Διεθνή

Τουρκία: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν

«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας».

Parallaxi
τουρκία-ανέλαβε-καθήκοντα-ο-νέος-υπου-1016295
Parallaxi

Αλλαγή σκυτάλης το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον Χακάν Φιντάν να αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας», δήλωσε ο Φιντάν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο Φιντάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προωθεί το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους.

Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ακολούθησε επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική και προστάτευσε τα συμφέροντα της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. «Παραδίδω τη σημαία του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έφερα για 8 χρόνια, 6 μήνες και 13 ημέρες, στον αδελφό μου Χακάν Φιντάν», πρόσθεσε.

Ο 55χρονος Φιντάν, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) από το 2010, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurryiet, βασικό θέμα στην ατζέντα του είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στην Ελλάδα, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στις 25 Ιουνίου, η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται βέβαιη. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αναμένεται να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς» σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρονται και οι άλλες προτεραιότητες του Φιντάν, όπως το ενταξιακό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία με δεδομένη την εισβολή στην Ουκρανία, το θέμα των F-16 με την Ουάσινγκτον, η αποστολή στρατευμάτων στο Κόσοβο, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες του κόλπου, η σχέση με την Αρμενία και η δραστηριότητα στη Συρία.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα