Ελλάδα

Γ.Γ. ΟΗΕ: Όλο και πιο απελπιστική η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κατάρρευση της "δημόσιας τάξης" μετά τη λεηλασία κέντρων βοήθειας.

Parallaxi
γ-γ-οηε-όλο-και-πιο-απελπιστική-η-κατάσ-1074533
Parallaxi

Εικόνα αρχείου 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για μια “όλο και πιο απελπιστική” κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ “ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις” εκεί.

“Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις”, σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κατάρρευση της “δημόσιας τάξης” μετά τη λεηλασία κέντρων βοήθειας

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και “βασικά είδη επιβίωσης”, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

“Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας”, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

“Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα”, τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε “πλήρη αποκλεισμό” στη Γάζα, αποκόπτωντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007. Μόνον 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μπορέσει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Ο Νετανιάχου “ρίχνει βέλη” στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε μία ανάρτηση στην οποία κατηγορούσε τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία Σιν Μπετ, γνωστή και ως Σαμπάκ, την Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών του Ισραήλ, για τις αδυναμίες ασφαλείας στις επιθέσεις της Χαμάς από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Την ανάρτηση αυτή στη συνέχεια διέγραψε.

Το γεγονός μεταδίδει ο Σπύρος Σιδέρης μέσω του ieidiseis. Παρακάτω όλα όσα αναφέρονται στο κείμενο με υπογραφή του κ. Σιδέρη:

“O Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ανακοίνωσή του στον λογαριασμό του στο Telegram, υποστήριξε ότι «οι ισχυρισμοί ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου είναι αβάσιμοι, αντίθετα, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση».

Σε ανακοίνωσή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι «αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ (Σαμπάκ) εκτίμησαν ότι η Χαμάς είχε εκφοβιστεί και ότι η ηρεμία είχε αποκατασταθεί». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επανειλημμένα παράσχει στον ίδιο και στην κυβέρνηση τις ίδιες πληροφορίες «μέχρι την τελευταία στιγμή του πολέμου».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο (28/10), απαντώντας στην ερώτηση αν «ανέλαβε την ευθύνη για τις διαδοχικές αποτυχίες», είπε ότι «υπήρξε μια τρομερή αδυναμία, θα διερευνηθεί μέχρι τέλους και όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό, αλλά όλα αυτά θα συμβούν μετά τον πόλεμο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του τέως Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, με ανάρτηση του στο Χ, γράφοντας «Ο Νετανιάχου πέρασε μια κόκκινη γραμμή απόψε. Ενώ οι στρατιώτες και οι διοικητές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πολεμούν γενναία τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αυτός προσπαθεί να τους κατηγορήσει αντί να τους στηρίξει».

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «οι προσπάθειες να αποφύγει την ευθύνη και να ρίξει την ευθύνη στο κατεστημένο ασφαλείας αποδυναμώνει τις IDF ενώ πολεμά τους εχθρούς του Ισραήλ» και καταλήγει την ανάρτηση του γράφοντας ότι «ο Νετανιάχου πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λόγια του».

Ωστόσο, πριν από λίγο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάλεσε όσα έγραψε για τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία Σιν Μπετ, γράφοντας στο Χ: «Έκανα λάθος. Πράγματα που είπα μετά τη συνέντευξη Τύπου, δεν έπρεπε να ειπωθούν και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Παρέχω πλήρη υποστήριξη σε όλους τους επικεφαλής των όπλων ασφαλείας. Ενισχύω τον Αρχηγό του Επιτελείου και τους διοικητές και τους στρατιώτες των IDF που βρίσκονται στο μέτωπο και μάχονται για την πατρίδα. Μαζί θα νικήσουμε!”.

Λίβανος: Οβίδα έπληξε αρχηγείο κυανόκρανων του ΟΗΕ (εκπρόσωπος)

Οβίδα έπληξε χθες Σάββατο την έδρα της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, στο δεύτερο παρόμοιο συμβάν αφού εντατικοποιήθηκαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Οβίδα έπληξε το εσωτερικό της βάσης» Νακούρα, ανέφερε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της FINUL στον Λίβανο, μέσω X (του πρώην Twitter). Διευκρίνισε πως δεν εξερράγη και δεν προκάλεσε θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές. Συμπλήρωσε πως οι κυανόκρανοι προσπαθούν να εξακριβώσουν από πού βλήθηκε.

«Ισραηλινή οβίδα διαπέρασε τσιμεντένιο τοίχο» του αρχηγείου της FINUL, στον νότιο Λίβανο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον λιβανέζικο στρατό υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα οι ανταλλαγές πυρών είναι πρακτικά καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Πάνω από 1.400 ισραηλινοί και ξένοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν από εκείνη την ημέρα στις επιθέσεις εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας και το υπουργείο Υγείας του θύλακα έκανε λόγο χθες για πάνω από 8.000 νεκρύς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.

Οι μισοί ήταν παιδιά.

Η FINUL ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως πολλές εγκαταστάσεις του υπέστησαν ζημιές «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες». «Καλούμε όλα τα μέρη (να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσερ.

Η έδρα των κυανόκρανων στον νότιο Λίβανο είχε ήδη χτυπηθεί από ρουκέτα τη 15η Οκτωβρίου.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές αρχές της ζήτησαν να εκκενωθεί αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας.

“Από σήμερα το πρωί, υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο”, προσθέτει σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του

Ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκεται σε πόλεμο κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

“Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε” τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας “και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

“Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε.

Το Ισραήλ θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες, οι άμαχοι πρέπει να μετακινηθούν νότια, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος

Το Ισραήλ θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους Παλαιστίνιους άμαχους να κατευθυνθούν προς μια, όπως την περιέγραψε, “ανθρωπιστική” ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Τις επόμενες μέρες “προγραμματίζουμε να αυξήσουμε πολύ το μέγεθος της βοήθειας” που θα κατευθυνθεί στη Γάζα από την Αίγυπτο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ελάντ Γκόρεν της Cogat, της υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που κάνει τον συντονισμό με τους Παλαιστίνιους.

“Έχουμε οριοθετήσει μια ανθρωπιστική ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στην περιοχή Χαν Γιούνις (…) ακόμη συνιστούμε ο άμαχος πληθυσμός που απομακρύνθηκε να πάει σε αυτήν την ζώνη”, δήλωσε σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Ο Γκόρεν δεν διευκρίνισε αν η ανθρωπιστική αυτή ζώνη είναι νέα ή αναφέρεται σε υπάρχουσα.

 Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Μπρούκλιν για να διαμαρτυρηθούν για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέβηκαν χθες, Σάββατο, στους δρόμους του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ, για να διαμαρτυρηθούν για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Μπρούκλιν, η μεγαλύτερη συνοικία της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 1,6 ως 2 εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, συγκλονίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ολονυχτίες υπέρ των Παλαιστινίων ή υπέρ του Ισραήλ.

Μαζική καθιστική διαμαρτυρία κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα διοργανώθηκε και από εβραϊκή οργάνωση της Νέας Υόρκης την Παρασκευή στον σταθμό Γκραντ Σέντραλ του Μανχάταν και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάλυσή της.

Χθες, Σάββατο, οργανώσεις είχαν καλέσει “να πλημμυρίσει το Μπρούκλιν” από ανθρωποθάλασσα για να “ζητήσει σαφώς την απελευθέρωση στη διάρκεια της ζωής μας όλων των Παλαιστινίων” που ζουν “υπό κατοχή για 75 χρόνια”, δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο 21χρονος Αμπντάλα Ακλ.

Η Νερντίν Κισουάνι, διοργανώτρια της διαδήλωσης, έβαλε στο στόχαστρο τους Αμερικανούς “πολιτικούς”, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το συμμαχικό Ισραήλ, όπως “ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, οι οποίοι έχουν και οι δύο δεσμευτεί για άνευ όρων υποστήριξη” του εβραϊκού κράτους.

Ο Άνταμς –δήμαρχος πόλης σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο μετά το Ισραήλ– έχει επανειλημμένως βεβαιώσει σε φιλοϊσραηλινές διαδηλώσεις ότι “η μάχη” του Ισραήλ είναι επίσης και μάχη της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο για την ακτιβίστρια Νερντίν Κισουάνι, οι ντόπιοι αιρετοί “δεν αντιπροσωπεύουν την πόλη της Νέας Υόρκης”, ένα μωσαϊκό πολλών πολιτισμών και θρησκειών.

Η αστυνομία δεν παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις, αλλά μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης και το AFPTV υπολόγισαν το πλήθος σε “χιλιάδες” διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με τα συνθήματα “Ελεύθερη Παλαιστίνη” και “Με όλα τα απαραίτητα μέσα”.

“Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας. Είμαστε ένα έθνος, αδέλφια, μία μουσουλμανική χώρα”, δήλωσε ο 23χρονος Νεοϋρκέζος Γιόνες Σαχάιλ.

Το πλήθος, το οποίο ξεκίνησε από το Μουσείο του Μπρούκλιν, έφτασε στη γνωστή γέφυρα του Μπρούκλιν, η οποία το συνδέει με το νησί του Μανχάταν και στην οποία η αστυνομία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία λόγω του κόσμου.

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΜ, Σπύρος Σιδέρης/ ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα