Το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα

Νέα χτυπήματα σε νοσοκομεία και σχολείο στη Γάζα.

Parallaxi
το-ισραήλ-βομβάρδισε-το-σπίτι-του-επικ-1072418
Parallaxi

Ισραηλινό drone εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός θύλακα, όπως μετέδωσε σήμερα ο προσκείμενος στη Χαμάς ραδιοφωνικός σταθμός Al-Aqsa Radio.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο σπίτι μέλη της οικογένειάς του.

Ο Χανίγιε βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, μετακινούμενος μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες», καθώς η χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι IDF σήμερα το πρωί.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τους «τρομοκράτες», εντόπισαν όπλα της Χαμάς και αποκάλυψαν φρεάτια σε σήραγγες «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν επίσης «τρία παρατηρητήρια της Χαμάς» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέτρεψε επιθέσεις από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) απέτρεψαν «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να επιτεθούν από τον Λίβανο, όπως ανέφερε ο στρατός αργά χθες στην εφαρμογή Telegram.

Οι IDF δήλωσαν ότι «τρομοκρατικός πυρήνας προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή του κιμπούτς Γιφτάχ στο βόρειο Ισραήλ. Ο τρομοκρατικός πυρήνας επλήγη από τεθωρακισμένο των IDF».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν «τρομοκράτη» ενώ «πλησίαζε την περιοχή των συνόρων από τον Λίβανο κοντά στην κοινότητα Σλόμι». Βίντεο, που συνοδεύει την ανάρτηση, φέρεται να δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε ο ύποπτος.

Τουλάχιστον 3.826 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Την ίδια ώρα οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιθέσεις, με την πόλη της Γάζας να τελεί «υπό διπλή πολιορκία» και 500.000 άμαχοι να υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και σήμερα Σάββατο βρίσκεται στην Ιορδανία για σύνοδο με ΥΠΕΞ αραβικών χωρών.

Συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με τον Χασάν Νασράλα να δηλώνει στο διάγγελμά του ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Αναφορές για 12 νεκρούς μετά το χτύπημα στο σχολείο Αλ-Φακούρα, ανάμεσά τους και παιδιά

Παλαιστινιακά Μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς μετά το ισραηλινό χτύπημα στο σχολείο Αλ-Φακούρα στην Τζαμπάλια.

Σειρήνες ακούγονται στην Άνω Γαλιλαία και στις ισραηλινές κοινότητες δίπλα στη Γάζα

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στην Άνω Γαλιλαία και σε ισραηλινές κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει το ισραηλινό Μέσο, για 13 ώρες υπήρχε ησυχία.

Εκκλήσεις για κατάπυση του πυρός στη Γάζα από ΥΠΕΞ της Μέσης Ανατολής στον Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν αναμένεται να ακούσει σήμερα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός, όταν συναντηθεί στην Ιορδανία με υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοίνωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι θα τονίσουν την «αραβική στάση που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους για να τερματιστεί η επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Σε συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Αμάν νωρίς σήμερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας, όπως τη χαρακτήρισε, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Μικάτι.

Ο Μικάτι τόνισε επίσης τη δέσμευση του Λιβάνου στη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που ζητά από την διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις.

Ο Μπλίνκεν, που έφθασε στην Ιορδανία χθες μετά από συνάντησή του με την ισραηλινή ηγεσία, δήλωσε ύστερα από εκείνες τις επαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει ένα δεύτερο, ή και τρίτο, μέτωπο στη σύγκρουση. Έκανε επίσης έκκληση στο Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται επειγόντως να πιέσει για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα για την προστασία των αμάχων.

Ο μονάρχης δήλωσε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ δεν θα επιτύχει και η μόνο οδός προς τη μόνιμη ειρήνη είναι να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Διαδηλώσεις στο Ιράν για την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας και τη Γάζα

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν σήμερα, με αφορμή την επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων που υφίστανται ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ομάδα Ιρανών φοιτητών εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη πριν από 44 χρόνια, κρατώντας 52 Αμερικανούς ως ομήρους για 444 ημέρες.

Στην Τεχεράνη, διαδηλωτές έκαναν σήμερα πορεία από την πλατεία Παλαιστίνης στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας προς την πρώην αμερικανική πρεσβεία σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες οι διαδηλωτές φαίνονται να καίνε την ισραηλινή σημαία και κρατούν φωτογραφίες νεκρών παιδιών από την Παλαιστίνη, που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει τη Γάζα από αέρος, έχει επιβάλει πολιορκία και έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση αφού η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, σκότωσε 1.400 ανθρώπους και συνέλαβε πάνω από 240 ομήρους σε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, πάνω από 9.250 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες καταρρέουν.

Η Βρετανία καλεί το Ιράν να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προέτρεψε το Ιράν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε οργανώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Κλέβερλι μίλησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν χθες, δηλώνοντάς του ότι το «Ιράν φέρει ευθύνη» για τις ενέργειες οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, τις οποίες στηρίζει για πολλά χρόνια.

Ο Κλέβερλι επανέλαβε επίσης ότι οι υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλές εναντίον προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα