Διεθνή

Το Ισραήλ συνεχίζει το αιματοκύλισμα στη Γάζα και «ζυγίζει» την απάντηση στο Ιράν

Εύφλεκτη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Parallaxi
το-ισραήλ-συνεχίζει-το-αιματοκύλισμα-1109527
Parallaxi

Εύφλεκτη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε αναμονή της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν , που από την πλευρά του προειδοποιεί ότι «και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μια αυστηρή, εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών».

Έντονες πάντως είναι οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ για το μέγεθος και τη χρονική στιγμή της απάντησης. Οι ΗΠΑ περιμένουν «περιορισμένο» χτύπημα και ανακοινώνουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, ενώ το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκ νέου σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει την Πέμπτη (18/4) για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τις IDF να βομβαρδίζουν μια παιδική χαρά και μια πολυσύχναστη αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi, ενώ τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε όλη τη Γάζα την προηγούμενη ημέρα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προέβησαν σε κοινή δήλωση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξηγώντας γιατί συνέχισαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
  • Ο επικεφαλής της UNRWA, Φίλιπ Λαζαρινί, δήλωσε ότι «ένας ανθρωπογενής λιμός σφίγγει τον κλοιό του» στη Λωρίδα της Γάζας και χωρίς την UNRWA η κατάσταση θα επιδεινωνόταν νωρίτερα.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών ότι οι περιοχές στη Γάζα αντιμετωπίζουν λιμό μετά από έξι μήνες πολέμου.
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η Ντόχα επανεκτιμά το ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
  • Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε βίντεο από την απαγωγή του ομήρου Yarden Bibas στη Γάζα, στο οποίο φαίνεται να τον χτυπάει ο όχλος και να αιμορραγεί από το κεφάλι.
  • Τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και το Ισραήλ ανέφεραν διασυνοριακές επιθέσεις, καθώς οι εντάσεις κατά μήκος των συνόρων συνεχίζονται.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

To FBI προειδοποιεί ότι η εβραϊκή κοινότητα μπορεί να γίνει στόχος ενόψει του Πάσχα

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, δήλωσε ότι η υπηρεσία του εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μεμονωμένοι δράστες θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρό τους μεγάλες συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις ή συμβολικούς στόχους ενόψει του Πάσχα.

«Δεν εχρειάζεται πανικός, αλλά συνεχής επαγρύπνηση», δήλωσε ο Ρέι σε ενημέρωση που διοργάνωσε το Secure Community Network (SCN).

Και πρόσθεσε ότι «λόγω της απόλυτης αστάθειας και ρευστότητας του περιβάλλοντος στο εξωτερικό, παροτρύνουμε όλους τους εταίρους μας εδώ και σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν σε εγρήγορση όταν πρόκειται για πιθανές απειλές που μπορεί να προκύψουν από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του τόσο στο εξωτερικό όσο και ακόμη και εδώ στην πατρίδα (ΗΠΑ)».

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν και ζητά να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ζητά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες αργά το βράδυ της Τετάρτης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και κατηγορηματικά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ κι επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους. Τονίζουν, ακόμη, ότι «η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή».

Χεζμπολάχ: Επιτεθήκαμε σε στρατιώτες των IDF

Η λιβανέζικη οργάνωση ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε άλλη μια επίθεση εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Σε ανάρτησή της στο κανάλι της στο Telegram, η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι η επίθεση είχε στόχο στρατιώτες που προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν από στρατιωτικό όχημα που χτυπήθηκε στην περιοχή Metulla.

Kan: Ο Νετανιάχου «παγώνει» τα σχέδια για άμεση απάντηση στο Ιράν μετά το τηλεφώνημα του Μπάιντεν

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βάζει στο συρτάρι τα σχέδια για απάντηση στην επίθεση του Ιράν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά πιθανών αντιδράσεων. Όμως «η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτή που είχε προγραμματιστεί, καθώς οι διπλωματικές ευαισθησίες επικράτησαν», ανέφερε ανώτερη πηγή.

Και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει απάντηση, αλλά φαίνεται ότι θα είναι διαφορετική από αυτή που είχε προγραμματιστεί».

O Kan σημειώνει ότι τo παραπάνω σχόλιο πιθανόν να υποδηλώνει μια «ασθενέστερη» απάντηση από αυτή που είχε εγκριθεί. Επίσης, επικαλείται δυτικούς διπλωμάτες που τονίζουν ότι «το Ισραήλ θα απαντήσει».

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα