Τραμπ: Απονέμει χάρη σε ισοβίτη, κάνει «δώρο» το TikTok στον Μασκ και απειλεί με δασμούς την Ε.Ε
Οι πρώτες κινήσεις μετά την επιστροφή στον Λευκό Οίκο προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις
Ο Ρος Ούλμπριχτ, καταδικασμένος το 2015 σε ισόβια κάθειρξη, είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομες εμπορικές δραστηριότητες και ηθική αυτουργία σε πέντε φόνους. Ο ιστότοπός του, που δημιουργήθηκε το 2011, διευκόλυνε την πώληση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, πριν κλείσει από το FBI το 2013.
Ο Τραμπ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social:«Μόλις τηλεφώνησα στη μητέρα του Ρος Ούλμπριχτ για να της ανακοινώσω ότι, προς τιμή της και του Ελευθεριακού κινήματος, υπέγραψα πλήρη χάρη άνευ όρων στον γιο της».
Η υπόθεση του Ούλμπριχτ είχε αναδειχθεί σε κεντρικό θέμα για τους ελευθεριακούς κύκλους, οι οποίοι θεωρούσαν τη φυλάκισή του επίθεση στις αρχές της ελεύθερης αγοράς. Τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ είχε δεσμευτεί στο συνέδριο του Ελευθεριακού Κόμματος ότι θα φρόντιζε για την αποφυλάκισή του.
Η χάρη στον Ούλμπριχτ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο Τραμπ είχε επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στο ζήτημα του νόμου και της τάξης, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για επιείκεια απέναντι στο έγκλημα. Παρά τις δηλώσεις αυτές, η απόφασή του να χαρίσει έναν καταδικασμένο για σοβαρά εγκλήματα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνέπεια των πολιτικών του θέσεων.
Απειλεί με δασμούς και την ΕΕ
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών».
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες — στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Προτού επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων —πετρελαίου και αερίου— από τις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε επίσης προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων για το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον έναντι των Βρυξελλών, ενώ είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς τους για τις ενισχύσεις από τη μια και την άλλη πλευρά των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).
«Αν το θέλει, ας το πάρει»: Ο Τραμπ δίνει το… Tik Tok στον Μασκ – Γιατί αντιδρά η Κίνα
To TikTok, των εκατομμυρίων χρηστών, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα υποστήριζε την εξαγορά του TikTok από τον Έλον Μασκ, εφόσον ο επικεφαλής της X, της Tesla και της SpaceX το επιθυμεί.
«Θα ήμουν υπέρ, αν θέλει να την αγοράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως οποιοσδήποτε αγοραστής θα πρέπει να παραχωρήσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της άδειας λειτουργίας της πλατφόρμας στη χώρα.
Στον αντίποδα, η Κίνα, όπου εδρεύει η ByteDance, έχει εκφράσει την αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και την εξαγορά εταιρειών πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ένα ανοιχτό, δίκαιο και μη διακριτικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται πως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αναστέλλει την ισχύ της απαγόρευσης του TikTok για 75 ημέρες, δίνοντας περιθώριο για πιθανή εξαγορά.
Το TikTok, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για πάνω από 12 ώρες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, επανήλθε online μετά την καθυστέρηση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος, σκορπίζοντας χαρά στους εκατομμύρια χρήστες.
Παράλληλα, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδέσει το μέλλον του TikTok με την επιβολή δασμών στην Κίνα. «Αν θέλουμε να κάνουμε μια συμφωνία για το TikTok και είναι καλή, αλλά η Κίνα δεν την εγκρίνει, θα μπορούσαμε να επιβάλουμε δασμούς», δήλωσε ο πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει όλα τα πιθανά μέσα πίεσης.
Στήριξη από τον Μασκ και πιθανές εξελίξεις
Ο Έλον Μασκ, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, έχει ήδη εμπλακεί στη δημόσια συζήτηση για το TikTok, αναφέροντας την ανάγκη για αλλαγή. Σε σχόλιό του στην πλατφόρμα X, επεσήμανε την ανισορροπία που δημιουργείται από τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ, τη στιγμή που η Κίνα αποκλείει τις αμερικανικές πλατφόρμες μέσω του Great Firewall.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg και τη Wall Street Journal, η Κίνα συζητά την πιθανότητα πώλησης μέρους της αμερικανικής εκδοχής του TikTok στην X του Μασκ. Ωστόσο, η ByteDance έχει επανειλημμένα τονίσει ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να παραβιάσει την κινεζική νομοθεσία περί «εξαγωγής τεχνολογίας», καθώς περιλαμβάνει την πώληση του αλγορίθμου της εφαρμογής.
Η υπόθεση του TikTok αποτελεί μόνο μία από τις πολλές ενδείξεις για την προσέγγιση του Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Παρά την προεκλογική του ρητορική για σκληρή στάση, ο νέος πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Τραμπ έκανε λόγο για «νέο σημείο εκκίνησης» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η συμμετοχή του Κινέζου αντιπροέδρου Χαν Τζενγκ στην ορκωμοσία του υπογραμμίζει την επιθυμία του Πεκίνου για διάλογο.