Διεθνή

Βόρεια Βρετανία: Μέγα τσουνάμι εξολόθρευσε τον «λίθινο» πληθυσμό της

Κύματα που έφταναν σε ύψος τα 22 μέτρα, κατέστρεψαν τη Σκωτία πριν 8.000 χρόνια

Parallaxi
βόρεια-βρετανία-μέγα-τσουνάμι-εξολόθ-1105075
Parallaxi

Ένα μέγα-τσουνάμι με γιγάντια κύματα που έφταναν σε ύψος τα 22 μέτρα βύθισε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Ευρώπης πριν από 8.000 χρόνια και εξολόθρευσε τον πληθυσμό της Βρετανίας της Λίθινης Εποχής της Βρετανίας.

Το τεράστιο τσουνάμι προκλήθηκε από μια υποβρύχια κατολίσθηση γνωστή ως κατολίσθηση Storegga κοντά στη Νορβηγία και συμπίπτει με μια εποχή που σημειώθηκε μεγάλη μείωση του πληθυσμού στη βόρεια Βρετανία, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη βόρεια Βρετανία υπήρχαν κοινότητες κυρίως παράκτιες και οποιοδήποτε τσουνάμι αυτού του μεγέθους εκτιμάται ότι κατέστρεψε αυτές τις κοινότητες εξοντώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που τα διαθέσιμα ευρήματα δείχνουν ότι κυμαινόταν πέριξ των χιλίων ατόμων.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των τοποθεσιών που κατοικούνται σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη έπεσε ξαφνικά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αιτία θεωρείται μια ταχεία πτώση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Quaternary Science» επισημαίνει ότι το τσουνάμι Storegga συμπίπτει με αυτή τη μαζική μείωση του πληθυσμού μεταξύ περίπου 8.120 και 8.175 ετών πριν. Η μαζική κατολίσθηση στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Νορβηγίας εκτόπισε 2400–3200 κυβικά χιλιόμετρα ιζήματος και μπορεί να προκάλεσε κύματα άνω των 20 μέτρων που χτύπησαν τη Σκωτία.

Συγκριτικά, το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 που σκότωσε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους έφτασε σε μέγιστο ύψος περίπου 51 μέτρων σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα