Τριακόσιες χιλιάδες θεατές είδαν τον Κυματοθραύστη του Damien Jalet

Ένα κομμάτι για εννέα χορευτές σε πρωτότυπη μουσική του Koki Nakano

Parallaxi
τριακόσιες-χιλιάδες-θεατές-είδαν-τον-718550
Parallaxi
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Damien Jalet (@damienjalet)

Όσο η Γαλλία βρίσκεται σε δεύτερο lockdown, ο πολιτισμός της αποδεικνύει πως είναι ζωντανός.

Ο Κυματοθραύστης (Βrise-Lames) σε χορογραφία του Damien Jalet, προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες για πρώτη φορά στην γαλλική τηλεόραση συγκεντρώνοντας σχεδόν 300.000 θεατές, με τον ίδιο να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο κοινό.

Ο Κυματοθραύστης ανήκει στην παραγωγή του “Créer aujourd’hui” της Εθνικής Όπερας του Παρισιού την οποία οραματίστηκε η Aurélie Dupont και πρόκειται για ένα κομμάτι για εννέα χορευτές σε πρωτότυπη μουσική του Koki Nakano, ενώ ο εξαιρετικός φωτισμός ανήκει στη Fabiana Piccioli.

Η χορογραφία που φέρει και την ελληνική πινελιά του βοηθού χορογράφου, Αιμίλιου Αράπογλου, θα λέγαμε πως είναι εμπνευσμένη από την εποχή και την πανδημία, καθώς απεικονίζει κύματα κίνησης που εξαπλώνονται σαν να μεταδίδονται.

Σύμφωνα με τον Damien Jalet σύντομα ο Κυματοθραύστης θα μπορεί να προβληθεί και σε χώρες εκτός Γαλλίας, ζητώντας από τους θαυμαστές του να κάνουν λίγη υπομονή.

Η ιστορία πίσω από την τηλεοπτική προβολή

Τον Ιούνιο του 2020, η Aurelie Dupont, διευθύντρια του The Paris Opera Ballet, αντιμετώπισε τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης του Covid 19. Η σεζόν 2019-2020 επηρεάστηκε πολύ από την κρίση και έτσι η ίδια αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον αβέβαιο χρόνο για να ανακαινίσει τα δύο κύρια στάδια της Όπερας του Παρισιού. Την ίδια ώρα, αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει μια σειρά από παραστάσεις σε μια σκηνή χτισμένη ακριβώς πάνω από το σημείο της ορχήστρας της Όπερας Garnier. Ένα από αυτά τα προγράμματα ονομάστηκε “Create Today”.

Τέσσερις σύγχρονοι χορογράφοι (Sidi Larbi Cherkaoui, Tess Voelker, Medhi Kerkouche και Damien Jalet) κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι για τους χορευτές της Όπερας, δουλεύοντας με τις πολύ περιορισμένες τεχνικές συνθήκες που προσφέρει αυτή η νέα σκηνή και με περιορισμένο χρονικό διάστημα για να συλλάβουν και να εκτελέσουν τη νέα δημιουργία.

Έτσι, ο Damien Jalet δημιούργησε τον Κυματοθραύστη. Δυστυχώς, το δεύτερο γαλλικό lockdown τέθηκε σε εφαρμογή μόλις 5 ημέρες πριν από την πρεμιέρα. Η παράσταση όμως, μαγνητοσκοπήθηκε από ένα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο και είχε ως αποτέλεσμα μια ταινία σε σκηνοθεσία της Louise Narboni σε στενή συνεργασία με τον Jalet.

Ποιος είναι ο Έλληνας συνεργάτης του Damien Jalet

Ο χορευτής και χορογράφος Αιμίλιος Αράπογλου συνεργάζεται αρκετά χρόνια με τον Damien Jalet. Είναι απόφοιτος της ΚΣΟΤ όπου σπούδασε κλασικό, μοντέρνο και σύγχρονο χορό καθώς και ιστορία της τέχνης, της μουσικής και του χορού. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες και πλέον ζει μόνιμα στο εξωτερικό.

Με τον Damien Jalet, συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων στην ταινία «Train Train» σε σκηνοθεσία Benjamin Seroussi και μουσική του Koki Nakano.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα