Ελλάδα

Δικηγόρος 25χρονου για Λιγνάδη: Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε

Τι απάντησε στους ισχυρισμούς Κούγια ότι «στην υπόθεση Λιγνάδη στόχος είναι η Μενδώνη».

Parallaxi
δικηγόρος-25χρονου-για-λιγνάδη-δε-σκηνο-725818
Parallaxi

λιγναδης

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι καταγγελίες του δικηγόρου του θύματος και μηνυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, Ιωάννη Βλάχου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε μονίμως γύρω του έναν συγκεκριμένο κύκλο παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους. «Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Βλάχος αποκαλύπτοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

«Μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές, για μια μέθοδο που ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει για να μπορέσει να προσελκύσει ανήλικα άτομα για να μπορέσει να ικανοποιήσει πάνω τους τις διαθέσεις του. Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης.  Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», σημειώνει ο δικηγόρος του θύματος.

Συμπληρώνει δε ότι ο κατηγορούμενος είχε ισχυρό ένστικτο πως θα επιλέγει τα θύματά του και με τι τρόπο θα μεταχειρίζεται το κάθε ένα από αυτά. «Το μοτίβο της δράσης του είχε κοινά χαρακτηριστικά: Ήταν η αίγλη του θεάτρου, η δημοσιότητα που είχε ο ίδιος, οι υποσχέσεις ότι μαζί μου θα κάνεις μια λαμπρή καριέρα, η εκπεφρασμένη του αγάπη, ο θαυμασμός για άτομα ηλικίας 14-15 χρονών.

Τα παιδιά είχαν χάσει την ικανότητα της διάκρισης, του κατά πόσο ήταν σωστό και αποδεκτό το να έχουν συγκεκριμένου επιπέδου σχέσεις με τον άνθρωπο που ήταν πολύ μεγαλύτερος τους. Τα χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους. Μιλάμε για κύκλο παιδιών που μονίμως είχε γύρω του. Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους.  Έχω ακούσει περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Η μήνυση που έχω υποβάλει εγώ περιλαμβάνει και ονόματα άλλων παιδιών που είχαν βρεθεί στο περιβάλλον. Δεν ήταν μπροστά τη στιγμή του βιασμού, όμως στο πλαίσιο της προσέγγισης υπήρχαν κι άλλα άτομα, τα οποία έχουν καταθέσει», υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη. «Όσο προχωράει η ιστορία όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κι αυτοί τη δική τους μαρτυρία στα συμβάντα για όσα έχουν ακούσει από θύματα ιστορίες για κακοποιήσεις που έχουν υποστεί».

Ωστόσο, τόνισε ότι για να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει η μαρτυρία αυτών των ανθρώπων μέχρι και το ακροατήριο, εάν κι εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος, πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους. «Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν εμπειρία προσωπική από τον χώρο του θεάτρου, τον ίδιο τον κατηγορούμενο ή και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του κατηγορουμένου και δεν ανήκουν στον χώρο του θεάτρου», κατέληξε.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολίασε τον ισχυρισμό Κούγια ότι, «στην υπόθεση Λιγνάδη στόχος είναι η Μενδώνη», χαρακτηρίζοντας «αβάσιμη» την αιτίαση.

Μιλώντας γενικά για την ψυχολογία των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και ιδιαίτερα για τους καταγγέλλοντες τον Δημήτρη Λιγνάδη, τους οποίους και συναναστρέφεται έκανε λόγο για «παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν αυστηρούς γονείς».

Τι είπε ο 25χρονος στον δικηγόρο του

Επικαλούμενος την κατάθεση του 25χρονου εντολέα του, του εκμυστηρεύτηκε ότι, «ντρεπόμουν, ένιωθα ότι είχα κάνει κάτι λάθος, ότι εγώ το προκάλεσα, ότι θα έκανα τους γονείς μου να ντρέπονται».

«Όλοι έχουν περάσει πολλά χρόνια σε ψυχοθεραπεία, πολλά από αυτά δεν είχαν σεξουαλική εμπειρία πριν από την κακοποίηση, πολλά από αυτά ήταν κλειστά, ευάλωτα και όλα αυτά δείχνουν μεθοδευμένη προσέγγιση», είπε ο δικηγόρος, βασιζόμενος στο προφίλ των καταγγελλόντων.

Απάντησε στις «κατηγορίες» προς τους γονείς των παιδιών, διερωτώμενος «τι να κάνουν οι γονείς; Να έχουν τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι; Είναι δυνατόν να κατηγορούμε τους γονείς όταν αυτό από μόνο του είναι ανασταλτικός παράγοντας για να πάνε τα παιδιά να καταγγείλουν;».

Κάλεσε τέλος όλα τα θύματα να κάνουν καταγγελίες, αφού τους είπε πως πρέπει «να γνωρίζουν ότι έχουν πίσω τους όλη την κοινωνία, τη Δικαιοσύνη που λειτουργεί άψογα, έχουν ακόμα και την κυβερνητική στήριξη».

ΠΗΓΗ: skai.gr / ΑΝΤ1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα