Ελλάδα

Δικηγορική εταιρεία εισηγήθηκε στο ΣτΕ κατάργηση του δακτυλίου Αθήνας

Τονίζει ότι με το σύστημα «μονά-ζυγά» κυκλοφορούν παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα

Parallaxi
δικηγορική-εταιρεία-εισηγήθηκε-στο-σ-836093
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του μέτρου του δακτυλίου που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο κέντρο της Αθήνας.

Την αίτηση έχει υποβάλει δικηγορική εταιρεία, η οποία ζητεί την κατάργηση του δακτυλίου και να υπάρξει εξαίρεση για τα αυτοκίνητα των δικηγόρων που έχουν τα γραφεία τους μέσα στην περιοχή του δακτυλίου, όπως εξαιρούνται εκείνα των ιατρών, των φυσικοθεραπευτών, των ΑΜΕΑ, των μόνιμων κατοίκων, τα ΤΑΞΙ, τα EURO 5 και EURO 6 οχήματα κ.λπ.

Ο λόγος που οδήγησε τη δικηγορική εταιρεία να στραφεί κατά της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζονται τα όρια του δακτυλίου και οι εξαιρέσεις από τις 25 Οκτωβρίου 2021 έως και τις 22 Ιουλίου 2022, είναι ότι άλλαξαν τα μέγιστα όρια εκπομπής ρύπων, με αποτέλεσμα ένα όχημα που αγόρασε κάποιος λίγες ημέρες πριν από την απόφαση να μην εμπίπτει στις εξαιρέσεις.

Στην αίτηση ακύρωσης η δικηγορική εταιρεία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα όρια εκπομπής ρύπων μειώθηκαν χωρίς να υπάρχει σχετική επιστημονική εισήγηση και χωρίς να έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί εξουσιοδότηση από το νόμο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι με το σύστημα «μονά-ζυγά» κυκλοφορούν παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα.

Το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το προσεχές διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα