Δικαστική απόφαση για Airbnb στη Χαλκιδική ανοίγει το δρόμο για νέες αγωγές
Τι ακριβώς συνέβη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσα από τη πλατφόρμα AirBnb ακολουθεί τη δικαστική οδό.
Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή εναντίον ενός ιδιοκτήτη, με την ενάγουσα να επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας, ο οποίος ανέφερε ότι “έκαστος ιδιοκτήτης διηρημένης ιδιοκτησίας εν τη οικοδομή, έχει απόλυτον δικαίωμα κυριότητος και πάσας τας εκ της κυριότητος εξουσίας και δη ενδεικτικώς, χρήσεως, εκμεταλλεύσεως, υποθηκεύσεως και εν γένει εκποιήσεως της διηρημένης ιδιοκτησίας του υπό τον όρον όπως μη παρενοχλούνται τα συνολικά και κατ’ ιδίαν δικαιώματα των λοιπών ιδιοκτητών και μη τίθενται εν κινδύνω η ασφάλεια, η στερεότης, η ευπρέπεια και υγιεινή του κτιρίου και των εν αυτή κατοικούντων…”.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι τα «καυτά» ακίνητα στη Θεσσαλονίκη – Πόσα AirBnB υπάρχουν
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή», πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση εξοχικής κατοικίας (βίλας) στη Χαλκιδική.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο υποχρέωσε την ιδιοκτήτρια του εν λόγω ακινήτου, που βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών, να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας, απειλώντας μάλιστα με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης. Παράλληλα, την υποχρέωσε να καταβάλει 4.400 ευρώ στα κοινόχρηστα για τις παραβιάσεις του κανονισμού και των όρων της σύστασης του οικιστικού συγκροτήματος. Διατάσσει, μάλιστα, ακόμα και την τοποθέτηση κλειδαριάς ασφαλείας στον πίνακα ελέγχου της πισίνας!
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει πυροδοτήσει πλήθος σχετικών αγωγών από συνιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι παραπέμπουν στη σχετική δικαστική απόφαση και βασίζονται στη χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μεγάλο παράπονο των επισκεπτών που νοικιάζουν Airbnb στο κέντρο Θεσσαλονίκης
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της Χαλκιδικής κατέληξε στα Δικαστήρια μετά από αγωγή των άλλων ιδιοκτητών στο συγκρότημα κατοικιών που έκαναν λόγο για κατάχρηση των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών, ενόχληση από τις δραστηριότητες και συχνή εναλλαγή των φιλοξενουμένων/πελατών της ενοικιαζόμενης κατοικίας.
Πηγή: Καθημερινή, kathimerini.gr