζί με τη Ρωσία.

Στο «κόκκινο» το παρασκήνιο Μεγάλο μέρος της διπλωματίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί, η Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο. Η αστάθεια εξαπλώνεται στο Ιράκ και τη Συρία. Οι υποσχέσεις των ΗΠΑ στο να προσφαίρουν περισσότερες βόμβες και σφαίρες για το Ισραήλ εξοργίζουν τον μουσουλμανικό κόσμο. Εν τω μεταξύ, κανείς, ούτε καν ο Μπάιντεν, δεν γνωρίζει ποιο είναι το μεταπολεμικό σχέδιο του Νετανιάχου μετά τη Χαμάς. Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν σίγουρα δεν υπάρχει.

Οι τρομοκρατικές θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 Ισραηλινούς ήταν τρομακτικές. Λίγοι αμφισβητούν ότι το Ισραήλ έχει το νομικό και ηθικό δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αλλά οι Άραβες ηγέτες, φοβούμενοι την οργή του λαού τους, έχουν δίκιο να λένε ότι η συλλογική τιμωρία των αμάχων δεν είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό. Ο ΟΗΕ, επίσης, απαιτεί κατάπαυση του πυρός.

Χωρίς αυτό, περισσότερες τραγωδίες όπως η έκρηξη στο αγγλικανικό νοσοκομείο al-Ahli είναι αναπόφευκτες. Παρά τα όσα λένε οι Βρετανοί αξιωματούχοι, δεν υπάρχει «ήρεμη και μετρημένη» εισβολή.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει θέσει τέσσερις στόχους για την «Επιχείρηση Σιδερένια Ξίφη»: την καταστροφή της Χαμάς σε στρατιωτικό επίπεδο, την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Γάζα, την επίλυση της κρίσης των ομήρων και την υπεράσπιση των συνόρων και των πολιτών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι παραδέχονται ότι εξακολουθούν να συζητούν τι θα ακολουθήσει. Λένε ότι η κατοχή είναι μια μη-αρχή. Αλλά μια στρατηγική εξόδου φαίνεται να απουσιάζει.

Μια εισβολή «θα σημάνει την αντιμετώπιση της Χαμάς στην πατρίδα της [και] είναι πιθανό να είναι μια παρατεταμένη, αιματηρή υπόθεση», προειδοποίησε η ανεξάρτητη Διεθνής Ομάδα Κρίσεων.

Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να διοικήσει τη Γάζα, υποθέτοντας ότι η Χαμάς έχει πραγματικά καθαιρεθεί οριστικά; Ένας διορισμένος από τον ΟΗΕ διοικητής υποστηριζόμενος από ειρηνευτικές δυνάμεις; Ένα είδος διεθνούς Ύπατου Εκπροσώπου, όπως στη Βοσνία; Προτείνεται επίσης ο έλεγχος να δωθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εκδιώχθηκε από τη Χαμάς το 2007. Αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αδύναμη. Για αρχή, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για νέους εκλεγμένους ηγέτες.

Δεν είναι σαφές σε κάθε περίπτωση πόση επιρροή μπορούν να ασκήσουν οι δυτικοί ηγέτες σε οποιαδήποτε μεταπολεμική διευθέτηση. Η φαινομενικά άνευ όρων υποστήριξη του Μπάιντεν και του Σούνακ στο Ισραήλ τους αποκλείει ως μεσολαβητές ειρήνης. Ο Αραβικός Σύνδεσμος απαιτεί και πάλι την αναβίωση των συνομιλιών για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Αλλά περισσότερο από ποτέ, το Ισραήλ δεν ακούει.

Ο Μπάιντεν έχει κάνει τρία βασικά λάθη στη Μέση Ανατολή από το 2021. Πρώτον εστιάζει στα εσωτερικά ζητήματα και την Κίνα, προσπάθησε να αγνοήσει την περιοχή.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στις συμφωνίες του Abraham του Ντόναλντ Τραμπ και στο αυτή της εξομάλυνσης Ισραήλ-Αράβων. Μοιραία, αυτές οι «ιστορικές» συμφωνίες προσπάθησαν να παρακάμψουν την παλαιστινιακή σύγκρουση.

Τρίτον, ο Μπάιντεν απέτυχε να πιέσει τον Νετανιάχου, μεγάλος οπαδός του Τραμπ, πραγματοποίησε το δικό του αντιδημοκρατικό πραξικόπημα στο Καπιτώλιο, συμμάχησε με ακροδεξιούς ζηλωτές αποφασισμένους να προσαρτήσουν τη Δυτική Όχθη και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εκτονώσουν τις εντάσεις με το Ιράν.

Αυτός ο παγος έχει τώρα αναγκαστικά λιώσει, αλλά όχι επειδή ο ηγέτης του Ισραήλ άλλαξε ξαφνικά. Ο Νετανιάχου αγωνίζεται απεγνωσμένα για να επιβιώσει. Όταν ο Μπάιντεν κατέβηκε από το Air Force One στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, πήγε να του σφίξει το χέρι. Αλλά ο Νετανιάχου τον πήρε αγκαλιά.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, δεν θα υπάρξει διαφυγή. Ο Μπάιντεν έχει ήδη έναν μακρύ πόλεμο μπροστά του, αυτον με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και ένα άλλο αυτόν με την Κίνα.

Όποιος κι αν φταίει – και σίγουρα δεν φταίει μόνο αυτός – αυτή η καταστροφή εκτυλίσσεται υπό την επίβλεψη του Μπάιντεν. Ο Τραμπ και οι φίλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παραμονεύουν. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 απέχουν μόλις ένα χρόνο. Ο Νετανιάχου για τον οποίο ο Μπάιντεν έκανε τόσα πολλά για να σώσει την περασμένη εβδομάδα, θα ήταν μεταξύ εκείνων που πανηγυρίζουν την ήττα του.

Ο Νετανιάχου μπορεί να σύρει τον Μπάιντεν μαζί του

Επικίνδυνος, βαθιά αντιδημοφιλής, διπρόσωπος, τοξικός, αυτός είναι ο Νετανιάχου σήμερα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα μπορούσε να σύρει τον Μπάιντεν μαζί του. Αφού το αρχικό σοκ τους έφερε ξανά κοντά, οι δύο ηγέτες βρίσκονται και πάλι σε αποκλίνουσες πορείες. Αντί να επιδιώκει την αποκλιμάκωση, ο Νετανιάχου προβλέπει έναν «μακρύ πόλεμο». Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι αυτό θέλει.

«Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός εκτός από τον Νετανιάχου, ο οποίος πιθανότατα βλέπει το τέλος της κυβέρνησής του να έρχεται με το τέλος της επερχόμενης μάχης με τη Χαμάς», σχολίασε ο συγγραφέας David Rothkopf. Η παρατεταμένη σύγκρουση, προκαλώντας περισσότερες απώλειες αμάχων και μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια, θα μπορούσε να ρουφήξει τις ΗΠΑ όλο και πιο βαθιά.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί άλλους δύο ομήρους – Για προπαγάνδα μιλά ο Νετανιάχου

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι η οργάνωση σκόπευε να απελευθερώσει δύο ακόμη ομήρους για “ανθρωπιστικούς λόγους”, αλλά ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να τους δεχτεί.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ, δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση ότι η οργάνωση ενημέρωσε το Κατάρ την Παρασκευή για την πρόθεση της Χαμάς να απελευθερώσει τους δύο ομήρους.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αποκάλεσε “προπαγάνδα” τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι η ένοπλη οργάνωση ήθελε να απελευθερώσει δύο ακόμη ομήρους την ίδια ημέρα που απελευθέρωσε τις Αμερικανίδες Τζούντιθ Τάι Ρανάαν και την κόρη της Νάταλι.

Σε σύντομη ανακοίνωση, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επισημαίνει: “Δεν θα αναφερθούμε στην ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς”.

Η ανακοίνωση προσθέτει: “Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο για να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι στα σπίτια τους”.

Η παλαιστινιακή οργάνωση απήγαγε σχεδόν 210 ομήρους κατά την πολύνεκρη επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

ΟΗΕ: Μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια μπορεί να σταλεί την Κυριακή στη Γάζα

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών θα σταλεί στη Γάζα την Κυριακή βάσει ενός μηχανισμού επιθεώρησης της βοήθειας που θα επιτρέψει να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έως την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή με 20 φορτηγά έφθασε σήμερα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας, αλλά οι προσπάθειες για την παράδοση προμηθειών στον πολιορκούμενο θύλακα καθυστέρησαν μετά το αίτημα του Ισραήλ για επαλήθευση της βοήθειας.

Η αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ την Τετάρτη και δεν υποβλήθηκε στην επιθεώρηση που οι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστεί για τις συνεχείς παραδόσεις στον θύλακα.

«Άκουσα σήμερα το απόγευμα, αλλά είμαστε σε διαπραγμάτευση για αυτό τώρα – ότι μπορούμε να έχουμε άλλη μια αυτοκινητοπομπή αύριο, ίσως ελαφρώς μεγαλύτερη, 20 με 30 φορτηγά», δήλωσε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Γάζα, που διεξήχθη στο Κάιρο.

«Είναι απίστευτα σημαντικό να μην υπάρχει κενό στη βοήθεια που διασχίζει τα σύνορα», δήλωσε. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει «πλήρη αποκλεισμό» καθώς βομβαρδίζει τον θύλακα σε αντίποινα για την φονική εισβολή μαχητών της Χαμάς στο έδαφός του.

Επαφές Ερντογάν με τη Χαμάς

Από κοντά και η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέλει να παίξει και αυτός τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να εκτονωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Χαμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της Χαμάς στον οποίο μεταξύ άλλων τόνισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε στον Χανίγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την πιθανή περίθαλψη των τραυματιών στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit, skai, Reuters και AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα