Διεθνή

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για ακύρωση της επίθεσης στη Ράφα παρά το αδιέξοδο στον ΟΗΕ

Parallaxi
το-ισραήλ-σφυροκοπά-τη-λωρίδα-της-γάζα-1106425
Parallaxi

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, την ώρα μάλιστα που ο Ισραηλινός στρατός σφυροκοπά όλο τον θύλακα, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να σταματήσει τις παραδόσεις διατροφικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα βυθισμένη σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, την επομένη πολύνεκρων ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών και του βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Η προοπτική επίθεσης στη Ράφα προκαλεί ανησυχία σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που οι ελπίδες ότι θα κηρυχθεί εκεχειρία σβήνουν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως προσεχώς θα εξαπολυθεί επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, όπου ήδη γίνονται καθημερινά αεροπορικοί βομβαρδισμοί, και ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «ως την ολοκληρωτική νίκη» και ώσπου να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι.

Μολαταύτα ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς εγκατεστημένος στο Κατάρ, έφθασε χτες στο Κάιρο για νέες συνομιλίες, με Αιγύπτιους αξιωματούχους, περί ενδεχόμενης ανακωχής.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ταξιδεύει προς την περιοχή —σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο, αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στο Ισραήλ— για να συζητήσει για την επίθεση αυτή με ισραηλινούς αξιωματούχους και να προσπαθήσει να προωθήσει τη σύναψη συμφωνίας για τους ομήρους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στο Ισραήλ, οικογένειες ομήρων συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι δικοί τους.

Στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μην εγκριθεί απόφαση που αξίωνε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, έκρινε πως η έγκριση της απόφασης αυτής θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί «παύση» των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από της Χαμάς. Η Κίνηση αυτή των ΗΠΑ όπως ήταν αναμενόμενο έτυχε των επικρίσεων του πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη».

Στην Χάν Γιουνίς, μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα όπως διαπιστώθηκε από δημοσιογράφο του AFP γίνονταν βομβαρδισμοί. Εκεί μέσα στα συντρίμμια, ο ισραηλινό στρατός δίνει μάχες με αντάρτες της Χαμάς.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις. Τονίζει πως ιατρικό προσωπικό και ασθενείς έχουν παγιδευτεί εκεί αφότου έγινε έφοδος των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων τη 15η Φεβρουαρίου. Απηύθυνε έκκληση να γίνει «εσπευσμένη απομάκρυνσή τους με κάθε ασφάλεια».

Διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ σημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ολοένα πιο έντονα συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένη και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη έπειτα από είκοσι εβδομάδες πολέμου, όπου 2,2 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την απειλή να λιμοκτονήσουν, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι πλέον «εξαιρετικά» δυσεύρετα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού που τονίζουν τον κίνδυνο άμεσης «έκρηξης» του αριθμού των θανάτων παιδιών.

Μοναδική θετική είδηση για τα φάρμακα που εστάλησαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας έφθασαν εξάλλου στους ομήρους που τα χρειάζονται, σύμφωνα με τη Ντόχα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ανέστειλε ξανά χθες Τρίτη τη διανομή βοήθειας στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, παραδομένου «στο χάος και τη βία».

Η κυβέρνηση στη Γάζα ζήτησε δια της υπηρεσίας Τύπου την αναθεώρηση αυτής της απόφασης τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σημαίνει «καταδίκη σε θάνατο ίσως και 750.000 ανθρώπων», θα οδηγήσει σε «διεθνή καταστροφή», επισημαίνεται στην αντίδραση της.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που συνεχίζει να μην επαρκεί, εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας κυρίως από τη Ράφα μέσω Αιγύπτου, όμως η διανομή της στον βορρά είναι σχεδόν αδύνατη, εξαιτίας των βομβαρδισμών, των εχθροπραξιών και των καταστροφών.

«Ο κόσμος στον βορρά πεθαίνει από την πείνα, εμείς εξαιτίας των βομβαρδισμών», είναι η χαρακτηριστική εικόνα που μεταφέρει με την μαρτυρία του ο Αϊμάν Αμπού Σαμαλί, ο οποίος τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε ακίνητο στη Ζαουάιντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Υπέρ της κατάπαυση του πυρός όσο και αν ασκούν βέτο στο Σ. Α του ΟΗΕ τάσσονται με ένα «δικό τους τρόπο» τόσσονται και οι ΗΠΑ. Στο εναλλακτικό σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν, αφού απέρριψαν αυτού του Αλγερίου, αν και ο όρος «κατάπαυση του πυρός» εξοβελίζεται, στο περιεχόμενο του κειμένου υποστηρίζεται ακριβώς αυτό, αλλά διαφοροποιείται ως προ το «άμεσα» και θέτει τη φράση «υπό όρους». Στο στάδιο που βρισκόμαστε πάντως δεν προβλέπεται ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που τάσσεται εναντίον «χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας» στη Ράφα, διότι «δεν πρέπει να λάβει χώρα στις τρέχουσες συνθήκες».

Ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μετέτρεπε την πόλη σε «νεκροταφείο», προειδοποίησε χθες το αμερικανικό παράρτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), θυμίζοντας, μαζί με άλλες συλλογικότητες, πως οι Παλαιστίνιοι στον θύλακο απειλούνται να λιμοκτονήσουν.

Χθες Τρίτη ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο και ο βολιβιανός ομόλογός του Λουίς Άρσε έκριναν πως το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την Κυριακή, που συνέκρινε την ισραηλινή επιχείρηση στον θύλακο με την εξόντωση των εβραίων από τους ναζί του τρίτου Ράιχ.

Τον Λούλα, που ανακηρύχθηκε τη Δευτέρα persona non grata από τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς, που τον κατηγόρησε για «αντισημιτική επίθεση», υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρου Βιέιρα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» και «ψευδείς» τις δηλώσεις του ισραηλινού ομολόγου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα