Ζελένσκι-Ευρωπαίοι θυμίζουν ότι και η Ουκρανία πρέπει να έχει λόγο στη λήξη του πολέμου της με τη Ρωσία
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν θα αποδεκτεί καμία λύση προτού η χώρα του προσέλθει πρώτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φέρονται να δρομολογούν τον τρόπο που θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να βάλει στην «εξίσωση» και το Κίεβο.
Σήμερα, λοιπόν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες για το μέλλον της που θα επιτευχθούν από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, απουσία της. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Ευρώπη να πάρει θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι για τον τερματισμό του πολέμου, επιδιώκοντας να έχει περισσότερες συμμαχικές φωνές την ώρα που θα αποφασιστεί ουσιαστικά το μέλλον της χώρας. Σημειώνεται ότι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είδαν με καλό μάτι την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τραμπ με τον Πούτιν για την επίλυση του Ουκρανικού.
«Σήμερα είναι σημαντικό να μην πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο του Πούτιν, στο οποίο θέλει να κάνει τα πάντα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις διμερείς» (με τις ΗΠΑ), είπε χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ζελέσνκι στους δημοσιογράφους. Σχολιάζοντας τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν θεωρεί το τηλεφώνημα του στον Ρώσο πρόεδρο ως αντανάκλαση των προτεραιοτήτων της αμερικανικής κυβέρνησης και παραδέχθηκε ότι για τον ίδιο αυτό δεν ήταν ευχάριστο.
«Τίποτα δεν πρέπει να συζητηθεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» δήλωσε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, υποστηρίζοντας πως ο βασικός στόχος είναι μια συμφωνία διαρκούς ειρήνης, η οποία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης – με τη συμμετοχή της χώρας του και των Ευρωπαίων και με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για να μπει ένα τέλος στην τρίχρονη αιματοχυσία. Ο Τραμπ έκρινε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητεί το Κίεβο, αλλά είναι «κόκκινη» γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική». Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές» στην Ουκρανία.
Βολές και από τους Ευρωπαίους
Παράλληλα, Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης με σαφήνεια να έχει κρίσιμο ρόλο το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Ουκρανικού.
Μεταξύ αυτών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι «στο επίκεντρο» οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας. Δεν μπορούν να υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις χωρίς να βρίσκεται η Ουκρανία «στο επίκεντρο», δήλωσε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Και πρόσθεσε: «Είναι πράγματι σημαντικό να είναι η Ουκρανία στην πιο ισχυρή δυνατή θέση είτε αυτό αφορά τις συζητήσεις, είτε αυτό αφορά τις συνεχιζόμενες μάχες».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, έβαλε στο «παιχνίδι» και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην πλάτη των Ουκρανών και των Ευρωπαίων προορίζεται να αποτύχει, προειδοποίησε η Κάγιας από τις Βρυξέλλες. «Καμία συμφωνία στην πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει, οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειάζεται επίσης τη συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ευρώπης», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Κάθε εσπευσμένη λύση είναι μια βρόμικη συμφωνία σαν αυτή που έχουμε ήδη δει, στο Μινσκ, για παράδειγμα». Η Κάγιας αναφερόταν στις συμφωνίες του Μινσκ πριν από δέκα χρόνια για εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία παραβιάσθηκε αναρίθμητες φορές μέχρι τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Μάλιστα, η Κάγιας δεν δίστασε να κάνει συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ. Αυτή η «στρατηγική του κατευνασμού», που παραπέμπει σε αυτό που συνέβη με την Τσεχοσλοβακία, «δεν λειτουργεί», είπε επίσης η Κάλας καταγγέλλοντας τις υποχωρήσεις που έγιναν προς την Μόσχα πριν καν την έναρξη των συνομιλιών. «Πιστεύω, ξέρετε, ότι αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, ο παραλληλισμός που μπορούμε να κάνουμε είναι με το 1938», είπε αναφερόμενη στο σύμφωνο του Μονάχου των δυτικών δυνάμενων με τον Χίτλερ. «Γιατί δεν τους δίνουμε ό,τι θέλουν πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;».
Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στη Μόσχα πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποκλείοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αποδεχόμενοι ότι η χώρα θα έπρεπε να χάσει μέρος της επικράτειάς της, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους. Και η Γαλλία αποδοκίμασε την προσέγγιση του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας –και αυτή– την απώλεια των ουκρανικών εδαφών και τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας.
Μπορεί να ξαναμιλήσουν…
Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν για πάνω από μία ώρα χθες, Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, από τότε που ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν δώσει την εντολή για την εισβολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σήμερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Τραμπ μπορεί να συνομιλήσουν ξανά τηλεφωνικά πριν από τη συνάντηση τους. Το RIA επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Σήμερα το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τη θέση του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι γίνονται προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.
Πηγή: Εφ.Συν.