Διεθνή

Eνημέρωση για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων επισκεπτών από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη

Προετοιμασία για χερσαία εισβολή στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Parallaxi
eνημέρωση-για-τον-επαναπατρισμό-149-ελλή-1067113
Parallaxi

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

Πηγή: Δ.Μάν./ AΠΕ- ΜΠΕ

Πάνω από 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα στις ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 256 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ 1.788 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/ ΤΦ

Προετοιμασία για χερσαία εισβολή στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις

Για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου από την Χαμάς αλλά και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση της σύρραξης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε για εκδίκηση μετά την επίθεση της Χαμάς.

Ο Ντάνι Ντάνον, μέλος της Κνεσέτ ή του κοινοβουλίου του Ισραήλ, είπε ότι έρχεται μια απάντηση κατά της Χαμάς.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε τους αμάχους, αλλά όταν κυνηγάμε τη Χαμάς θα είμαστε δυνατοί, θα είμαστε αποτελεσματικοί και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τους κυνηγήσουμε», είπε ο Ντάνον στο Al Jazeera.

Την ίδια στιγμη, ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε από τα σύνορα με τη Γάζα σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Επιβεβαιώνει την εμπλοκή του Λιβάνου ο ΟΗΕ

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο επιβεβαίωσε την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ το πρωί της Κυριακή απευθύνοντας έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είχε αρχίσει να «βράζει» πριν την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με την ομοβροντία ρουκετών χθες το πρωί. Ο στρατός του Λιβάνου έριξε δακρυγόνα σε στρατιώτες του Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών την περασμένη Παρασκευή και τώρα φαίνεται ότι παίρνει ανοιχτά το μέρος της Χαμάς.

Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

Πηγή: ieidiseis 

Δύο Ταϊλανδοί και ένας Καμποτζιανός σκοτώθηκαν κατά τη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ

Δύο Ταϊλανδοί και ένας Καμποτζιανός σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και σε μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης HAMAS, ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της κυβέρνησης των δύο αυτών ασιατικών αρχών.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Σρέτα Ταβισίν έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι πληροφορήθηκε από τον Ταϊλανδό πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ πως “δύο Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν στα επεισόδια βίας”.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων, αλλά πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης εργάζεται για την απομάκρυνση των υπηκόων του από το Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Καμποτζιανού φοιτητή που βρισκόταν στο Ισραήλ όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις χθες Σάββατο.

Πηγή: AΠΕ- ΜΠΕ

Ποιοι είναι οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα

Η Χαμάς, ή το «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης», ιδρύθηκε το 1987 κατά τη διάρκεια της πρώτης Παλαιστινιακής, Ιντιφάντα.

Με βάση ρεπορτάζ του Reuters, φέρεται να υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν και συμμερίζεται την ισλαμιστική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ιδρύθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920.

Διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, κόντρα σε δυνάμεις πιστές στο κίνημα της Φατάχ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη και ηγείται επίσης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Η κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς ακολούθησε τη νίκη της στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2006, την τελευταία φορά, που διεξήχθησαν.

Σύμφωνα, επίσης, με το Reuters, η Χαμάς κατηγόρησε τον Αμπάς για συνωμοσία εναντίον της, ενώ από την πλευρά του ο Αμπάς περιέγραψε αυτό, που συνέβη ως «πραξικόπημα».

Από τότε, υπήρξαν πολυάριθμα επεισόδια σύγκρουσης με το Ισραήλ, που συχνά περιλαμβάνουν ακόμη και επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, από τη Γάζα στο Ισραήλ και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς της Γάζας.

Η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και αντιτάχθηκε βίαια στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο που διαπραγματεύθηκαν το Ισραήλ και η PLO στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Έχει μια ένοπλη πτέρυγα, που ονομάζεται Ταξιαρχίες Izz el-Deen al-Qassam, η οποία έχει στείλει ένοπλους, αλλά και βομβιστές αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

Η Χαμάς χαρακτηρίζει τις ένοπλες δραστηριότητές της «ως αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής».

Πηγή: ieidiseis / Αρχική πηγή: Reuters 

Μαρτυρία Έλληνα: «Άρπαξαν οικογένειες με παιδιά από τα κρεβάτια τους»

Τις τρομακτικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι στο Ισραήλ περιέγραψε μιλώντας στον Alpha, ένας Έλληνας που ζει στο Τελ Αβίβ.

Ο Ιωνάθαν Ιατρού, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Radio Jerusalem, ανέφερε ότι οι εικόνες που έχει δει από χθες τον έχουν συγκινήσει, ενώ ανέφερε ότι 300 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες.

Ο ίδιος μίλησε για μια εισβολή που «τους έπιασε στον ύπνο», καθώς σημείωσε ότι χθες για το Ισραήλ ήταν μέρα γιορτής και «οι εισβολείς δεν σεβάστηκαν ούτε αυτό». «Άρπαξαν οικογένειες με παιδιά από τα κρεβάτια τους», υπογράμμισε.

Πηγή: Alpha 

Δεκάδες Ισραηλινοί στα χέρια της Χαμάς

Ομήρους κρατά έναν «σημαντικό αριθμό» Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, ενώ, μάλιστα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κόνρικους, μερικοί είναι ζωντανοί, ενώ άλλοι θεωρούνται ήδη νεκροί.

Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μεταξύ των συλληφθέντων, είπε.

Η Χαμάς λέει ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που συνελήφθησαν είναι κατά «πολλές φορές μεγαλύτερος» από δεκάδες και έχουν μεταφερθεί σε τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ευημερία τους και ότι το Ισραήλ θα «ξεκαθαρίσει τις διαφορές με όποιον τους βλάψει».

Πλάνα δείχνουν Ισραηλινούς να απομακρύνονται από τα σπίτια τους Υπάρχουν πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που υποτίθεται ότι δείχνουν Ισραηλινούς στα χέρια μαχητών της Χαμάς.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε και έχει επαληθευτεί από το BBC δείχνει ένα φορτηγό να περνά μέσα από πλήθη στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο φέρεται να μεταφέρει Ισραηλινούς ομήρους.

Ένα άλλο, γεωγραφικά τοποθετημένο στη Λωρίδα της Γάζας, δείχνει μια ξυπόλητη γυναίκα να σύρεται από το πίσω μέρος ενός φορτηγού με ματωμένα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη της.

Μερικοί όμηροι λέγεται ότι συνελήφθησαν σε ένα υπαίθριο πάρτι σε ένα προάστιο στην πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μάρτυρες είπαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι επιτιθέμενοι με μοτοσυκλέτες άρχισαν να πυροβολούν κατά των παρευρισκομένων, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν έχουν επαληθευτεί από το BBC, φαίνεται να δείχνουν μια γυναίκα που παρευρέθηκε στο πάρτι να απήχθη από δύο άνδρες.

Πηγή: ieidiseis 

Ο Ισραηλινός διοικητής Nimrod Aloni έπεσε στα χέρια της Χαμάς

Η Χαμάς κρατά δεκάδες αιχμαλώτους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο υποστράτηγος Nimrod Aloni, διοικητής της περιοχής της Γάζας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα τον οι άνθρωποι της Χαμάς τον απήγαγαν μέσα από το σπίτι του.

Η Χαμάς έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφία από τη στιγμή της σύλληψης του.

Ισραηλινές δυνάμεις αποτρέπουν επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών σε παράκτια περιοχή

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν σήμερα νέα επίθεση από πέντε Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

«Πεζοναύτες των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας) εντόπισαν πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν στην περιοχή της Ακτής Ζικίμ σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF. Οι IDF στόχευσαν τους τρομοκράτες και απέτρεψαν διείσδυση σε περιοχές αμάχων, πρόσθεσε ο ίδιος. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΤΦ/ AΠΕ- ΜΠΕ

Το Ισραήλ απομακρύνει κατοίκους από οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, λέει ο στρατός

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς έως τώρα.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε»

Πηγή: ΤΦ/ AΠΕ- ΜΠΕ

Πηγές: ieidiseis (με πληροφορίες και από Reuters), TΦ, Δ.Μάν. / ΑΠΕ- ΜΠΕ, Alpha 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα