Διεθνή

Υεμένη: Εκρήξεις ξανά στη Σανάα – Πληροφορίες για νέα αμερικανοβρετανική επίθεση

Ο βομβαρδισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήρθε ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι με drone σε εμπορικά πλοία που συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

Parallaxi
υεμένη-εκρήξεις-ξανά-στη-σανάα-πληρ-1105942
Parallaxi

Πηγές ασφαλείας στην Υεμένη ανέφεραν ότι έγινε και νέο χτύπημα στην πόλη-λιμάνι της Υεμένης Σανάα που ελέγχεται από τους φιλοιρανούς αντάρτες Χούθι.

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε νωρίς το Σάββατο έναν ακόμη στόχο, μια ημέρα μετά τις πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η «επακόλουθη δράση» νωρίς το Σάββατο τοπική ώρα εναντίον μιας τοποθεσίας ραντάρ των Χούθι διεξήχθη από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Carney χρησιμοποιώντας πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk.

Την πρώτη ημέρα των επιδρομών την Παρασκευή επλήγησαν 28 τοποθεσίες και περισσότεροι από 60 στόχοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω επιδρομές.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προειδοποίησε την Παρασκευή τα πλοία υπό αμερικανική σημαία να απομακρυνθούν από περιοχές γύρω από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για τις επόμενες 72 ώρες καθώς οι Χούθι πρανήγγειλαν αντίποινα σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήρθε ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι με drone σε εμπορικά πλοία που συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

Λίβανος προς Δύση: Σταματήστε τα πλήγματα στην Υεμένη, ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Ο Λίβανος εξέφρασε το Σάββατο τη βαθιά ανησυχία του για τα στρατιωτικά πλήγματα από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και την Υεμένη, προειδοποιώντας ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει άμεσα για να σταματήσει τις ένοπλες ενέργειες στην περιοχή, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου σε δήλωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του X, «εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση και τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Υεμένης».

Το υπουργείο τόνισε τη σημασία της «μείωσης των εντάσεων, ανάσχεσης της κλιμάκωσης και χρήσης στρατιωτικής δράσης μέσω των συντονισμένων προσπαθειών της διεθνούς και περιφερειακής κοινότητας για τη στήριξη της σταθερότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας».

Το υπουργείο προειδοποίησε ότι «η αποτυχία αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών αυτής της κλιμάκωσης, της συνολικής και άμεσης παύσης της ισραηλινής επιθετικότητας και του πολέμου στη Γάζα, μπορεί να διευρύνει τον κύκλο που ξεκίνησε πρόσφατα, απειλώντας την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Το υπουργείο επανέλαβε ότι «μια δίκαιη και συνολική ειρήνη για το Παλαιστινιακό ζήτημα, βασισμένη σε ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας, είναι από μόνη της ικανή να επιτύχει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας».

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος, σε κοινή δήλωση από 10 χώρες, δήλωσε ότι «σε απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων, που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν και της Αυστραλίας, πραγματοποίησαν κοινά πλήγματα σύμφωνα με το εγγενές δικαίωμα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, εναντίον ορισμένων στόχων σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη».

Παρά τις επιθέσεις, το Πολιτικό Συμβούλιο της ομάδας των Χούθι διεμήνυσε ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει «νόμιμοι στόχοι» για τις δυνάμεις τους ως απάντηση στην «άμεση και δεδηλωμένη επιθετικότητά τους» στην Υεμένη.

Χούθι: Τα πλήγματα δεν θα μας σταματήσουν

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σε στρατιωτική βάση στη Σαναά σήμερα τα ξημερώματα, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ικανότητες των Χούθι να συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ από την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

Παράλληλα ο αξιωματούχος της οργάνωσης των ανταρτών Χούθι Νασρουλντίν Ανσαρουλάχ δήλωσε σήμερα στο δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από το τελευταίο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων των Χούθι στην Σαναά και δεσμεύτηκε για “ισχυρή και αποτελεσματική” απάντηση του σιιτικού κινήματος σε αυτό.

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καμία υλική ή ανθρώπινη απώλεια», δήλωσε.

Επίθεση με Tomahawk από το καταδρομικό USS Carney

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, στο στόχαστρο βρέθηκε αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σανάα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα. Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

«Το πλήγμα εξαπέλυσε το USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους Tomahawk» στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης που σχεδιάστηκε «για να περιορίσει τη δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ».

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα