Διεθνή

Τουρκία: Ανησυχία για το νέο ρήγμα στην Προύσα – Μπορεί να δώσει σεισμό 7,3 βαθμών

Tο ρήγμα δείχνει να εξηγεί τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή της Προύσας το 1850 και το 1855

Parallaxi
τουρκία-ανησυχία-για-το-νέο-ρήγμα-στην-1124025
Parallaxi

Ρήγμα μήκους 95 χιλιομέτρων που ανακαλύφθηκε νότια της Θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία περνά ακριβώς από το κέντρο της Προύσας (εικόνα) και απειλεί να καταστρέψει την πόλη με σεισμό 7,3 βαθμών, προειδοποιούν τούρκοι γεωλόγοι.

Το νέο ρήγμα «Καϊάπα-Γενισεχίρ» βρίσκεται κοντά στον νότιο κλάδο του τόξου της Βόρειας Ανατολίας, δήλωσε στην εφημερίδα Akşam ο γεωλόγος Γκιουρόλ Σεΐτογλου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Journal of Structural Geology.

Ενδεχόμενη δόνηση θα μπορούσε να επηρεάσει και την Κωνσταντινούπολη, η οποία βρίσκεται βορειανατολικά της Προύσας σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.

Tο ρήγμα δείχνει να εξηγεί τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή της Προύσας το 1850 και το 1855, αναφέρει η ομάδα του.

Στους σεισμούς αυτούς φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε μόνο το δυτικό κομμάτι του νέου ρήγματος, ενώ το ανατολικό σκέλος συσσωρεύει τάσεις από τον τελευταίο σεισμό στην περιοχή το 1.400 μ.Χ.

Στους έξι αιώνες που έχουν περάσει το ανατολικό σκέλος έχει συσσωρεύσει συνολική μετατόπιση 5,5 μέτρων σε μήκος 55 χιλιομέτρων, κάτι που υποδεικνύει πιθανότητα σεισμού έως και 7,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων, ο δήμος της Προύσας ξεκίνησε έρευνα για τον κίνδυνο σεισμών σε συνεργασία με την Ιαπωνική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα