Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από βομβαρδισμό σε εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο

Το Κίεβο απαιτεί τον τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον των αμάχων

Parallaxi
ουκρανία-τουλάχιστον-13-νεκροί-μετά-από-892117
Parallaxi

Νέα τραγωδία στην Ουκρανία, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας που δέχεται την εισβολή της Ρωσίας για 12η μέρα, υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί, ενώ οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν πέντε άτομα.

Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην πόλη Μακαρίβ της Ουκρανίας, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους.

Κίεβο: Απαιτεί τον τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον των αμάχων

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι μια επιχειρηματολογία. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει» έγραψε στο Twitter.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα και το Νικολάεφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο κάλεσε τους ξένους ηγέτες να εξαναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει, όπως είπε, μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησαν πριν λίγο έναν τρίτο γύρο συνομιλιών στην Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax

Ρωσικό χτύπημα με πολλαπλούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη Νικολάεφ

Μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα της πόλης Νικολάεφ στη νότια Ουκρανία, έπληξαν ρίχνοντας οβίδες οι ρωσικές δυνάμεις.

Δείτε την στιγμή από τους βομβαρδισμούς:

Όπως αναφέρει το Skynews, το βίντεο γυρίστηκε 10 μίλια από το κέντρο της πόλης, ενώ ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας εκτίμησε πως πρόκειται για βομβαρδισμό πυροβολικού.

Η Ρωσία συνέχισε την επίθεσή της στο Νικολάεφ σήμερα, με τοπικούς αξιωματούχους να λένε την τελευταία ώρα ότι ρωσικά τανκς πυροβολούν το περιφερειακό αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Νικολάεφ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του.

Φορτηγό έπεσε στις πύλες της ρωσικής πρεσβείας στο Δουβλίνο

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο Δουβλίνο όταν ένα μεγάλο φορτηγό έπεσε στις πύλες της ρωσικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Οι αρχές συνέλαβαν έναν άντρα και επιβεβαίωσαν ότι το φορτηγό χτύπησε τις πύλες της πρεσβείας στην οδό Όργουελ στο νότιο Δουβλίνο.

Η πρεσβεία έχει γίνει πεδίο διαμαρτυριών τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί να διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή με άλλον τρόπο εκτός των εισαγωγών από τη Ρωσία, δήλωσε ο καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». «Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια. Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες. «Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.

Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.

Γερμανία: Οι πρόσφυγες του πολέμου θα μείνουν για καιρό

Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα χρειαστεί να παραμείνουν για καιρό στη Γερμανία, απαιτείται, επομένως, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη φιλοξενία τους.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι το πρωί είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 50.294 άτομα που ζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο, διευκρινίζεται, μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς στα σύνορα π.χ. της Πολωνίας δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, αλλά μόνο περιστασιακοί.

«Η κοινωνία μας, η χώρα μας, πρέπει να παραμείνει γενναιόδωρη σε αυτούς τους καιρούς», τόνισε ο κ. Χάιλ και αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγης αλλά και στην πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας. «Το θέμα θα απασχολήσει τη Γερμανία για πολύ καιρό και αφορά την ενσωμάτωση και την ισότιμη συμμετοχή. Οι καλές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η φροντίδα για τα παιδιά, η διδασκαλία της γλώσσας κλπ είναι βασικά στοιχεία», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ με επιστολή του προς τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, διερευνά αν υπάρχουν κρατικά κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις νέες ανάγκες. Οι δήμοι και οι κοινότητες με τη σειρά τους έχουν ήδη ζητήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις, αλλά και ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων στα κρατίδια.

Συνεδρίαση του ΣΑ αργότερα σήμερα για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι τρέχουν προς τα σύνορα.

Καναδάς: Νέες κυρώσεις εις βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόκειται για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες.

«Ο Καναδάς ανακοινώνει νέες κυρώσεις εναντίον 10 ατόμων που κρίνονται συνεργοί σε αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με το Βρετανό ομολόγο του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Τα ονόματα αυτών των ατόμων προέρχονται από μια λίστα που συνέταξε ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων «πρώην και νυν ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, ολιγαρχών και υποστηρικτών» της ρωσικής εξουσίας, είπε ο Τριντό.

«Οι κυρώσεις θα ασκήσουν αυξημένη πίεση» στη Μόσχα, «ιδιαίτερα τη στενή φρουρά» του Ρώσου προέδρου Πούτιν, διαβεβαίωσε.

Η Οτάβα έχει ήδη ανακοινώσει πρόσφατα, απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και κυρώσεις κατά δέκα ηγετών, δύο μεγάλων ρωσικών εταιρειών ενέργειας, της Rosneft και της Gazprom.

Ο Καναδάς ανακάλεσε επίσης το ειδικό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, επιβάλλοντας εισαγωγικούς δασμούς 35% σε προϊόντα από τις δύο χώρες.

Βρετανία: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο… αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση… και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών.

«Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

“Μπορεί αυτό να σκοτώσει;” Ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ, φορώντας κράνος, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την μη αποστολή αμυντικής βοήθειας από το Ισραήλ

Τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Ισραήλ να παράσχει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής, εξέφρασε ο Ουκρανός πρέσβης στη χώρα. Μάλιστα έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου, φορώντας ένα κράνος και ρωτώντας ρητορικά πώς ένας τέτοιος εξοπλισμός μπορεί να θεωρηθεί θανατηφόρος.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής Γκεργκέν Κορνίτσουκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες του Ισραήλ να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίλυση της εμπόλεμης σύρραξης, λέγοντας ότι αυτό αντιστάθμισε κάθε στρατιωτική βοήθεια που το Ισραήλ μπορούσε να έχει παράσχει.

Τη στιγμή που το Ισραήλ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιορίζεται προς το παρόν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους με τη Μόσχα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε πραγματοποιήσει το Σάββατο συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα.

«Όλοι πρέπει να κάνουν τα πάντα, ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσει αυτή η τρομερή ανθρώπινη τραγωδία, την οποία κανείς δεν πίστευε ότι θα βλέπαμε στην εποχή μας», είπε ο Μπένετ, ο οποίος έχει αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες για την τρίωρη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο.

«Ο πρωθυπουργός είπε χθες (σ.σ. Κυριακή) ότι ακόμη και αν υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα επιτυχίας, θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί ειρήνη», δήλωσε ο Κορνίτσουκ , μιλώντας στα αγγλικά, στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είχε ένα ανεκπλήρωτο αίτημα για ισραηλινά προστατευτικά γιλέκα και κράνη, ένα από τα οποία τοποθέτησε στο κεφάλι του καθώς μιλούσε.

«Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς μπορείς να σκοτώσεις με αυτό το πράγμα; Αυτό απλά δεν είναι δυνατό. Επομένως, δεν ξέρω τι φοβούνται αυτοί οι άνθρωποι. Για να παρέχουν προσωπική ασφάλεια στους Ουκρανούς… αυτό είναι το πιο απλό πράγμα που μπορούν να κάνουν», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.

Ίσως να γίνει δυσκολότερη η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία κατά τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός των Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν

Η Αμερικανίδα υφυπουργός των Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι ίσως να γίνει δυσκολότερη η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία κατά τις επόμενες ημέρες.

Κ. Καραμανλής: Χωρίς διόδια όλοι οι Ουκρανοί που μπαίνουν στην Ελλάδα

Με ανάρτησή του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής γνωστοποιεί ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο αποφάσισαν όπως όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας που εισέρχονται στην Ελλάδα να μην πληρώνουν διόδια, είτε στον Προμαχώνα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη οδική πύλη εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε κανέναν άλλο σταθμό του Εθνικού οδικού δικτύου.

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε τούτες τις ημέρες, αυτές τις ώρες της σκληρής δοκιμασίας», τονίζει ο κ. Καραμανλής.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα