Διεθνή

Το Κρεμλίνο ζητά εξηγήσεις για την πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν

Ζήτησε εξηγήσεις από κέντρο δημοσκοπήσεων

Parallaxi
το-κρεμλίνο-ζητά-εξηγήσεις-για-την-πτώ-301555
Parallaxi

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (Viciom), η οποία έδειχνε πτώση της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτι, δεν διέλαθε της προσοχής του Κρεμλίνου, το οποίο σήμερα ζήτησε από τον εν λόγω κέντρο εξηγήσεις για την πτώση αυτή, καθώς διαπίστωσε μια αντίφαση στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.

«Περιμένουμε κάποια ανάλυση από τους αξιοσέβαστους εμπειρογνώμονες μας, να μας εξηγήσουν, πώς συνδυάζονται τα εξής στοιχεία. Πώς μπορεί να πέφτει το επίπεδο της εμπιστοσύνης (προς τον πρόεδρο-σ.σ.) , αλλά να αυξάνει η δημοτικότητα του μεταξύ των ψηφοφόρων. Πρόκειται για σύνθετη ανάλυση και ελπίζουμε ότι θα την δούμε κάποια στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο δίνει προσοχή σε όλες αυτές τις έρευνες που γίνονται στον τομέα αυτό.

Το Viciom στις 24 Μαΐου δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε και είχε ως θέμα την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στους πολιτικούς. Το 31,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται στον Πούτιν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Το ποσοστό αυτό ήταν το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2006. Ωστόσο οι Ρώσοι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εξακολουθούν να δείχνουν στον Πούτιν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό.

Ο διευθυντής του Viciom μιλώντας, πριν μερικές μέρες στη εκπομπή Hard Day’s Night στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ντοζντ» είχε δηλώσει ότι η αιτία της πτώσης της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου οφείλεται στο ότι οι Ρώσοι δεν πιστεύουν ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. «Νομίζω ότι η κύρια αιτία είναι ότι δεν κατανοούμε πότε θα αρχίσουμε να ζούμε καλύτερα. Τι σημαίνει ζω καλύτερα; Σημαίνει, ότι θα ζω καλύτερα όταν αρχίσουν να αυξάνονται τα εισοδήματα; Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, στα οποία είναι αλήθεια ότι σήμερα ελάχιστοι τα πιστεύουν, τα τελευταία πέντε χρόνια τα εισοδήματα μας δεν αυξάνονται».

Αργότερα ο Φιόντοροφ, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Vedomosti, στην σελίδα του στο Facebook αναφέρθηκε σε άλλη αιτία. Έγραψε ότι πέφτει η συχνότητα των αναφορών στον Πούτιν στον κατάλογο των πολιτικών, τους οποίους εμπιστεύονται οι Ρώσοι, αλλά αυτό συμβαίνει και με τους άλλους πολιτικούς. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα νέα στοιχεία για αυτό.

Χθες ο Βαλέρι Φιόντοροφ δήλωσε ότι η δημοτικότητα του Πούτιν αυξήθηκε σημαντικά στο διάστημα Ιανουαρίου –Μάιου. «Στο ερώτημα εγκρίνεται το έργο του Πούτιν ως πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας;  Τον Ιανουάριο το ενέκρινε το 62% ενώ το 29% δεν το ενέκρινε, τον Μάιο το ενέκρινε το 66% και το 25% δεν το ενέκρινε», δήλωσε ο Φιόντορφ επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί λένε ότι αυξάνεται σταθερά η δημοτικότητα του αρχηγού του κράτους «Αυτή είναι αύξηση και όχι πτώση».

Η διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ποσοστών δημοτικότητας μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις, δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου κοινωνικο-οικονομικών και πολιτικών μελετών Ντμίτρι Μπαντίσκι, αποδίδοντας την διαφορά αυτή σε διαφορετικές διατυπώσεις των ερωτήσεων που θέτουν τα διάφορα ερευνητικά κέντρα όταν πραγματοποιούν δημοσκοπήσεις. To Viciom ρωτάει αν εγκρίνουν το έργο του προέδρου, αν εμπιστεύονται τον πρόεδρο ως θεσμό, το FOM ρωτάει αν ο πρόεδρος εργάζεται καλά ή όχι από την θέση του αλλά επίσης θέτει το ερώτημα περί εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου Πούτιν. Αυτή την στιγμή με βάση τέσσερις διαφορετικές μετρήσεις, η αύξηση της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 κυμαίνεται στο 4-4,5%, λέει ο Μπαντίσκι, επισημαίνοντας ότι στο μοναδικό ερώτημα στο οποίο έχουμε διαφορετικά ποσοστό στην μέτρηση του Viciom είναι το ερώτημα που αφορά την εμπιστοσύνη προς το πρόεδρο Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα