Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία
Προτρέπουν την Μόσχα να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου καταστολή της ελευθερίας έκφρασης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, φρουρός του κράτους δικαίου στην ήπειρο, ζήτησε σήμερα τη δημιουργία «βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία και προέτρεψε τη Μόσχα να τερματίσει την «άνευ προηγουμένου καταστολή» της ελευθερίας της «έκφρασης».
«Προτρέπω για μια συμφωνία για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, απαραίτητους για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τον θάνατο και την καταστροφή», δήλωσε η η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε ανακοίνωσή της.
Επαίνεσε την «ειλικρινή αλληλεγγύη» που επέδειξαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και «ιδιαίτερα την Πολωνία», σε σχέση με «1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα».
Κάλεσε για αυξημένη προσοχή στις γυναίκες και τα κορίτσια που, «καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα, απειλούνται από βία, σεξουαλική επίθεση και βιασμό».
Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε τη λύπη της για την υιοθέτηση την Παρασκευή από το ρωσικό κοινοβούλιο νέων μέτρων που προβλέπουν βαριές ποινές κάθειρξης για οποιαδήποτε διάδοση «ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό».
«Δεκάδες ανεξάρτητα και ξένα ΜΜΕ λογοκρίνονται, είτε έχουν απαγορευτεί, είτε αποκλειστεί είτε έχουν εξωθηθεί να διαγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία που δεν προέρχεται από επίσημες πηγές», είπε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της.
«Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, έχουν συλληφθεί (…) επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά του πολέμου», συνέχισε, επισημαίνοντας την ευθύνη των ρωσικών αρχών.
«Τους προτρέπω να τερματίσουν την καταστολή κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και απλών πολιτών και να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», συμπλήρωσε.
Την Τρίτη, σε προηγούμενη δήλωση, η Μιγιάτοβιτς είχε καλέσει τη Μόσχα να τερματίσει «αμέσως» το «μακελειό» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
Ανάμεσα στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Ουκρανία. Την επομένη της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η το Συμβούλιο ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στα βασικά θεσμικά όργανά του.
Ουκρανία: Οκτώ νεκροί από τον τελευταίο βομβαρδισμό στο Χάρκοβο που παραμένει υπό πολιορκία
Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από τον τελευταίο βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για 12η μέρα. Τα βίντεο που φέρνουν τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας ουκρανικά ΜΜΕ είναι ανατριχιαστικά.
#UkraineRussiaWar At least 8 people were killed in the latest shelling of #Kharkiv. Civilians slept in their homes, but the shelling of Russian artillery left them with no chance. #Putin kills Ukrainians every day. The world #StopRussia #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/vQHVYeQZZz
— Ukraine Live🔴 (@AfricaUnitNow) March 7, 2022
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει το Βέλγιο να «επαναξιολογήσει» τη θέση του για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας
Η αύξηση τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει το Βέλγιο να εγκαταλείψει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025 όπως είχε προγραμματιστεί και να επεκτείνει τη λειτουργία δύο εκ των επτά αντιδραστήρων του.
Ερωτηθείς σήμερα το πρωί από το δημόσιο ραδιόφωνο RTBF, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο βρισκόταν στη διαδικασία «επαναξιολόγησης» της στρατηγικής του εν όψει ενός γεωπολιτικού πλαισίου «εντελώς διαφορετικού» από αυτό που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Στις 23 Δεκεμβρίου, τα επτά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν συνάψει μια συμφωνία που προέβλεπε την εύνοια του σεναρίου διακοπής λειτουργίας των επτά αντιδραστήρων το αργότερο το 2025, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν είχαν αποκλείσει το «σχέδιο Β» της διατήρησης ισχύος 2 γιγαβατώρων (δηλαδή δύο αντιδραστήρων) σύμφωνα με την ενεργειακή «ασφάλεια εφοδιασμού» και τον «έλεγχο των τιμών».
Η κυβέρνηση επρόκειτο να προβεί σε νέα αξιολόγηση με βάση μια έκθεση που αναμένεται στις 18 Μαρτίου σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού μετά το 2025.
Ωστόσο, σήμερα το κόμμα Ecolo-Groen , ένθερμος υπερασπιστής του πρώτου σεναρίου εντός του συνασπισμού, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι οι δύο βασικές παράμετροι (εγγυημένη ασφάλεια και ελεγχόμενες τιμές) αποδυναμώθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
«Σήμερα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι τιμές αυξάνονται και ότι η ανεξαρτησία του εφοδιασμού δεν είναι πλέον εγγυημένη, και επομένως είναι λογικό να αναρωτηθούμε εάν η ίδια ερώτηση (των προϋποθέσεων για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, σημείωση του συντάκτη) δεν αξίζει άλλη απάντηση», δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ο Ζαν Μαρκ Νολέ, συμπρόεδρος της Ecolo.
Διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να συζητηθεί «χωρίς ταμπού» και ότι το κόμμα του δεν απαιτεί πλέον το «Α» να παραμένει το σενάριο προτεραιότητας. «Δεν θα κολλήσουμε στην ιεραρχία που ορίστηκε στην κυβερνητική συμφωνία και επιβεβαιώθηκε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Νολέτ.
«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνεται υπόψη», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος για την Ενέργεια Tinne Βαν ντερ Στρέτεν.
Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των φόβων για διακοπές στις εξαγωγές από τη Ρωσία.
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ή το 45% των εισαγωγών της και το 40% της συνολικής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον Ντε Κρο, το Βέλγιο δεν εξαρτάται τόσο από αυτή τη μοναδική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά η Ρωσία είναι ένας «λιγότερο αξιόπιστος» εταίρος, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αποσύνδεσης από τη Ρωσία από ενεργειακή άποψη», πρόσθεσε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος ηγέτης.
Russian air strike in Kharkiv. #Russia #Ukraine #Kharkiv pic.twitter.com/0hz8MwGGX3
— Intel Rogue #StandWithUkraine (@IntelRogue) March 7, 2022
Ξεκίνησε η εξέταση των αιτήσεων Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.
Κυριακίδου: 10,000 κλίνες στα νοσοκομεία της Ευρώπης για ασθενείς ή τραυματίες πρόσφυγες
Στην Ευρώπη επιδεικνύεται αυτή τη στιγμή, αλληλεγγύη, χωρίς προηγούμενο. Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, αφού συνομίλησε με τους Υπουργούς υγείας στις χώρες των κρατών μελών και της Μολδαβίας, που δέχονται σε καθημερινή βάση νέα κύματα προσφύγων, ανάμεσα τους παιδιά τραυματίες ή παιδιά ασθενείς όπως λόγου χάρη με καρκίνο, συντόνισε την άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας στα πλείστα κράτη της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Κρίσεων και Ανθρωπιστικής βοήθειας Γιάνες Λέναρτσιτς.
Σήμερα η Επίτροπος επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πρώτης γραμμής Regional Hospital in Rzeszów όπου είδε και από κοντά μαζί με τον Υπουργό Υγείας της Πολωνίας Adam Niedzielski, την κατάσταση που επικρατεί. Στη συνέχεια μετέβη στο σημείο υποδοχής των προσφύγων στο Korczowa, στα σύνορα με την Ουκρανία. «Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώχνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο», δήλωσε η Επίτροπος Κυριακίδου. «Είναι επίσης συγκινητικό να βλέπεις την εξαιρετική αλληλεγγύη που δείχνει ο πολωνικός λαός, ο οποίος ανοίγει τα σπίτια του για να υποστηρίξει και να υποδεχτεί τους Ουκρανούς που φτάνουν εδώ».
Resident walk-through shows buildings destroyed and cars burnt out and crushed by falling debris near the main square in Kharkiv, Ukraine, as Russia continues its attack on the city. https://t.co/NqQifSgVbj pic.twitter.com/6M2FkreySO
— ABC News (@ABC) March 7, 2022
«Η Ευρώπη είναι εδώ, στέκεται δίπλα στην Πολωνία και τον ουκρανικό λαό», τόνισε.
«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, ιδίως εκείνων που φέρουν τραύματα από τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας. Αλλά και εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, ή άλλες ασθένειες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφαλή και άμεση μεταφορά ασθενών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί η πίεση από τα πολωνικά νοσοκομεία που δέχονται συνεχώς νέους πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. – 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν σε αυτά οι ασθενείς και οι τραυματίες το ταχύτερο δυνατό.
Στις 3 Μαρτίου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό Υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε την άμεση παροχή βοήθειας, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ασθενών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν νοσοκομειακές δυνατότητες. Ειδικότερα, πολλά παιδιά με δύσκολες παθήσεις υγείας επιβαλλόταν να μεταφερθούν το συντομότερο για την κατάλληλη παιδιατρική θεραπεία και περίθαλψη.
Άμεσα κινητοποιήθηκε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ανταπόκρισης (EWRS), της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων καθώς και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες ανάπτυξαν μια κατ’επείγουσα διαδικασία για την ιατρική εκκένωση εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία που χρήζουν θεραπείας και περίθαλψης.
Το σύστημα επιτρέπει τη μετεγκατάσταση των ασθενών σε πραγματικό χρόνο και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο 7/7. Αυτό περιλαμβάνει την κατάλληλη χρηματοδότηση και την οικονομική στήριξη των ασθενών.
Η United Airlines ανέστειλε επ’ αόριστον δύο πτήσεις προς την Ινδία μετά την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ρωσίας
Η United Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε επ’ αόριστον δύο πτήσεις της προς την Ινδία αφότου διέκοψε τις πτήσεις των αεροσκαφών της στον εναέριο χώρο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.
Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέκοψε τα δρομολόγια μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Δελχί και μεταξύ Νιούαρκ και Βομβάης.
New evidence of Putin’s war crimes in Kharkiv, Ukraine. Derevyanko Street 6a and 14a, kindergarten 354 and lyceum 89. This is what Putin calls denazification. Footage by @inhere_ua pic.twitter.com/NihPzT0TkD
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) March 7, 2022
Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να πραγματοποιεί πτήσεις στο Δελχί τόσο από το Σικάγο όσο και από το Νιούαρκ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά στην απαγόρευση των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Η Μόσχα ζητά “επαρκή προστασία” των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στη Γαλλία
Οι Ρωσία ζήτησε σήμερα να παρασχεθεί «επαρκής» προστασία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι έγινε μια «επίθεση» με βόμβα μολότοφ σε ένα από τα πολιτιστικά κέντρα της στο Παρίσι, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
This is #Kharkiv, east #Ukraine, on 6 March 2022.
Before Putin began his barbaric war against the Ukrianian people, Kharkiv was a vibrant city of 1.5 million people. How can the world let this happen?!?pic.twitter.com/MYcQlapJFI
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) March 6, 2022
Το Ρωσικό Σπίτι Επιστημών και Πολιτισμού, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, δέχτηκε επίθεση τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα με «εμπρηστικό μηχανισμό» ο οποίος έσκασε στα κάγκελα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή. Οι αστυνομικοί που πήγαν επί τόπου, αφού ενημερώθηκαν από τον φύλακα ασφαλείας του κτιρίου, βρήκαν «κομμάτια γυαλιού και ενός υγρού» στο έδαφος ενώ μια διαφημιστική αφίσα είχε «ελαφρώς μαυρίσει και λιώσει».
«Απαιτούμε από τις γαλλικές αρχές να εγγυηθούν την επαρκή ασφάλεια των επίσημων αντιπροσωπειών μας» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στο Twitter. Το μήνυμά της συνοδεύεται από ένα βίντεο του συμβάντος, τραβηγμένο όπως υποστηρίζει από κάμερα ασφαλείας.
«Οι ρωσικές αντιπροσωπείες στην Ουκρανία στοχοθετούνταν συχνά από τέτοιου είδους επιθέσεις πριν από το 2022 (…) επομένως μην μας λέτε ότι τέτοιες εξτρεμιστικές ενέργειες είναι η έκφραση ενός ‘δίκαιου θυμού’ λόγω της ειδικής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», συνέχισε.
Οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού έχουν ξεκινήσει έρευνα για το επεισόδιο.
Στον ιστότοπο του «Ρωσικού Σπιτιού» αναφέρεται ότι οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες αναβάλλονται «για διοικητικούς λόγους» καθώς το κτίριο θα παραμείνει «προσωρινά κλειστό». Στη σελίδα του στο Facebook επίσης καταγγέλλει τα “fake news” της Δύσης όσον αφορά την κάλυψη του πολέμου και τις «ρωσοφοβικές επιθέσεις».
#Ukraine Another missile was spotted over Bila Tserkva, Kyiv Oblast pic.twitter.com/As09cDQjGq
— ᕕ( ᐛ )ᕗ (@DesiPepe) March 7, 2022
Κούβα: Σχεδόν 900 Ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν με πτήσεις τσάρτερ στη Μόσχα
Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ένα στέλεχος του αεροδρομίου του Βαραδέρο, ενός θερέτρου στα ανατολικά της Αβάνας, είπε στους δημοσιογράφους ότι 927 Ρώσοι επιβάτες πέταξαν την Κυριακή για τη Μόσχα και άλλοι 940 θα επιστρέψουν σήμερα στη χώρα τους.
«Φτάσαμε στις 25 Φεβρουαρίου, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τις διακοπές μας και δεν θα αποζημιωθούμε», διαμαρτυρήθηκε ο 48χρονος Αλεξέι Νεκράσεβιτς, που ταξίδεψε στην Κούβα μαζί με τη σύζυγό του. «Είναι κρίμα που έπρεπε να φύγουμε νωρίτερα, δεν ξεκουραστήκαμε αρκετά, αλλά τι να κάνουμε;» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα επίσημα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, 5.570 Ρώσοι τουρίστες αποκλείστηκαν στο νησί αφού οι ρωσικές εταιρείες Aeroflot, Azur Air και Nordwind διέκοψαν τις πτήσεις τους. Η Κούβα βασιζόταν στους Ρώσους επισκέπτες (146.151 το 2021) ώστε να δώσει ώθηση στον τουρισμό της, μια βασική πηγή συναλλάγματος, μετά την πανδημία.
Περίπου 15.000 Ρώσοι και 2.000 Ουκρανοί τουρίστες έχουν μπλοκαριστεί για τον ίδιο λόγο στη Δομινικανή Δημοκρατία. Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων δέχτηκαν να τους φιλοξενήσουν μέχρι να βρεθεί μια λύση για τον επαναπατρισμό τους.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, In.gr, Καθημερινή
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ