Διεθνή

Τουρκία για F-16: Δεν δεχόμαστε όρους, θα τα χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε

Ο όρος των ΗΠΑ προς την Τουρκία να μην πετούν τα F-16 πάνω από το Αιγαίο, δεν γίνεται δεκτός, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της χώρας

Parallaxi
τουρκία-για-f-16-δεν-δεχόμαστε-όρους-θα-τα-904079
Parallaxi

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τον όρο που φαίνεται (διότι την επιστολή δεν θα τη μάθουμε ποτέ επίσημα) να θέτουν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιούνται τα F-16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο, πηγές της ασφάλειας της χώρας λένε ένα «ηχηρό» όχι.

«Είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότητα κάτι τέτοιο. Η ελληνική πλευρά κάνει αυτό που κάνει πάντα. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν», ανέφεραν πηγές της τουρκικής ασφάλειας στην εφημερίδα Αksam, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, και συνέχισαν:

«Από την άλλη, η διαδικασία προχωρά θετικά. Υπάρχει 15ήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Δεν έχει γίνει καμία αντίρρηση μέχρι στιγμής. Δεν πιστεύουμε ότι θα έρθει κάποια αντίρρηση από εδώ και πέρα. Η διαδικασία φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί θετικά».

Τι αναφέρει η επιστολή του State Department προς το Κογκρέσο

Πληροφορίες που έφεραν στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι στην επιστολή του State Department προς τις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, αναφέρεται ότι τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πτήσεις πάνω από νησιά – υπερπτήσεις (overflights) – δεν είναι συμβατές με αυτόν τον όρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί ο συγκεκριμένος όρος, το State Department δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος. Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος όρος συνεχίσει να παραβιάζεται, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε διακοπή της υλοποίησης του προγράμματος προμήθειας των F-16 στην Αγκυρα, με βάση τις πολύ λεπτομερείς προβλέψεις της νομοθεσίας για τον έλεγχο στην παροχή εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.

Γεραπετρίτης: Μπορούμε να καθορίσουμε ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε χθες, Τρίτη (30/01), πως «μπορούμε να καθορίσουμε ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε: «Στην κυβέρνηση δεν πανηγυρίζουμε. Με σοβαρότητα, ευθύνη και λογοδοσία, προσπαθούμε πάντα το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον. […] Δεν θα μπούμε σε λογική ετεροκαθορισμού. Εμείς πράττουμε με συνέπεια το να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα όταν τίθεται ζήτημα τέτοιων προμηθειών. Είναι σαφής και ο πρωθυπουργός: Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα