Διεθνή

Τουρκία: Τουλάχιστον 93 συλλήψεις στο φετινό Pride parade

Παρά τις απαγορεύσεις, εκατοντάδες διαδηλωτές παρέλασαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

Parallaxi
τουρκία-τουλάχιστον-93-συλλήψεις-στο-φε-926135
Parallaxi

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές κουνώντας περήφανα τις σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου αψήφησαν και φέτος τις απαγορεύσεις για τη διεξαγωγή του ετήσιου Pride parade στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια της παρέλασης συνελήφθησαν τουλάχιστον 93 άτομα. Προτού ξεκινήσει η παρέλαση η αστυνομία απέκλεισε μεγάλο τμήμα του κέντρου, ώστε να την αποτρέψουν, αλλά οι εκατοντάδες συμμετέχοντες έκαναν απλά παράκαμψη και συνέχισαν προς άλλο σημείο της πόλης.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη Σμύρνη, όπου η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 48 άτομα κατά τη διάρκεια του τοπικού Pride, σύμφωνα με τους διαδηλωτές.  Ένα μήνα μετά τις τουρκικές εκλογές και την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα φοβάται για το τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ερντογάν είχε δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και στα queer άτομα αποκαλώντας τους δημόσια «διεστραμμένους». Επίσης είχε κατηγορήσει το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τους συμμάχους του πως τάσσονται υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν θα αποκτήσει ποτέ θέση στο ισλαμικό του κόμμα.

Εδώ και χρόνια το ετήσιο Pride parade στην Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρχές.Φέτος ο νέος περιφερειάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ είχε ήδη προαναγγείλει ότι δεν θα επιτρέψει εκδηλώσεις που «απειλούν την οικογένεια». Πολλές εκδηλώσεις που αφορούν τον λεγόμενο «μήνα υπερηφάνειας» με σκοπό την ευαισθητοποίηση έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ απαγορεύτηκαν συμπεριλαμβανομένου ενός πικνίκ και της προβολής μιας ταινίας.

Διεθνής Αμνηστία: Τροφοδοτούνται οι προκαταλήψεις

Συγκεκριμένα ο Κιουνεΐτ Γιλμάς, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επρόκειτο να κάνει εναρκτήρια ομιλία την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η προβολή της ταινίας, όταν βρέθηκε παγιδευμένος μέσα στο κτίριο. Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι αστυνομικοί απείλησαν να τον συλλάβουν μαζί με άλλους τρεις όταν θέλησαν να βγουν έξω από το κτίριο. Ο Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι η προβολή της ταινίας ήταν ενάντια στις «εθνικές και ηθικές αξίες» και θα μπορούσε να βλάψει τη δημόσια ειρήνη.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο 21χρονος ομοφυλόφιλος φοιτητής νομικής Μπεκίρ δήλωσε πως αντίθετα με προηγούμενα χρόνια ο ίδιος και ο σύντροφός του ζουν με τον φόβο πως ένα παράπονο για εκείνους από τους γείτονες μπορεί να οδηγήσει σε έφοδο της αστυνομίας. Οι διακρίσεις που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει πείσει το ζευγάρι να φύγει από τη χώρα.

«Με την κλιμάκωση της αντι-ΛΟΑΤΚΙ ρητορικής, η κυβέρνηση τροφοδότησε τις προκαταλήψεις και ενθάρρυνε τις αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες στη Τουρκία να δρουν με βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων», είχε δηλώσει πριν από την παρέλαση ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Νιλς Μουίζνιεκς.

Παρά τις συλλήψεις η φετινή παρέλαση υπερηφάνειας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο χωρίς συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγές DW/ Reuters/ dpa/ Afp

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα