Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούτσα- Εντοπίστηκαν 410 πτώματα
Εκατοντάδες κάτοικοι του Κραματόρσκ εγκαταλείπουν την πόλη, φοβούμενοι μια επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.
Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ωμότητες εναντίον αμάχων στην Μπούτσα
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.
«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.
Ντράγκι: Άναυδοι από τις εικόνες της πόλης Μπούτσα
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».
Η Ουκρανία ζητεί έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επισκεφθεί τους μαζικούς τάφους στη Μπούτσα, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία.
Το εν λόγω αίτημα έρχεται καθώς ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η ανακάλυψων των τάφων αυτών, η οποία έγινε όταν τα ουκρανικά στρατεύματα ανέκτησαν την περιοχή και οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονταν – θα μπορούσαν «να χαρακτηριστούν μόνο ως γενοκτονία».
Καταδίκη των φερόμενων επιθέσεων εναντίον αμάχων υπήρξε και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές χώρες να απαιτούν έρευνες και απόδοση ευθυνών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα κάποιων φωτογραφιών από τη Μπούτσα.
Ρωσικό υπ. Άμυνας: Αρνείται τις μαζικές δολοφονίες αμάχων στη Μπούτσα – Χαρακτηρίζει «προβοκάτσια» τις φωτογραφίες
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι αρνείται τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούτσα, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ifax, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες όλες οι μονάδες του έφυγαν από τη Μπούτσα στις 30 Μαρτίου. Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια» όλες τις φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία.
Εκατοντάδες κάτοικοι του Κραματόρσκ εγκαταλείπουν την πόλη, φοβούμενοι μια επίθεση των ρωσικών δυνάμεων
Εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν σήμερα από την πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η περιοχή αυτή θα δεχτεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι επιβιβάστηκαν στα τρένα από τον σταθμό αυτής της πόλης που ελέγχεται από το Κίεβο.
Η αναχώρηση έγινε με τη βοήθεια εθελοντών, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, εκτός από τη θλίψη, την παραίτηση και το άγχος των κατοίκων.
«Στέλνω τα παιδιά μου στα δυτικά, σε ασφαλές μέρος, όπως όλος ο κόσμος», είπε ο Αντρέι, η σύζυγος και οι κόρες του οποίου ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Λβιβ. «Πολλοί έχουν ήδη φύγει. Εδώ και δυο-τρεις μέρες, οι οικογένειές μας φεύγουν, εμείς οι άνδρες μένουμε (…) η κατάσταση είναι άσχημη», εξήγησε.
Η Ρωσία ανακοίνωσε στα τέλη της εβδομάδας ότι θέλει «να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.
Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ είπε σήμερα ότι αυτή η ουκρανική περιφέρεια βομβαρδίζεται ολοένα και εντονότερα και η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις ώστε να προσπαθήσει να την καταλάβει ολόκληρη.
Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, το Κραματόρσκ είχε βομβαρδιστεί, ιδίως η περιοχή του αεροδρομίου. Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούσε ηρεμία αλλά την προηγούμενη νύχτα ακούστηκαν τέσσερις εκρήξεις, από βόμβες ή πυραύλους, στα προάστια, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι.
Γύρω στις 18.00 ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, όπως συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα. «Τα παιδιά έφυγαν, εμείς πρέπει να μείνουμε πίσω με τον σύζυγό μου για να φροντίσουμε τη μητέρα μου» είπε η Σβετλάνα, μια 50χρονη εθελόντρια που βοηθούσε το πλήθος στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα. «Τις τελευταίες ημέρες, ο σταθμός είναι γεμάτος καθημερινά (…) Κυκλοφορούν φήμες ότι κάτι φριχτό θα συμβεί εδώ», πρόσθεσε.
Κυρ.Μητσοτάκης: Οι δράστες των εγκλημάτων κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας
Τον αποτροπιασμό του «για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα», εκφράζει με ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως μάλιστα επισημαίνει: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».
Γερμανία: Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει τη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
«Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, η Λάμπρεχτ είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Καθημερινή