Βόρεια Γάζα: Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική καταστροφή – Στο στόχαστρο νοσοκομεία

Οργιάζουν οι μεταδοτικές ασθένειες

Parallaxi
βόρεια-γάζα-άνευ-προηγουμένου-η-ανθρω-1080941
Parallaxi

Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Γάζα, με τα νοσοκομεία να έχουν μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το Αλ Κουντς λόγω έλλειψης καυσίμων ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το Αλ Σίφα που συνεχίζει να είναι περικυκλωμένο από τον ισραηλινό στρατό.

Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι ακόμα και τραυματίες προσπαθούν να φύγουν προς τα νότια, χωρίς πρόσβαση σε βασικές προμήθειες.

Εικόνες που θυμίζουν τη Νάκμπα – την αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948 – κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ όσο οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις στη Γάζα – παρά τη διεθνή πίεση – χωρίς ωστόσο να φαίνεται να έχει ένα ρεαλιστικό σενάριο απεμπλοκής.

Οργιάζουν οι μεταδοτικές ασθένειες στα νοσοκομεία της Γάζας

Η γιατρός Alice Rothchild, από την οργάνωση Jewish Voice for Peace, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει τίποτα αισιόδοξο για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας.

«Ένα σύγχρονο νοσοκομείο του 21ου αιώνα χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια για να χρησιμοποιεί όλα τα όργανα και τον εξοπλισμό του. Χωρίς καύσιμα, ακόμη και οι ηλεκτρογεννήτριες και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν», σημείωσε η ίδια.

«Σκεφτείτε το προσωπικό των νοσοκομείων. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, τραυματισμένο. Πολλοί από αυτούς αρρωσταίνουν επειδή υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες που πλέον οργιάζουν», είπε.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Μπορεί να πεθάνουν αργά με σήψη, μόλυνση ή γάγγραινα. Και κάποιοι θα πεθάνουν ξαφνικά, όταν ο αναπνευστήρας τους σταματήσει να λειτουργεί», πρόσθεσε.

Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Τρεις νοσοκόμες έχουν σκοτωθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Το νοσοκομείο Kamal Adwan της βόρειας Γάζας αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του, καθώς η κύρια γεννήτρια του έμεινε από καύσιμα λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού.
  • Ισραηλινές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αναφορές για έκρηξη στην Καλκίλια και συγκρούσεις στη Ναμπλούς.
  • Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους μαχητές στην πολιορκημένη περιοχή της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
  • Έξι έως επτά φιλο-ιρανοί μαχητές φέρονται να σκοτώθηκαν μετά από χτύπημα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Fox News που επικαλείται πηγή του Πενταγώνου.
  • Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.
  • Περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί αναφέρθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα κοντά στο Χαν Γιουνίς, καθώς τα νοσοκομεία της Γάζας στενάζουν από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών και την έλλειψη ιατρικού υλικού και καυσίμων.

«Ο πόλεμος στη Γάζα είναι και δικός σας», λέει ο Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους».

«Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε για ακόμα μία φορά στον ισχυρισμό ότι για τον θάνατο των αμάχων στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς η οποία «φτιάχνει τούνελ κάτω από παιδικά κρεβάτια» και «επιτέθηκε στα καραβάνια των Παλαιστινίων που έφευγαν για τον Νότο».

Πηγές: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα