Τουρκία: Περισσότερα από 25.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό
Ως την χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών χαρακτήρισε τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία ο ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.
ΟΗΕ: Η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία.
Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
“Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν”, είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την “εξαιρετική” και χαιρέτισε το “κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα”.
“Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή”, είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.
Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι “το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή”.
Προφανώς εννοούσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή: Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.
Ο 11ετής εμφύλιος στη Συρία, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, παραμένει το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί στην περιοχή στην πρόσφατη ιστορία.
Όπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.
Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα “δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα”.
Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.
Πέθανε μια 40χρονη γυναίκα που είχε απεγκλωβιστεί χθες έπειτα από 104 ώρες από τον σεισμό
Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.
Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.
“Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.
“Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη”, εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ.
Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες.
“Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της”, πρόσθεσε.
Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό.
Οι γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου.
Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία ξεπερνά ήδη τους 24.000.
Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο σε σχέση με τον πολύνεκρο σεισμό
Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.
Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.
Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.
Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν “γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό”.
Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.
Δύο γερμανικές οργανώσεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διάσωσης επικαλούμενες προβλήματα ασφαλείας
Δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέστειλαν σήμερα τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς.
Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.
“Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η θλίψη σιγά-σιγά μετατρέπεται σε οργή. Επομένως θα παραμείνουμε στην κοινή βάση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας για την ώρα”, είπε στο Ρόιτερς ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων της ISAR Στέφαν Μπάγερ προσθέτοντας ωστόσο ότι οι οργανώσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν άμεσα αν υπάρξουν ενδείξεις για επιζώντες.
Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αναφέρει συγκρούσεις στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε σήμερα την κατάσταση ασφαλείας επισημαίνοντας ότι έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα λεηλασιών.
Η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων επίσης ανέστειλε για λόγο σήμερα τις επιχειρήσεις της, αλλά έπειτα ξεκίνησε εκ νέου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ να γράφει στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης.
Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται από τις 7 Φεβρουαρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως.
Η Ελβετία έχει στείλει 87 ειδικούς και οκτώ σκύλους διασώστες για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει απεγκλωβίσει 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο βρέφη, από την Τρίτη που μετέβη στην περιοχή. Χθες εστάλη μια ακόμη ομάδα από 12 ελβετούς διασώστες.
Στην Αντιόχεια επιχειρεί ξανά η ελληνική ΕΜΑΚ – Αναζητούν επιζώντες στα ερείπια
Κλιμάκιο της ελληνικής ΕΜΑΚ σπεύδει περίπου πέντε χιλιόμετρα ΝΔ της Αντιόχειας, μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη επιζώντων στα χαλάσματα του καταστροφικού σεισμού. Νέα μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που διέλυσαν κυριολεκτικά την περιοχή του Καχραμαναράς.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, η ελληνική αποστολή έλαβε πληροφορίες ότι υπάρχουν επιζώντες κάτω από χαλάσματα σε ένα σημείο πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.
Οι Έλληνες διασώστες θα αναζητήσουν με τα μέσα που διαθέτουν πιθανούς επιζώντες κάτω από τα ερείπια και στη συνέχεια θα οργανώσουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Όπως όλοι γνωρίζουν, ο μεγάλος αντίπαλος των σωστικών συνεργείων είναι ο χρόνος που περνά, καθώς πλέον έχουν περάσει περισσότερες από 130 ώρες από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Στα θετικά είναι το γεγονός ότι ένα βρέφος μόλις δύο μηνών βγήκε από τα χαλάσματα έπειτα από 128 ώρες.
πηγή – in.gr
Μόνο το κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών έμεινε όρθιο στο ολοσχερώς ισοπεδωμένο Καχραμάνμαρας
Την ώρα που οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων του φονικού σεισμού σβήνουν, στην Τουρκία επικρατούν η θλίψη, η απόγνωση και η οργή.
One building standing in Kahramanmaras: The Chamber of Civil Engineers pic.twitter.com/tJAfA4whYb
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) February 10, 2023
Βουλευτές και υπουργοί του Ερντογάν αποδοκιμάστηκαν έντονα, νωρίτερα σήμερα (11/02) κατά την παρουσία τους στο Ντιγιάρμπακιρ. Αιχμή των εξοργισμένων πολιτών υπήρξε η καταλληλότητα των κτιρίων αλλά και οι πολεοδομικές «αμνηστίες» της κυβέρνησης στους εργολάβους, καθώς πολλά κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα κατά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Παρότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να βγάζουν ζωντανούς από τα ερείπια, πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, οι ελπίδες εξανεμίζονται.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, την ίδια ώρα, η ανάρτηση στο Twitter Τούρκου δημοσιογράφου, από την πόλη Καχραμάνμαρας, η οποία ισοπεδώθηκε ολοσχερώς από τον σεισμό. Ανάμεσα στα συντρίμμια, το μόνο κτίριο που στέκει όρθιο, είναι αυτό του Επιμελητηρίου των Πολιτικών Μηχανικών.
https://www.youtube.com/shorts/6w5rGjOMkXw
«Δε γνωρίζουμε πού θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών»
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Εσρά Γιλμαέρ μίλησε στο Mega για την ολική καταστροφή στη χώρα και τους χιλιάδες θανάτους μετά τη δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.
«Μεγάλη τραγωδία. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάτω από τα κτίρια. Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 50.000. Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα κτίρια που έπεσαν δεν έχουν περάσει από έλεγχο. Γι΄ αυτόν τον λόγο δεν είναι ασφαλή κτίρια. Δεν έχουν δώσει τα αληθινά έγγραφα γι΄ αυτά τα κτίρια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, «όλοι στην Τουρκία είναι πολύ στεναχωρημένοι και ο λαός εξαγριωμένος, γιατί χάσαμε πολλούς ανθρώπους, έχουμε πολλούς τραυματίες. Είναι πολλοί άνθρωποι που αγνοούνται και δε γνωρίζουμε σε τι αριθμό θα φτάσουν οι νεκροί. Οι διασώστες έφτασαν λίγο αργά. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι καλές. Χιονίζει και γι΄ αυτό υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους. Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις σε περιοχές με κατεδαφισμένα κτήρια. Τα περισσότερα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και ο κόσμος δεν μπορεί να μπει μέσα». Ο δημοσιογράφος κατέληξε σημειώνοντας ότι, «υπάρχει δυσκολία στην ευρύτερη περιοχή για να βρουν οι άνθρωποι πετρέλαιο, βενζίνη, γκάζι. Θα δούμε μέσα τους επόμενους δύο μήνες τι θα γίνει».
Τα συντρίμμια καταπλακώνουν διασώστες
Τη δραματική στιγμή που διασώστες καταπλακώνονται από τα συντρίμμια κτιρίου, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, καταγράφει βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Οι διασώστες, στην πόλη Χατάι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους στο σημείο, εγκλωβίζονται στα ερείπια.
Το βίντεο με τους Τούρκους διασώστες, οι οποίοι καταπλακώνονται την ώρα που αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια, πραγματικά κόβει την ανάσα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ωστόσο, οι διασώστες απεγκλωβίστηκαν σώοι, λίγη ώρα μετά την κατάρρευση του κτιρίου, από τους συναδέλφους τους.
Δραματική προσπάθεια διάσωσης αθλήτριας από την ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια – Ειδοποίησε με μήνυμα
Σε μια δραματική προσπάθεια διάσωσης στην Αντιόχεια της Τουρκίας η οποία ισοπεδώθηκε από το σεισμό, συμμετείχε η ΕΜΑΚ: Κατάφερε να διασώσει μια 24χρονη αθλήτρια, η οποία έστειλε μήνυμα μέσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σημείο όπου είναι εγκλωβισμένη.
Μαζί της βρίσκονται και άλλα άτομα, ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, πατέρας αγοριού που βρίσκεται εγκλωβισμένο μαζί με την αθλήτρια, κάλεσε το τηλέφωνο του παιδιού, με την κλήση να απαντάται.