Διεθνή

Βρυξέλλες: Κατέληξε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης – Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του

Ακόμη 2 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση, αναζητούνται από τις αρχές

Parallaxi
βρυξέλλες-κατέληξε-ο-δράστης-της-τρομ-1070654
Parallaxi

Πέθανε τελικά ο δράστης της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης με 2 νεκρούς τουρίστες που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο δράστης – η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε- πυροβολήθηκε στο στήθος σε ένα καφέ, σε προάστιο της βελγικής πρωτεύουσας. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο της επίθεσης.

Ο δράστης πέθανε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ακόμη 2 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση, αναζητούνται από τις αρχές.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα