Διεθνή

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο – Σολτς: Νέες κυρώσεις μετά την σφαγή στην Μπούτσα

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα στην Μπούτσα ζητά ο γγ του ΟΗΕ.

Parallaxi
βομβαρδισμοί-στο-χάρκοβο-σολτς-νέες-898991
Parallaxi

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα ο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν αριθμό ατόμων, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

«Το απόγευμα, οι κατακτητές βομβάρδισαν την περιφέρεια Σλομπίντσκι του Χαρκόβου», ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης Ολέχ Σινιεχούμποφ.

«Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των πολιτών. Μέχρι στιγμής υπάρxoυν 23 θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι νεκροί.

Ένας νεκρός και 15 τραυματίες από βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ μέσω του Telegram.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας έφηβος 15 ετών.

Την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία προανήγγειλε ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είπε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους», ανέφερε ο Σολτς. «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα στην Μπούτσα ζητά ο γγ του ΟΗΕ

antonio-gkuteres.jpg

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούκα, την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούκα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούκα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Βασίλκιβ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην κωμόπολη Βασίλκιβ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χτυπήθηκε ένα κέντρο αεροπορικής διοίκησης που είχε ήδη καταστραφεί ενώ τραυματίστηκαν ορισμένοι πολίτες σε ένα κοντινό κολέγιο. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν ο αριθμός των τραυματιών.

Η Βαρσοβία καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία στη διερεύνηση των “εγκλημάτων” που διαπράχθησαν στην Μπούτσα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα.

«Η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αποκαλύπτει τις βάρβαρες ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Ράου προεδρεύει για φέτος στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.

«Προτρέπω τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε αυτά τα εγκλήματα να ερευνηθούν καταλλήλως», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην Μπούτσα ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι εικόνες των νεκρών ήταν «γροθιά στο στομάχι».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε την κατηγορία και είπε ότι όλες οι φωτογραφίες και τα πλάνα με τα πτώματα ήταν «άλλη μια προβοκάτσια» των Ουκρανών.

Μπ. Τζόνσον: «Εγκλήματα πολέμου» οι επιθέσεις κατά αμάχων σε Μπούτσα και Ιρπίν

mporis-tzonson.jpg

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

Να διενεργηθεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα ζητεί η Μαδρίτη

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η ισπανική κυβέρνηση για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα